Walk of Orsa

Kalle Moraeus

Kalle M med från noll till hur många strängar som helst på sin lyra.

Kalle som ansiktsmålare.

Var Helge Solings sten självklar på Walk of Orsa är nästa sten nästan lagd innan idén kom till förverkligande. För vem har inte hört talas om Kalle Moraeus? Spelman, filharmoniker, luftgitarrist, tv-personlighet, författare, matlagare m.m. Se där ett brokigt CV. Dessutom är han motorentusiast, älgjägare och delägare i Hornberga Gård i Orsa.

Kalle har musiken i blodet. Pappa Erik startade Orsa spelmanslag, spelade med i Radions spel-manslag och såg till att de verkligt gamla Orsapolskorna bevarades till eftervärlden. Brorsorna Olle och Perra spelade liksom kusinen Anders ”Tjoppe” Jakobsson och naturligtvis morbror Pelle Jakobsson. När han och Kalle Liljeberg spelade på Anders Hansers 50-årskalas fick han kontakt med Benny Andersson och snart var Orsa spelmän verklighet, där Kalle i originaluppsättningen kamperade med brorsorna, Leif Göras och Nicke Göthe. Spelmännen är än idag en självklar del i Benny Anderssons Orkester, BAO.

Kalle nöjde sig dock inte med fyra strängar. Lika flink som han är med fiolen blev han snart med gitarren, skolad av Orsalegenden Putte Snitt. Faktum är att han är så flink att han inte ens behöver gitarr för att bli bäst. Han vann SM i luftgitarr 1984 …

Det handlar inte bara om talang. Kalle har en gedigen utbildning, först i Musikkonservatoriet i Falun och sedan på Musikhögskolan i Göteborg. I flera år satt han i Stockholmsfilharmonikerna innan ett mer fritt musicerande lockade. Många har också rapporterat om hans övningsdisciplin, redan som mycket ung.

På 2010-talet var det nästan omöjligt att slå på TV:n utan att se Kalle. Hann vann körslaget, han blev så småningom programledare i Så ska det låta, fick sitt eget program Moraeus med mera som spelades in på Ångbåtsudden i sju säsonger. Han har också varit julvärd, deltagit i Biggest loser VIP och i en rad andra program.

Han har faktiskt en filmkarriär också. Han dyker upp som musiker i Lars Mullbacks film Illusioner. I Måns Herngrens och Hannes Holms Adam och Eva spelar han Evas bror. I avsnitt 4 av TV-serien Nisse Hults historiska snedsteg spelar han dalmas. Självfallet handlar avsnittet om Gustav Vasa (Spelad av Johan Rheborg). Och så spelar han rymdbrottsling i Kenny Begins, en prequal till Kenny Starfighter, åter igen med Johan Rheborg i huvudrollen.

Vad inte så många vet är nog att Kalle också fått Jussi Björlingstipendiet, Povel Ramels Karamelodiktstipendie och H M Konungens medalj i 8:e storleken.
Och då har karln bara börjat …

Janne Bäckman.

Nästa sten: Anna Haag.