
[19 september 2023]
Walk of Orsa – Helge Soling
Att välja ut vem som skulle få en sten på Walk of Orsa var förstås en grannlaga uppgift. Men ett namn var alldeles omöjligt att hoppa över, och det är också namnet på den första stenen: Helge Soling. Från lokförare till Kent Milles – Turistchefen med mer än en räv bakom öronen.

[5 september 2023]
Walk of Orsa
Toronto i Kanada har en. Den är full med hockeyspelare, musiker, forskare och annat prominent folk. Nashville har en. Där dominerar förstås countrymusikens storheter. Den mest berömda är Hollywood Walk of Fame på Hollywood Boulevard där filmens storheter skapat ett magnifikt stjärnfall under åren. Att få en stjärna där är nästan lika fint som att få en Oscar eller simborgarmärket.

[21 augusti 2023]
Sagohästen från Slättberg
Det är söndagen den 27 maj 1973. Två travekipage masar sig runt Solvalla i makligt tempo. Märkligt makligt med tanke på att det är Sveriges mest prestigefyllda travlopp som ska avgöras. Men just detta år har man ändrat reglerna för loppet.

[17 juli 2023]
Skeer är faktiskt Så mycket Orsa
Så mycket Orsa. Det är ett sällsamt bra namn man satt på nysatsningen på Folkets Park Skeer i Orsa. För är det nåt ställe som är Så mycket Orsa, så är det Skeer.

[3 juli 2023]
När Fryksås höll på att få ett sanatorium!
Fryksås fäbodar tillhör de första platserna i Orsa – och Dalarna – som lockade den lilla turism som förekom i slutet av 1800-talet. Oftast handlade det om välburgna människor som lockats av de nationalromantiska toner som ekade över landet. Och Dalarna hade ju lanserats som Sverige i koncentrat. Här fanns all den folklore man sökte sig till. Här fanns ”det riktiga Sverige”, det eftertraktansvärda livet …

[21 juni 2023]
Lill-Orsa – snabbast på väg och vatten
Så här i midsommartider hörs det inte sällan mullrande motorljud från Tallheds flygplats, när hästkraftsstinna farkoster tävlar i att köra så lite som möjligt. Det vill säga köra sin engelska mil på kortast möjliga tid, riva ner hela ekipaget, smörja upp det och köra så kort tid som möjligt igen.

[1 juni 2023]
1 juni 2023 – glasbanken i Orsa firar 30 år
Glasbanken, Gröna Skylten, Apotek Röda Näsan – kärt barn har många namn. Nu har vi sluppit åka till Mora för att handla middagsvinet i trettio år. Men med tanke på att förstadiet till Systembolaget uppstod i Falun redan 1850 så måste man säga att det dröjde innan Systembolaget letade sig till Orsa. Och vägen var minst sagt krokig.

[15 maj 2023]
Livet i finnskogarna – del tre
Dagen efter var det dags för fortsatt förvärv för komminister Gezelilus, sänd till finnmarken för att vända sinnena tillbaka till den rätta läran. Dags för nya husförhör. Närvarade gjorde även nu Hindrik, nu något mindre verbal och med ett något mindre färgstarkt språk. Blickarna och leendet hängde dock med även nu.

[28 april 2023]
– Jag lärde mig saker i Fryksås som följt med mig hela livet.
Orden i rubriken kommer från Barbro Westerholm, riksdagskvinna och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen, styrelseledamot i RFSL mm, som lämnade oss den 13 mars, 89 år gammal. Jag höll på att skriva bara 89 år gammal. För in i det sista var hon yngre i huvudet än åtskilliga av oss.

[3 april 2023]
Livet i finnskogarna – del två
Komminister Gezelius är skickad av biskopen till Orsa finnmark för att stävja det gryende läseriet. Efter en strapatsrik resa har han hamnat i Tandsjö och redan kunnat identifiera sina huvudmotståndare, soldaten Varg och hans bror Hindrick Mårtensson. Innan han skulle ta itu på allvar med dessa fick han dock ett annat grannlaga uppdrag.

[28 mars 2023]
Livet i finnskogarna – del ett
Kyrkan höll långt in till mitten av 1800-talet, då läseriet tog fart, ett bastant grepp om vårt land och deras undersåtar. Kyrkan var ju fortfarande statskyrka, vilket betydde att när det kom till det andliga, så låg både kung och riksdag i lä.

[20 februari 2023]
Anders Lustigs indiandräkt hängde i en vedbod
Den ståtlige ”indianen” på bilden är Börje Andersson. Dräkten han bär tillhörde Anders Lustig som vi berättade om tidigare i Orsakompassen. Anders var Börjes mammas morbror.

[15 februari 2023]
Anders Lustig – Trappern från Orsa
När Dofs Per våren 1907 kom hem för att hämta sin familj hem till sitt nya land i Amerika, fick han sällskap på återresan över Atlanten. Med på resan följde Stais Anders Persson från Lisselhed, född 1870 av föräldrarna Mångs Anna Hansdotter och Per Andersson Lustig. Tidigare hade hans bröder Hans och Erik gjort resan. Nu skulle även Anders, som inför färden bytte namn till Anders Lustig, göra samma lycka som bröderna tycktes ha gjort.

[25 januari 2023]
Ida Larssons liv – från kall till fall
Det finns en bild i Orsas eminenta bildarkiv som berört mig mer än de flesta andra. Det är en bild tagen av Elma Tegman, förmodligen 1944. Först ser man henne nästan inte för röran i rummet, men på golvet ligger en gammal kvinna med sjal, insvept i täcken och med rejäla raggsockor. Man skulle kunna tro att hon fallit ur den belamrade soffan som står bakom henne, men enligt fotografen hade hon valt att bo på golvet.

[19 december 2022]
JUL – EN GÅNG I TIDEN
En gång i tiden firades inte jul till Kalle Ankas minne. Tidens TV var kyrkbacken, julljusen var av talg, inte LED, Näsnissa Olof Samuelsson, född 1867 var en flitig nedtecknare av livet i Orsa under förrförra seklet. I Orsa skoltidning 4 1971 berättar han om hur julen firades förr. Han börjar med förberedelserna.

[8 december 2022]
FINNMARKENS DILLINGER
Ska man tro alla legender och myter som florerar så är vartenda myrhål i Orsa Finnmark fullproppade med
ihjälslagna drängar, gårdfarihandlare och andra förbipasserade intet ont anande människor. Dessutom hade de en och samma baneman, om man får tro på den övervägande delen av myterna: Den skräckinjagande
Köl-Johan, Johan Erik Mickelsson i Västra Råberget.

[23 november 2022]
110 år sen Titanic sjönk – och uppfördes!
1912, ett år som markerar inte mindre än TVÅ Titanic-jubileum. I år är det nämligen 110 år sedan världens största atlantångare bevisade handgripligen att hon inte var osänkbar. Det är också 110 år sedan Brundins bygge på Järnvägsgatan stod klart. Eftersom det var byggt på kilometervis av pålar (nåja, många var dom i alla fall) på den gamla sjöbottnen som utgör Orsa centrum så var Orsaborna på det klara med att byggnaden skulle gå samma öde till mötes som fartyget. Det skulle sjunka.

[31 oktober 2022]
Vad är ett helgon?
Vi står inför en högtid då vi ska minnas våra döda. Allhelgonahelgen, alla helgons dag. Men har vi egentligen koll på vad ett helgon är? Och finns fenomenet på andra ställen än hos oss? Jajamensan.
Inte ens med det nya påfundet Halloween (som ju förstås inte är nytt utan urgammalt, men det har vi berättat om tidigare) kommer vi i närheten av hur vissa andra länder firar sina helgon och sina döda.

[29 september 2022]
Hockey för mig är svett och liniment
Svett och liniment. Det är det första jag tänker på när nån pratar hockey med mig. Svett och liniment. Doftminnet är starkt. Det är en doft full av drömmar och minnen. Jag har alltid varit en usel idrottsman. Intresserad men usel. Min kropp är helt enkelt inte skapt för någon sport. Så jag beslutade mig för att bli hockeymålvakt.

[5 september 2022]
Hur allmän var (är) rösträtten?
1918 var det alltså klart. Den allmänna rösträtten röstades igenom och kunde tillämpas fullt ut vid valet 1921. Vi var sist ute av länderna i Norden, men hur allmän var rösträtten egentligen?

[8 augusti 2022]
99-ÅRING TOG MOTORCYKELN FÖR ATT RÖSTA
Sommaren hade varit sval och så här i slutet av augusti var den inte ett dugg bättre. Den fysiska formen var inte heller den bästa så Grev Anna fick ta hjälp för att komma upp på motorcykelns passagerarsits. Nog hade hon utsatts för övertalningsförsök att låta bli den vådliga färden från Kallmora till röstlokalen, men Grev Anna Ersdotter var bestämd och envis. När hon nu äntligen kunde göra något litet åt eländet, så skulle hon göra det.

[4 juli 2022]
Låt oss mötas under uret
Låt oss mötas under uret i korsningen Kyrkogatan – Dalagatan … Det kunde man bestämma till en bit in på 80-talet innan det s.k. Centrumhuset renoverades och det ur som satt på fastighetens hörn bokstavligen försvann. Men nu ska det på plats igen!

[23 juni 2022]
"Midsommarnatten är inte lång men sätter sju och sjuttio vaggor i gång"
”Oh, denna midsommarnatt vad den inspirerar till gammal hednisk naturdyrkan och vad den har lite gemensamt med bleka kristendomen. T.o.m. vår teologie professor Nathan Söderblom är en sannskyldig soldyrkare den natten. Han har vakat troget med mig och bara talat om vår gamla kult.”

[24 maj 2022]
ORSABRANDEN AVSLÖJADE DELSBOLIGAN
Vid sekelskiftet 1900 var Delsboligan ett av de mest beryktade förbrytargängen i landet. Under ledning av polissonen (!) Nils Fredrik Åkerberg terroriserade man Hälsingland med diverse kupper som dock kom att eskalera och slutade i mord.

[25 april 2022]
Orsas aveny – som försvann …
I begynnelsen var Kyrkogatan. Och Kaplansgatan. Den första ledde kyrkbesökarna från de norra byarna in mot kyrkan. Den andra gjorde detsamma för kyrkbesökarna från de södra byarna. Mellan dessa var åker och träsk. Den rätt sunkiga kyrkbyn låg väster om kyrkan. Västerby eller det som idag är Västeråkern.

[14 april 2022]
Jesus Christ Superstar
Det här är dagens lågoddsare, men trots att jag inte sett tv-tablåerna sätter jag en tia på att man på någon kanal i påsk kan se Jesus Christ Superstar. Likt sin huvudperson så verkar historien vara odödlig. Och varför inte. Dramaturgiskt har historien, vare sig man är troende eller inte, allt man kan begära. Passion, tvivel, kamp, kärlek – allt bokstavligt taget på liv och död.

[13 april 2022]
Påsken – Den dramatiska högtiden
Det borde vara allom bekant att vi firar påsken för att minnas Jesus död och uppståndelse. I kristendomen är det både en sorgens och glädjens dag. Ledsna är vi på långfredagen då vi ska minnas hans leende och så är det glädje och gamman på påskdagen då han ska ha uppstått igen.

[28 mars 2022]
Dalpelle flydde igen – efter döden
Den 24 mars 1849 skedde den sista offentliga avrättningen i Uppsala. Enligt Upsala Nya Tidning var det ”Den wildaste och förfärligaste fången i härwarande länshäkte, och som lyckligtvis torde i wårt land ega få sina likar” som mötte sitt öde. Den förfärlige fången kallades Dalpelle men hette egentligen Djos Per
Andersson. Han var född 1814 – i Färnäs.

[14 mars 2022]
Musiklegender #10
När vi gav ut boken ”Orsamusik då, nu och sen” 2003 avslutades den med en anekdot om svenskamerikanen Hans Lager som försvann från Orsa och så småningom dödförklarades, men dök upp livs levande efter en karriär som bl.a. musikant i USA. Historien framstår som en klassisk skälmhistoria. Ung man går ut för att köpa snus till sin far men rymmer med en cirkus.

[28 februari 2022]
hade gustaf åkt till orsa hade det inte blivit något vasalopp ...
Låt oss en gång för alla slå fast. Hade Gustaf Vasa åkt till Orsa i stället för till Mora hade det inte blivit något Vasalopp. Vi hade ställt upp och kastat ut danskarna på en gång.

[14 februari 2022]
När Orsavalet var hetast i landet
Det är valår i år. Ni kommer snart att märka det. Det brukar synas på alla hemmasnickrade skyltar som plötsligt dyker upp vid vägkanterna, såsom tussilago om våren. Fast på sensommaren.

[1 februari 2022]
Berättelser från kyrkogården #5
Montparnasse. Visst ligger det en bouquet av rödvin, poesi och bohemliv kring namnet? Och ändå kommer det ifrån att området var en dumpningsplats av restprodukter från närliggande stenbrott. Med åren bildades här en ansenlig kulle – en Mont – som fick namnet Montparnasse.

[17 januari 2022]
Berättelser från kyrkogården #4
I en stor grop intill den mäktiga anglikanska katedralen i Liverpool ligger St James Park. En märklig park med en märklig historia. Och trots att gropen fungerat som både stenbrott och kyrkogård har den inget med katedralen att göra! Den fanns nämligen där först.

[4 november 2021]
halloween är irländarnas fel
Hade dom inte fått lov att fly sitt hemland hade aldrig Halloween vuxit sig så starkt som det är idag. Det var dom som tog Halloween till Amerika. Men låt oss ta det från början.

[12 oktober 2021]
musiklegender #9
Första gången jag hörde talas om Ewert Ljusberg var när farsan kom hem och berättade att han träffat en kul typ på HEMEK i Hede dit han och hans dåvarande chef Erik Björk varit för att titta på en skogstraktor. En stor, lite sträv man med en lysande humor och som tydligen skulle ge ut en skiva.

[29 september 2021]
Berättelser från kyrkogården #3
6 juli 1957 var det byfest i Woolton, Liverpool. Rosornas drottning, hundar från den närbelägna polisskolan och ett lokalt skiffleband hörde till de som deltog i kortegen runt byn. Det var meningen att skifflebandet skulle spela från lastbilsflaket, men det var för skumpigt och dessutom hördes de ändå inte så de satt mest ner och vinkade till publiken.

[16 september 2021]
musiklegender #8
Jag vet. Han hade inte ett dyft med Orsa att göra. Hälften av er under 50 vet knappt vem han var och hälften av er som vet vem han var kanske inte bryr sig, men, för att citera Sherlock Holmes ”Frankly, dear Watson, I don´t give a damn…”

[1 september 2021]
Berättelser från kyrkogården #2
Det tar en dryg halvtimme med tunnelbanan, ut från världsmetropolen till det mer förortströtta Plaistow. Ytterligare en promenad på en kvart – och ett stopp på ett litet indiskt café, innan jag fortsätter till målet, East London Cemetery. Jag har ett speciellt mål på just den här begravningsplatsen.

[5 juli 2021]
Orsa, abba och världen
Den 14 juni invigdes utställningen på Slipstenstorget inför många besökare och fiolspelmän. Invigningstalare var kommunalrådet Mikael Thalin. Anders Ryman skötte om uppbyggandet av utställningen på tio stora skärmar, Monica Granholm stod för bildurvalet och Anders Hanser för fotograferandet.

[7 juni 2021]
Berättelser från kyrkogården #1
Jag har en näst intill morbid fascination för begravningsplatser. Anledningarna är flera. Dels är det platser vars lugn manar till eftertanke och en stunds kontemplation i vår vansinniga värld. Dels är de en outsinlig källa till historier – och historia. Idag är våra begravningsplatser tidsenligt demokratiska. För bara 50 år sen var de in i döden ett vittnesmål om skillnaderna i samhället.

[27 maj 2021]
musiklegender #7
Två SM-titlar, Mellansvensk mästare, landslagsmeriter… Man skulle kunna tro att vi talar om en idrottsman, men meritlistan tillhör Evert Lindström, dragspelare. Inte bara dragspelare – Sveriges Bästa Amatördragspelare enligt tidens dragspelskung Ragge Sundkvist.

[29 mars 2021]
musiklegender #6
Det är roligt med levande legendarer för dom kan man ju faktiskt få uppleva – just levande. Det kan låta gammalt och dammigt men det behöver inte vara det vilket härmed ska bevisas. Legendar blir man egentligen på tidigare bedrifter och i det här fallet funkar det också.

[17 mars 2021]
musiklegender #5
Scen 1. 70-tal. Högstadiet. Ryktet går. Det ska flytta in ett band till byn. Till Ön! Där jag bor.
– Nu kommer du väl att hänga där hela tiden, säger Kenneth, min klasskompis. Nä. Jag är för blyg för sånt, även om ingen kan tro det. Men tiderna skulle förändras. Bandet, det hette Arbete och Fritid.

[2 mars 2021]
släkt med oden
Alla som släktforskat vet att det är oerhört intressant – och oerhört frustrerande ibland. Själv har jag kört fast på farfars sida. Efter en jättespännande resa bland indelta soldater och barnamörderskor så hamnar man i ett stim med Olof Olsson och så kör man fast i ett gäckande 1600-tal. På farmors sida hamnar jag bland tyska smeder på ett sent 1500-tal.

[16 februari 2021]
MUSIKLEGENDER #4
”Dalarapsodin handlar om en vallkulla som sitter i sina funderingar i fäboden. Fäboden skulle jag kunna kalla Spirisby. Kullan är en bestämd kulla. Hon hette då Hanser Lina Andersdotter. Det är hon som är vallflickan, och hon har också skänkt mig en del av musiken som jag behandlat.”

[18 januari 2021]
MUSIKLEGENDER #3
Hep Stars var bandet. Det vildaste som åkte omkring i parkerna. Det mest energiska som stått på en folkparksscen. Och en av orsakerna kom från Bjus. Det var Janne Frisk som fick Hep Stars att börja med rock’n’roll.

[21 december 2020]
Vad vore julen utan julmusik?
Vad vore julen utan julmusik? Tyst. Endast nötknäpparen hade hörts. Och så hade vi förstås pratat en hel del, antar jag. Julmusiken är speciell. Vi har – förutom i religiösa sammanhang – mycket få påsksånger till exempel. Däremot har vi en hel del folksånger som återanvänds vid alla stora helger, ungefär som olika sorters inlagd sill och must.

[7 december 2020]
MUSIKLEGENDER #2
”Den intressantaste typen är en gammal Orsakarl, Blecko Anders Olsson. Han är bred och knotig, hans gestalt består av korta, räta linjer och tvära kanter …” Så börjar Hugo Alfvéns skildring av spelmanstävlingen i Mora 1907.

[23 november 2020]
NÄR WIKIPEDIA VAR 38 VOLYMER HALVFRANSKA BAND
Jodå. De finns fortfarande. Uppslagsverken. Nationalencyklopedin och allt vad de heter. På sin tid dyrbara praktverk som tog upp hyllmeter i bokhyllor och bibliotek. All världens kunskap i bokform. Eller? De mest aktade verken fungerade också som starkt konserverande och sedelärande rikslikare, inte ofta med gravt fördomsfulla förtecken. Fast allt skedde förstås i den goda viljan och utbildningsiverns namn.

[9 november 2020]
MUSIKLEGENDER #1
Slog man på tv:n på 60-talet var chansen stor. Göte Lovén satt i orkestern. Slog man på radion – han var där också. Göte var i var mans burk. Man kan säga att han var sin tids Kalle Moraeus, gitarristen från Vångsgärde. Och liksom Kalle hade han många strängar på sin lyra.

[3 november 2020]
VILSE I FINNMARKEN
Sommaren 1833 inträffade en händelse som närmast för tankarna till Rödluvan, fast utan varg och farmor. En historia som berättar mycket om de förhållanden våra förfäder levde under – och då även den tidens barn.

[29 september 2020]
DET HÄR MED ÄLGAR & JAKT
Synen på det här med jakt i allmänhet och älgar i synnerhet engagerar många människor. Men såväl synen som engagemanget har verkligen varierat genom åren.

[14 september 2020]
Orsaläseriet – del tre
Hade någon trott att den punktmarkering man nu var utsatt för från kyrkan och den världsliga ordningsmakten skulle avskräcka läsarna hade man fel. Tvärtom såg man, när alla förhör var avklarade, läsarna inköpa vetemjöl och vin nere i Orsa. Om kyrkan nekade läsarna nattvarden så fixade man det själva.

[1 september 2020]
Orsaläseriet – del två
Olof Ulric Arborelius var rektor för trivialskolan i Falun när han provpredikade för kyrkoherdetjänsten i Orsa, men hade rötterna i Älvdalen. Vid provpredikan verkade han så sträng att han skrämde vettet ur en del av åhörarna, men imponerade samtidigt så mycket att alla var överens om att ”honom skola vi hava”. Han var en renässansmänniska.

[17 augusti 2020]
Orsaläseriet – del ett
Orsas enda k-märkta byggnad står i Skattungbyn. Det är det gamla bönehuset, byggt åren 1852–53. Det är en fin, men ganska ”vanlig” timmerstuga. Det märkvärdiga med den är att det är den äldsta ännu använda frikyrkobyggnaden i Sverige.

[14 juli 2020]
Stora yr-ögonblick: ORSASPELEN I TOALETTRINGSKASTNING
Ingen yra för första gången på 35 år leder ju osökt in en på en vandring längs Memory Lane, Minnenas gata. Den är lång. En del oberättbart men obetalbart. En del sitter där för alltid. Det gäller detta minne, vilket märkligt nog inte alls är förknippat med musik – men med en av de största som gästat yran. Hans namn: Ricky Bruch.

[29 juni 2020]
OLGA FAGERSTRÖM – EN SLÄKTHISTORIA
Olga Fagerström föddes i Fagersta by i Hofors 1887 som mittenbarn i en barnaskara med fyra flickor och en pojke. Föräldrarna var Erik Gustav Fagerström och Greta Lisa Andersdotter.

[15 juni 2020]
Midsommarens magi
Då var det snart dags för den riktiga nationaldagen i Sverige. Midsommarafton. Som det mesta detta märkliga år blir den lätt rumphuggen. Men magin. Den består. För midsommar är den mest magiska tiden på året. Allt oknytt går på högvarv, det frodas och förökas som aldrig annars på året. Det är verkligen tiden då den gamla vikingen i oss nordbor får leva upp – eller…?

[4 juni 2020]
den värsta branden i Orsas historia
Lördagen den 13 juli 1901 är för evigt inskriven i Orsa historia. Det var den dagen det gamla Orsa brann ner och samhället förändrades för alltid. Betydligt mindre känd är en brand som inträffade nästan på dagen 100 år tidigare, den 10 juli 1801.

[19 maj 2020]
När vi stred på första maj – och även annars
Coronan fick det att smattras betydligt mindre från flammande röda fanor den här förstamajhelgen och ska vi vara ärliga har det väl mest småputtrats de senaste åren.

[27 april 2020]
Marknad – en urgammal tvistefråga
Sen väldigt länge har folk på bestämda dagar samlats för att köpa eller byta varor med varandra. Ju mer vi blev specialiserade desto större ekonomisk betydelse fick marknaden.

[7 april 2020]
Påsken – ett sammelsurium av folktro och kristna riter
Föga anade nog den man som gått till historien som Jesus att han när han enligt de bibliska berättelserna red in i Jerusalem på en åsna skulle förändra den gamla påskhögtiden för alltid.

[16 mars 2020]
NÄR ORSA VAR SKATTEBEFRIAT
Så här i deklarationstider kan det ju vara läge för att drömma sig tillbaka till fornstora dagar, de dagar då Orsa gav skattmasen fingret, de dagar då besparingen hade sådan avkastning att vi var befriade från kommunal skatt!

[4 mars 2020]
FRYKSÅSBO I SPIONHÄRVA
För någon vecka sedan briserade en bomb i den obskyra underrättelsevärlden. I mer än 50 år har amerikansk och tysk underrättelsetjänst kunnat läsa andra länders krypterade kommunikation. Bland avlyssnade länder finns Iran, Indien, Saudiarabien, Libyen och Pakistan, enligt Washington Post, tyska ZDF och schweiziska SRF. Och allt beror på en Fryksåsbo.

[17 februari 2020]
Orsa Planteringssällskap gjorde Orsa grönare
Orsa Planteringssällskap bildades för att göra Orsa grönare efter branden 1901. Byggnaderna kom snabbt på plats men för träd och grönska tog det längre tid. Framförallt var det folkskolläraren, bankmannen och klockaren Erik Eriksson som tog kommandot för återplanteringen av träd och buskar i centrum.

[6 februari 2020]
KORP-KISTI – från Näckådalen till dramaten
1863 uruppfördes ett stycke benämnt Korp-Kisti på Kungliga Dramatiska Teatern i huvudstaden. Det var ett sång- och dansstycke i en akt som beskrevs som ett Dalaäventyr. Historien var den vanliga. Kärlek och frieri med förvecklingar …

[22 januari 2020]
VÄLKOMMEN TILL Det GLADA 20-TALET
Det förra 20-talet var ett decennium av lättnad, framtidstro, dekadens och lust. Låt oss tillsammans se till att föra den traditionen vidare!

[16 december 2019]
JULEN – VÅR ÄLDSTA OCH VIKTIGASTE HÖGTID
Julen. Möjligen konkurrerar midsommar men annars är julen vår viktigaste högtid. Det är inte så konstigt att just de två konkurrerar. De har sedan tidernas begynnelse markerat två av naturens – och därmed våra – viktigaste vändpunkter på året.

[25 november 2019]
KALLMORINGEN SOM HÖGG I STEN ÅT MILLES – OCH GÖRING
Högst upp på Ödarvsklitten finns det en sentens inhuggen i klippan. Det är bildhuggaren Ragnar Gilljam som ristat in orden ”Betraktom med vördnad den eviges verk”. Fast orden är inte hans. De kommer från Halvars Lars Larsson, folkskollärare från Kallmora, samma by där Gilljam växte upp.

[12 november 2019]
Läraren som öppnade skolfönstret ...
”Jag är en djefla man som kan göra många konster” lär August Strindberg ha sagt om sig själv. Den beskrivningen skulle kunna passa in på Per ”Maspappa” Wikner från Holen. Och en av dessa konster skulle komma att ha beröring med nämnda Strindberg.

[4 november 2019]
Förklädd Gud – en allegori som vägrar bli inaktuell
”Än vandra gudar över denna jord. En av dem kanske sitter vid ditt bord. Tro ej att någonsin en gud kan dö. Han går förbi dig, men din blick är slö. Han bär ej spira eller purpurskrud. Blott av hans verkan känner man en gud. Den regeln har ej blivit överträdd: Är Gud på jorden vandrar han förklädd.”

[3 oktober 2019]
IN PENNY LANE THERE IS A BARBER SHOWING PHOTOGRAPHS ...
2006 beslutade lokala politiker I Liverpool att ändra namnet på samtliga gator som bar namn efter slavhandlare. Och det var några stycken. Slavhandeln var en av kotorna i Liverpools ekonomiska ryggrad fram till abolutionen (avskaffandet av slavhandeln) 1833 (som jämförelse kan nämnas att slaveriet förbjöds i Sverige först 1847, med viss eftersläpning i vår koloni St Bartholomey)…

[16 september 2019]
LET ME TAKE YOU DOWN CAUSE I´M GOING TO STRAWBERRY FIELD
Den 14 september i år slogs för första gången sen 80-talet de jordgubbsröda grindarna upp för allmänheten. Och nu var alla välkomna in. Så var inte alltid fallet. Frälsningsarmén i Liverpool öppnade Strawberry Field. En gång i tiden barnhem och för alltid inskrivet i historien genom en av världens bästa singelskivor, dubbla a-sidesingeln med Beatles, Strawberry Fields och Penny Lane.

[2 september 2019]
Ett tragiskt jubileum
För exakt 80 år sedan, den första september 1939, gick tysk trupp in i Polen. Deras officiella förklaring var att det var svar på attacker på tyska gränsposteringar från polsk trupp. I själva verket var dessa polska militärer tyska soldater i polsk uniform. Provokationen var iscensatt av Tysklands diktator, nazisten Adolf Hitler.

[19 augusti 2019]
adelsdamen som blev skattungebo
Sommaren 1896. Den unga konstnärinnan och eleven Elsa af Kullberg vid konstakademien är på besök i Rättvik men det är inte slutstationen för hennes resa.

[20 juni 2019]
dikten som utspelade sig i orsa kyrka
Kan ni tänka er en midsommarmässa i kyrkan när portarna plötsligt slås upp och in kommer prins Carl Philip, konstnären Lars Lerin och poeten Bob Hansson in. De tämligen beskänkta herrarna sätter sig ner i bänkarna och stämmer in i psalmsången så kraftfullt att de tar över totalt. Under tiden sitter Junior i bilen och väntar på de tre rumlarna. Är bilden osannolik?

[13 maj 2019]
Orsabon som översatte koranen
Länge var den svenska översättningen av Koranen, från 1917, den mest spridda. Inte förrän 1976 kom en ny översättning, men då bara delar av den, av multigeniet Åke Ohlmarks. 1998 kom den som nu är mest använd, gjord av diplomaten och konvertiten Mohammed Knut Bernström. Vad som är mindre spritt är det faktum att 1917 års översättning gjordes av en Orsabo, Karl Vilhelm Zetterstéen.

[29 april 2019]
Lars Elvius glöd tände häxbålen – del två
I förra numret fick vi läsa om hur häxvågen svepte in över Dalarna och hur folk brändes på bål. Här är fortsättningen av historien, då Trolldomskommissionen anlände till Orsa.

[16 april 2019]
Lars Elvius glöd tände häxbålen
Det är den 29 februari 1672. Ett nästan magiskt datum. Det infaller ju bara vart fjärde år. I Orsa kyrka installeras den nya kyrkoherden. När hans enda fungerande öga blickar ut över församlingen strömmar en kylig känsla tillbaka mot honom.

[1 april 2019]
Andreas Olai Floraeus - vår olyckligaste präst?
Orsa har de senaste tusen åren haft en hel del färgrika kyrkomän. (Och de senaste 50 åren en hel del kyrkokvinnor!) Den första kända i Västerås herdaminne är Olavus som omnämns i en köpehandling från 1325. Men då hade vi redan haft kyrka i åtminstone 200 år, kanske längre.

[18 mars 2019]
När Orsa gjorde uppror – del 3:2
”Fem tusen man från dalorten sprang med spikbelagda skor och klubbor i hand till att försvara landom. Och somliga gick, och somliga sprang, somliga tröttna innan de hann fram och somliga tappa skorna”.

[5 mars 2019]
När Orsa gjorde uppror – del 3:1
”Fem tusen man från dalorten sprang med spikbelagda skor och klubbor i hand till att försvara landom. Och somliga gick, och somliga sprang, somliga tröttna innan de hann fram och somliga tappa skorna”.

[19 februari 2019]
När Orsa gjorde uppror – del två
I förra numret berättade vi om Dukens uppror som fick ett snöpligt slut. Det var varken den första eller sista våldsamma protesten från allmogen i österdalarna. Orsaken var oftast densamma …

[6 februari 2019]
När Orsa gjorde uppror – del ett
Orsaborna är ett ganska fridsamt släkte, så länge man inte retar dom. Och visst flammar det upp ett och annat väguppror eller v/a-uppror även i dessa dagar, men det är en mild västanfläkt mot hur det en gång kunde te sig.

[23 januari 2019]
JAG – EN NEANDERTALÄTTLING
Det hetaste inom släktforskningen idag är förmodligen DNA-forskning. Man spottar i ett provrör eller gnider sig med en tops i kinden, skickar in resultatet till en firma och ett par veckor senare kommer ett resultat som berättar …

[14 decemeber 2018]
SCHMALENSEE OCH BJÖRKMAN
Kalkbruket skapade inte bara arbete i bygden. Det drog också till sig geologiskt intresserade människor. Och de som var med och styrde bruket var radikala för att vara företagsledare av den tiden.

[11 decemeber 2018]
ORSA AQUADEMIE – DE FEMDERTON
De senaste åren har lärt oss att det här med att driva en akademi, det är svårt det. Då är det trösterikt att tänka på att det faktiskt funnits en akademi som oförvitligt stått på konstens och kulturens barrikader, en akademi som inte dragit sig för att ta strid …

[26 NOVEMBER 2018]
KALKBRUKET FÖRÄNDRAS IGEN
Kalkbruket i Kallholn har legat i malpåse sedan 2017. Nu kommer Nordkalk att riva anläggningen som sett likadan ut sen 50-talet. Men det är inte första gången bruket förändras – och kanske inte sista!

[12 NOVEMBER 2018]
KÄNDA MÄN OCH KVINNOR FRÅN ORSA
På Blåsenborg finns en gata vid namn de Laval-vägen. Fast naturligtvis stavad De Lavalvägen. Det ser bättre ut på skylten. En och annan av oss får en lätt rysning av stolthet när vi ser namnet: Gustaf de Laval.