KORRE: Tomas Carlsson, 64 år.
SYSSELSÄTTNING: Avfallschef på Nodava, biståndsarbetare och Kompassenkorre i Zambia.
FAMILJ: Frun Elisabet och barnen Nils, Erik, Per, Maria och hunden Egon.

I januari flög jag och min fru Elisabet till Zambia, för att hälsa på våra goda vänner Lars och Anna-Lisa. Men också för att besöka Bupe Mutanya. Bupe jobbade på Orsa skolan vårterminen 2002 som utbyteslärare, han undervisade bl a vår dotter Maria i engelska. Vi lärde känna Bupe under hans tid här i Orsa. Det blev ett mycket glatt och fint återseende i Ndola, där han bor med sin fru Brenda och 3 barn. När vi kom dit en söndagskväll möttes vi av hela familjen på busstationen, barnen hade nysydda kläder på sig i svenska färger och de viftade med svenska flaggor. Vi kändes oss verkligen välkomna. Bupe tog oss runt i Ndola, bl. a till sin nya arbetsplats, ett stort barnsjukhus där han är personalchef.

En dag besökte vi Dag Hammarskölds fina minnesmonument som ligger ca 10 km utanför Ndola. Ett intressant och rörande besök, både jag och Elisabet har minnen av konflikten i Kongo och när Dag Hammarsköld störtade den 18 september 1961. Sista kvällen i Ndola blev vi bjudna på en härligt Zambisk middag hos Bupe och Brenda. Bupe kommer ihåg Orsa som en härlig tid med många fina minnen bl a skidåkning på skogen norr om Skattungbyn. Bupe hälsar till alla som han lärde känna här.
Under vårt besök i Zambia var vi också till Victoria Falls, ett otroligt magnifikt vattenfall i Zambezifloden. Vi var även på safari i Chobe National Park och sov i små tvåmanstält. Elefanterna gick bara 25 m från tälten på natten, mycket spännande!

Fakta Zambia

Zambia, ligger mitt i södra Afrika, gränsar till 8 länder däribland Angola i väst, Kongo-Kinshasa i norr, Malawi i öst, och Zimbabwe i söder. Gruvnäringen är omfattande i landet och koppar är den viktigaste källan till exportinkomster. På det torra platålandet odlas särskilt majs och tobak. Landets namn kommer från Zambezifloden. Zambia blev självständig från Storbritannien 1964, och är nu en väl fungerande demokrati. Intressant att notera är att vice presidenten, Guy Scott, är vit vars föräldrar bosatte sig i dåvarande engelska kolonien North Rhodesia (nu Zambia) på 30-talet. Zambia är ett fridfullt och lugnt land att resa i, man möts av vänliga och leenden människor.

Huvudstad: Lusaka. Officiellt språk: Engelska samt 8 regionala officiella språk.
Befolkning: 14,3 miljoner. Valspråk: ”One Zambia, One Nation”.