FRYKSÅSBO I SPIONHÄRVA

För någon vecka sedan briserade en bomb i den obskyra underrättelsevärlden. I mer än 50 år har amerikansk och tysk underrättelsetjänst kunnat läsa andra länders krypterade kommunikation. Bland avlyssnade länder finns Iran, Indien, Saudiarabien, Libyen och Pakistan, enligt Washington Post, tyska ZDF och schweiziska SRF. Och allt beror på en Fryksåsbo.

BORIS HAGELIN FÖDDES egentligen i Azerbadjan, där hans föräldrar jobbade vid Nobelindustrierna. När revolutionen kom flydde de hem till Sverige. Pappan Karl Wilhelm hade investerat i Aktiebolaget Cryptograph och Boris placerades i firman för att bevaka familjeintressena. Det slutade med att han tog över bolaget 1925. Han utvecklade och förfinade själv en kryptograf som ursprungligen konstruerats av Arvid Damm, en maskin som tävlade med de s.k. enigma-maskinerna – och framförallt sålde de bättre. Hagelin kunde affärer vid sidan om konstruktionen. Det kunde inte Damm.

FÖRETAGET GICK RYCKIGT, men så kom Hagelin på en krypteringsmarkin som inte var större än att den kunde rymmas i en ficka. Franska militära underrättelsetjänsten köpte den och firman började gå bra. Till saken hör att delar av maskinen kom från ett räkneverk till en biljettautomat som han konstruerat åt en annan kund som inte kunde betala! Hagelin hade patentet kvar i egen ägo och succén var ett faktum.

NÅGON GÅNG PÅ 30-TALET skaffade sig Boris Hagelin en stuga i Fryksås. Där väckte han onekligen uppmärksamhet när han gled in på vallen i sin Rolls Royce – med privatchaufför i uniform och oklanderligt putsade stövlar. Den pampiga entrén till trots vittnar Fryksåsfolket som träffat Hagelin om att han var en enkel och ödmjuk man med stort hjärta, inte minst för Fryksås.

DET VAR OCKSÅ I FRYKSÅS som meddelandet om den tyska ockupationen av Danmark och Norge nådde Hagelin i april 1940. Boris Hagelin hade redan försökt sälja sin krypteringsmaskin till USA. Nu bestämmer han sig för att göra ett nytt försök. Hagelin är stor USA-vän och anti-nazist och ser både möjligheterna till affär och till att göra en insats för de allierade.

BORIS HAGELIN LYCKAS övertyga svenska UD om att de ska skicka honom till Genua som kurir. I diplomatposten ligger ritningar och två sönderplockade krypteringsmarkiner. I tre dagar färdas Boris och Annie Hagelin genom nazi-tyskland med den minst sagt sprängkraftiga lasten. I Genua kliver de ombord på den sista båten som lämnar Europa och tar sig till USA. 140 000 Hagelinkryptografer tillverkas och sprids till de allierade trupperna runt om i världen. Kontraktet med USA gör Hagelin till en än mer förmögen man. Enligt den amerikanska historikern David Kahn är han den enda kryptouppfinnare som blivit rik på sina maskiner.

HAGELINS STANNAR I USA till 1944 då de styr kosan mot det neutrala Schweiz. Här bildar han det nya företaget Crypto AG. Bolaget fanns kvar till för något år sedan då det köptes upp av Crypto International. Det var inom ramen för Crypto AG som Hagelin gjorde en uppgörelse med först NSA och senare CIA om att inte sälja den mest avancerade tekniken till länder utanför Nato, samt neutrala Sverige och Schweiz. Andra fick nöja sig med enklare system – och Crypto AG kompenserades för ev. ekonomisk förlust, enligt vad som nu kommit fram. NSA tog så småningom över hela utvecklingen av kryptografen. Det var under den tiden som man såg till att de enklare systemen kunde avlyssnas av de nya kryptograferna.

HURUVIDA HAGELIN VAR MEDVETEN OM DETTA är inte helt klarlagt, men som uttalad USA-vän är det inte helt otroligt. Det föreligger också en gedigen konversation mellan Hagelin och chefen för NSA. Dom var nämligen bekanta. Det antyds också ett gentlemens agreement att Crypto AG inte ska agera i motsatt riktning! Var han USA-vän, var han och familjen också i allra högsta grad Fryksås-vänner livet ut. Under sin tid i USA, under kriget, såg Annie till att skicka över burkar med äkta kaffe till sina vänner i Fryksås. Och det var inte bara de ”finare” människorna som sökt sig till Fryksås som hon brydde sig om. Tvärtom brydde paret sig mycket om de som brukat vallen i generationer. När vi gjorde boken om Fryksås uttalade sig en person ”Hon var som en ängel”.
Fryksås fortsatte vara ett andningshål för Hagelins när kriget var slut – eller åtminstone hade kallnat. När Putte och Ulla Borén kämpade för att planerna att bygga ut Grönklitt inte skulle störa Fryksås, visade Boris Hagelin sin uppskattning genom att köpa en tv till dem.

BORIS HAGELIN AVLED i september 1983, 91 år gammal. Hur stor roll han spelade i såväl andra världskriget som i det kalla kriget och i den nya spionskandalen är svårt att säga. Men vi vet att Fryksås spelade en roll i Boris Hagelins liv.

Janne Bäckman.