Walk of Orsa

Orsa Spelmän

En av landets mest kända och framgångsrika popartister möter ett gäng kulturbärare från Dalarna och tillsammans skapar de musikhistoria.

Orsa spelmän under Melodifestivalen 2018.

Se där, kortversionen av historien om Orsa Spelmän och Benny Andersson. På stenen på Frelins Gränd omnämns inte ABBA-Benny, men det beror på att här ser vi honom som en av medlemmarna i spelmännen. När han inte är upptagen med annat …

På samma sätt är ju faktiskt Orsa Spelmän en naturlig del i Bennys projekt BAO, Benny Anderssons Orkester. Det är sådant som händer när musikaliska själar mötas.

Det hela började på Anders Hansers 40-årskalas. Anders hade bjudit dit Kalle och några andra spelmän och där är förstås även Benny. Han tände på alla cylindrar när han hörde de gamla Orsalåtarna. Även om han var en av världens största artister genom ABBA så hade hans folkmusikaliska rötter aldrig dragits upp. Nu slog de om möjligt ännu djupare rötter.

Men Benny var mitt uppe i arbetet med Chess så det dröjde ett par år innan han tog tag i sitt nästa projekt. En skiva med folkmusikrötter. Åter vändes blicken mot Orsa och förutom Kalle kom Kalles bröder Olle och Perra med i gänget, liksom Nicke Göthe och Leif Göras. Kemin var perfekt. Benny har beskrivit det som ett av hans största musikaliska ögonblick. Och han har ju varit med om några … Benny skrev t.o.m. titellåten till projektets LP, Klinga mina klockor, i Anders stuga i Orsa.

Det definitiva genombrottet kom förstås när Benny och spelmännen deltog i Jacobs Stege (där vi också kunde se den geniale programledaren Jacob Dahlin i Orsadräkt).

Samarbetet fortsatte med Bennys skiva November 1989 och Benny producerade också flera av Orsa Spelmäns egna skivor. Några av de vackraste folkmusikvisorna vi hört på senare år kommer från samarbetet: ”Visa från Venjan” på debutsoloskivan och senare Perras landsplåga ”Koppången” som fått fler människor att gråta än hackad lök.

Då Benny är en tämligen upptagen man kan han förstås inte vara med på alla Orsa Spelmän-tillställningar – och de är några stycken genom åren. Peter Ohlsson har vi sett mest på dragspel på senare år. Dessförinnan var det lärarkollegan till Olle, Perra och Leif, Larsåke ”Leckan” Leksell dragspelare. När en av hans dragspelselever såg Orsa Spelmän med Benny på dragspel på TV utbrast han: Vem är den där som spelar dragspel när inte Leckan kan? Man kan bli kung i sin hemstad. Understundom har man även sett Bertil Skeri på dragharmonikan och man samarbetar även med Tina Ahlin då och då.

Orsa Spelmän har en i folkmusiksammanhang unik karriär. De har varit överallt – från julturnéer runt om i landet med våra populäraste artister (Sanna Nielsen, Lasse Berghagen, Lasse Kronér – just name them …) till bygdegårdsturnéer på Gotland, från Melodifestivalen till en 50.000-hövdad publik i Hyde park.
Och alla har behållit sina ordinarie jobb som musiklärare, snickare och vad de nu sysslat med.

För även om de understundom räknas till folkmusikens förnyare så har de djupa rötter i Dalamyllan.

Janne Bäckman.

Nästa sten: Julius och Björn.