[16 februari 2021]

MUSIKLEGENDER #4

”Dalarapsodin handlar om en vallkulla som sitter i sina funderingar i fäboden. Fäboden skulle jag kunna kalla Spirisby. Kullan är en bestämd kulla. Hon hette då Hanser Lina Andersdotter. Det är hon som är vallflickan, och hon har också skänkt mig en del av musiken som jag behandlat.”

[18 januari 2021]

MUSIKLEGENDER #3

Hep Stars var bandet. Det vildaste som åkte omkring i parkerna. Det mest energiska som stått på en folkparksscen. Och en av orsakerna kom från Bjus. Det var Janne Frisk som fick Hep Stars att börja med rock’n’roll.

[21 december 2020]

Vad vore julen utan julmusik?

Vad vore julen utan julmusik? Tyst. Endast nötknäpparen hade hörts. Och så hade vi förstås pratat en hel del, antar jag. Julmusiken är speciell. Vi har – förutom i religiösa sammanhang – mycket få påsksånger till exempel. Däremot har vi en hel del folksånger som återanvänds vid alla stora helger, ungefär som olika sorters inlagd sill och must.

[7 december 2020]

MUSIKLEGENDER #2

”Den intressantaste typen är en gammal Orsakarl, Blecko Anders Olsson. Han är bred och knotig, hans gestalt består av korta, räta linjer och tvära kanter …” Så börjar Hugo Alfvéns skildring av spelmanstävlingen i Mora 1907.

[23 november 2020]

NÄR WIKIPEDIA VAR 38 VOLYMER HALVFRANSKA BAND

Jodå. De finns fortfarande. Uppslagsverken. Nationalencyklopedin och allt vad de heter. På sin tid dyrbara praktverk som tog upp hyllmeter i bokhyllor och bibliotek. All världens kunskap i bokform. Eller? De mest aktade verken fungerade också som starkt konserverande och sedelärande rikslikare, inte ofta med gravt fördomsfulla förtecken. Fast allt skedde förstås i den goda viljan och utbildningsiverns namn.

[9 november 2020]

MUSIKLEGENDER #1

Slog man på tv:n på 60-talet var chansen stor. Göte Lovén satt i orkestern. Slog man på radion – han var där också. Göte var i var mans burk. Man kan säga att han var sin tids Kalle Moraeus, gitarristen från Vångsgärde. Och liksom Kalle hade han många strängar på sin lyra.

[3 november 2020]

VILSE I FINNMARKEN

Sommaren 1833 inträffade en händelse som närmast för tankarna till Rödluvan, fast utan varg och farmor. En historia som berättar mycket om de förhållanden våra förfäder levde under – och då även den tidens barn.

[29 september 2020]

DET HÄR MED ÄLGAR & JAKT

Synen på det här med jakt i allmänhet och älgar i synnerhet engagerar många människor. Men såväl synen som engagemanget har verkligen varierat genom åren.

[14 september 2020]

Orsaläseriet – del tre

Hade någon trott att den punktmarkering man nu var utsatt för från kyrkan och den världsliga ordningsmakten skulle avskräcka läsarna hade man fel. Tvärtom såg man, när alla förhör var avklarade, läsarna inköpa vetemjöl och vin nere i Orsa. Om kyrkan nekade läsarna nattvarden så fixade man det själva.

[1 september 2020]

Orsaläseriet – del två

Olof Ulric Arborelius var rektor för trivialskolan i Falun när han provpredikade för kyrkoherdetjänsten i Orsa, men hade rötterna i Älvdalen. Vid provpredikan verkade han så sträng att han skrämde vettet ur en del av åhörarna, men imponerade samtidigt så mycket att alla var överens om att ”honom skola vi hava”. Han var en renässansmänniska. 

[17 augusti 2020]

Orsaläseriet – del ett

Orsas enda k-märkta byggnad står i Skattungbyn. Det är det gamla bönehuset, byggt åren 1852–53. Det är en fin, men ganska ”vanlig” timmerstuga. Det märkvärdiga med den är att det är den äldsta ännu använda frikyrkobyggnaden i Sverige.

[14 juli 2020]

Stora yr-ögonblick: ORSASPELEN I TOALETTRINGSKASTNING

Ingen yra för första gången på 35 år leder ju osökt in en på en vandring längs Memory Lane, Minnenas gata. Den är lång. En del oberättbart men obetalbart. En del sitter där för alltid. Det gäller detta minne, vilket märkligt nog inte alls är förknippat med musik – men med en av de största som gästat yran. Hans namn: Ricky Bruch.

[29 juni 2020]

OLGA FAGERSTRÖM – EN SLÄKTHISTORIA

Olga Fagerström föddes i Fagersta by i Hofors 1887 som mittenbarn i en barnaskara med fyra flickor och en pojke. Föräldrarna var Erik Gustav Fagerström och Greta Lisa Andersdotter.

[15 juni 2020]

Midsommarens magi

Då var det snart dags för den riktiga nationaldagen i Sverige. Midsommarafton. Som det mesta detta märkliga år blir den lätt rumphuggen. Men magin. Den består. För midsommar är den mest magiska tiden på året. Allt oknytt går på högvarv, det frodas och förökas som aldrig annars på året. Det är verkligen tiden då den gamla vikingen i oss nordbor får leva upp – eller…?

[4 juni 2020]

den värsta branden i Orsas historia

Lördagen den 13 juli 1901 är för evigt inskriven i Orsa historia. Det var den dagen det gamla Orsa brann ner och samhället förändrades för alltid. Betydligt mindre känd är en brand som inträffade nästan på dagen 100 år tidigare, den 10 juli 1801.

[19 maj 2020]

När vi stred på första maj – och även annars

Coronan fick det att smattras betydligt mindre från flammande röda fanor den här förstamajhelgen och ska vi vara ärliga har det väl mest småputtrats de senaste åren.

[27 april 2020]

Marknad – en urgammal tvistefråga

Sen väldigt länge har folk på bestämda dagar samlats för att köpa eller byta varor med varandra. Ju mer vi blev specialiserade desto större ekonomisk betydelse fick marknaden.

[7 april 2020]

Påsken – ett sammelsurium av folktro och kristna riter

Föga anade nog den man som gått till historien som Jesus att han när han enligt de bibliska berättelserna red in i Jerusalem på en åsna skulle förändra den gamla påskhögtiden för alltid.

[16 mars 2020]

NÄR ORSA VAR SKATTEBEFRIAT

Så här i deklarationstider kan det ju vara läge för att drömma sig tillbaka till fornstora dagar, de dagar då Orsa gav skattmasen fingret, de dagar då besparingen hade sådan avkastning att vi var befriade från kommunal skatt!

[4 mars 2020]

FRYKSÅSBO I SPIONHÄRVA

För någon vecka sedan briserade en bomb i den obskyra underrättelsevärlden. I mer än 50 år har amerikansk och tysk underrättelsetjänst kunnat läsa andra länders krypterade kommunikation. Bland avlyssnade länder finns Iran, Indien, Saudiarabien, Libyen och Pakistan, enligt Washington Post, tyska ZDF och schweiziska SRF. Och allt beror på en Fryksåsbo.

[17 februari 2020]

Orsa Planteringssällskap gjorde Orsa grönare

Orsa Planteringssällskap bildades för att göra Orsa grönare efter branden 1901. Byggnaderna kom snabbt på plats men för träd och grönska tog det längre tid. Framförallt var det folkskolläraren, bankmannen och klockaren Erik Eriksson som tog kommandot för återplanteringen av träd och buskar i centrum. 

[6 februari 2020]

KORP-KISTI – från Näckådalen till dramaten

1863 uruppfördes ett stycke benämnt Korp-Kisti på Kungliga Dramatiska Teatern i huvudstaden. Det var ett sång- och dansstycke i en akt som beskrevs som ett Dalaäventyr. Historien var den vanliga. Kärlek och frieri med förvecklingar …

[22 januari 2020]

VÄLKOMMEN TILL Det GLADA 20-TALET

Det förra 20-talet var ett decennium av lättnad, framtidstro, dekadens och lust. Låt oss tillsammans se till att föra den traditionen vidare!

[16 december 2019]

JULEN – VÅR ÄLDSTA OCH VIKTIGASTE HÖGTID

Julen. Möjligen konkurrerar midsommar men annars är julen vår viktigaste högtid. Det är inte så konstigt att just de två konkurrerar. De har sedan tidernas begynnelse markerat två av naturens – och därmed våra – viktigaste vändpunkter på året.

[25 november 2019]

KALLMORINGEN SOM HÖGG I STEN ÅT MILLES – OCH GÖRING

Högst upp på Ödarvsklitten finns det en sentens inhuggen i klippan. Det är bildhuggaren Ragnar Gilljam som ristat in orden ”Betraktom med vördnad den eviges verk”. Fast orden är inte hans. De kommer från Halvars Lars Larsson, folkskollärare från Kallmora, samma by där Gilljam växte upp.

[12 november 2019]

Läraren som öppnade skolfönstret ...

”Jag är en djefla man som kan göra många konster” lär August Strindberg ha sagt om sig själv. Den beskrivningen skulle kunna passa in på Per ”Maspappa” Wikner från Holen. Och en av dessa konster skulle komma att ha beröring med nämnda Strindberg.

[4 november 2019]

Förklädd Gud – en allegori som vägrar bli inaktuell

”Än vandra gudar över denna jord. En av dem kanske sitter vid ditt bord. Tro ej att någonsin en gud kan dö. Han går förbi dig, men din blick är slö. Han bär ej spira eller purpurskrud. Blott av hans verkan känner man en gud. Den regeln har ej blivit överträdd: Är Gud på jorden vandrar han förklädd.”

[3 oktober 2019]

IN PENNY LANE THERE IS A BARBER SHOWING PHOTOGRAPHS ...

2006 beslutade lokala politiker I Liverpool att ändra namnet på samtliga gator som bar namn efter slavhandlare. Och det var några stycken. Slavhandeln var en av kotorna i Liverpools ekonomiska ryggrad fram till abolutionen (avskaffandet av slavhandeln) 1833 (som jämförelse kan nämnas att slaveriet förbjöds i Sverige först 1847, med viss eftersläpning i vår koloni St Bartholomey)…

[16 september 2019]

LET ME TAKE YOU DOWN CAUSE I´M GOING TO STRAWBERRY FIELD

Den 14 september i år slogs för första gången sen 80-talet de jordgubbsröda grindarna upp för allmänheten. Och nu var alla välkomna in. Så var inte alltid fallet. Frälsningsarmén i Liverpool öppnade Strawberry Field. En gång i tiden barnhem och för alltid inskrivet i historien genom en av världens bästa singelskivor, dubbla a-sidesingeln med Beatles, Strawberry Fields och Penny Lane.

[2 september 2019]

Ett tragiskt jubileum

För exakt 80 år sedan, den första september 1939, gick tysk trupp in i Polen. Deras officiella förklaring var att det var svar på attacker på tyska gränsposteringar från polsk trupp. I själva verket var dessa polska militärer tyska soldater i polsk uniform. Provokationen var iscensatt av Tysklands diktator, nazisten Adolf Hitler.

[19 augusti 2019]

adelsdamen som blev skattungebo

Sommaren 1896. Den unga konstnärinnan och eleven Elsa af Kullberg vid konstakademien är på besök i Rättvik men det är inte slutstationen för hennes resa.

[20 juni 2019]

dikten som utspelade sig i orsa kyrka

Kan ni tänka er en midsommarmässa i kyrkan när portarna plötsligt slås upp och in kommer prins Carl Philip, konstnären Lars Lerin och poeten Bob Hansson in. De tämligen beskänkta herrarna sätter sig ner i bänkarna och stämmer in i psalmsången så kraftfullt att de tar över totalt. Under tiden sitter Junior i bilen och väntar på de tre rumlarna. Är bilden osannolik?

[13 maj 2019]

Orsabon som översatte koranen

Länge var den svenska översättningen av Koranen, från 1917, den mest spridda. Inte förrän 1976 kom en ny översättning, men då bara delar av den, av multigeniet Åke Ohlmarks. 1998 kom den som nu är mest använd, gjord av diplomaten och konvertiten Mohammed Knut Bernström. Vad som är mindre spritt är det faktum att 1917 års översättning gjordes av en Orsabo, Karl Vilhelm Zetterstéen.

[29 april 2019]

Lars Elvius glöd tände häxbålen – del två

I förra numret fick vi läsa om hur häxvågen svepte in över Dalarna och hur folk brändes på bål. Här är fortsättningen av historien, då Trolldomskommissionen anlände till Orsa.

[16 april 2019]

Lars Elvius glöd tände häxbålen

Det är den 29 februari 1672. Ett nästan magiskt datum. Det infaller ju bara vart fjärde år. I Orsa kyrka installeras den nya kyrkoherden. När hans enda fungerande öga blickar ut över församlingen strömmar en kylig känsla tillbaka mot honom.

[1 april 2019]

Andreas Olai Floraeus - vår olyckligaste präst?

Orsa har de senaste tusen åren haft en hel del färgrika kyrkomän. (Och de senaste 50 åren en hel del kyrkokvinnor!) Den första kända i Västerås herdaminne är Olavus som omnämns i en köpehandling från 1325. Men då hade vi redan haft kyrka i åtminstone 200 år, kanske längre.

[18 mars 2019]

När Orsa gjorde uppror – del 3:2

”Fem tusen man från dalorten sprang med spikbelagda skor och klubbor i hand till att försvara landom. Och somliga gick, och somliga sprang, somliga tröttna innan de hann fram och somliga tappa skorna”.

[5 mars 2019]

När Orsa gjorde uppror – del 3:1

”Fem tusen man från dalorten sprang med spikbelagda skor och klubbor i hand till att försvara landom. Och somliga gick, och somliga sprang, somliga tröttna innan de hann fram och somliga tappa skorna”.

[19 februari 2019]

När Orsa gjorde uppror – del två

I förra numret berättade vi om Dukens uppror som fick ett snöpligt slut. Det var varken den första eller sista våldsamma protesten från allmogen i österdalarna. Orsaken var oftast densamma …

[6 februari 2019]

När Orsa gjorde uppror – del ett

Orsaborna är ett ganska fridsamt släkte, så länge man inte retar dom. Och visst flammar det upp ett och annat väguppror eller v/a-uppror även i dessa dagar, men det är en mild västanfläkt mot hur det en gång kunde te sig.

[23 januari 2019]

JAG – EN NEANDERTALÄTTLING

Det hetaste inom släktforskningen idag är förmodligen DNA-forskning. Man spottar i ett provrör eller gnider sig med en tops i kinden, skickar in resultatet till en firma och ett par veckor senare kommer ett resultat som berättar …

[14 decemeber 2018]

SCHMALENSEE OCH BJÖRKMAN

Kalkbruket skapade inte bara arbete i bygden. Det drog också till sig geologiskt intresserade människor. Och de som var med och styrde bruket var radikala för att vara företagsledare av den tiden.

[11 decemeber 2018]

ORSA AQUADEMIE – DE FEMDERTON

De senaste åren har lärt oss att det här med att driva en akademi, det är svårt det. Då är det trösterikt att tänka på att det faktiskt funnits en akademi som oförvitligt stått på konstens och kulturens barrikader, en akademi som inte dragit sig för att ta strid …

[26 NOVEMBER 2018]

KALKBRUKET FÖRÄNDRAS IGEN

Kalkbruket i Kallholn har legat i malpåse sedan 2017. Nu kommer Nordkalk att riva anläggningen som sett likadan ut sen 50-talet. Men det är inte första gången bruket förändras – och kanske inte sista!

[12 NOVEMBER 2018]

KÄNDA MÄN OCH KVINNOR FRÅN ORSA

På Blåsenborg finns en gata vid namn de Laval-vägen. Fast naturligtvis stavad De Lavalvägen. Det ser bättre ut på skylten. En och annan av oss får en lätt rysning av stolthet när vi ser namnet: Gustaf de Laval.