Walk of Orsa

Anna Haag

Dagens sten på the Walk of Orsa är tillägnad Anna Haag. Som alla förstår är det för hennes framfart i skidspåren. Men hade ödet velat annorlunda hade det kunnat handla om hennes – fiolspel!

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Sällan har ett lyckligare lag tagit en guldmedalj i skidor i OS än stafettlaget på 4 x 5 km i OS i Sotji 2014. Orsas egna sportreporter profil Bengt Skött jämförde de två sista sträckornas damer med Piff och Puff. Beskrivning av loppet fullständigt bubblade ur åkarna och Bengt behövde nästan inte fråga någonting.

Var de inte redan svenska folkets skidfavoriter så skrev de in sig i svenska folkets hjärta den dagen. Och mycket riktigt vann Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla och Emma Wikén Svenska Dagbladets guldmedalj tillsammans med dagens Walk of Orsa-sten: Anna Haag.

Anna föddes som Anna Hansson i Skinnskatteberg men växte upp i Orsa. Och faktum är att även hon hade kunnat höra till kategorin orsamusikanter, för hon spelade fiol för Perra Moraeus innan skidorna tog över. Enligt uppgift var kanske träningsdisciplinen inte lika stor när det kom till fiolen som när hon kom ut på snön. Så i stället för musikstudier blev det Mora skidgymnasium.

2006 debuterade Anna i världscupen. Tre år senare kom den första pallplatsen, en tredjeplats på 10 km fristil vilken följdes upp av en ny bronspeng på 15 km klassiskt.

Vid OS i Vancouver 2010 inledde hon med en fjärde-plats på 10 km fristil, men första OS-medaljen skulle komma några dagar senare i dubbeljakten där hon kom tvåa efter Marit Björgen. Tillsammans med Charlotte Kalla tog hon ett silver till i sprintstafetten.

Innan det där klassiska guldet 2014 hann hon också vinna dubbeljaktstarten 5 + 5 km i Tour de ski 2010/11 och ta VM-silver i stafett i Holmenkollen.

Anna flyttade tillsammans med sin blivande man Emil Jönsson, också landslagsman i skidor, till Östersund när det var dags för skidåkning på heltid. Hon fortsatte att tävla för IFK Mora till hon ”startade eget”, laget Anna & Emil Sportklubb 2016.

2018 meddelade hon att hon lagt ner sin professionella karriär. Men det betydde inte att hon satt och rullade tummarna. Emil och Anna har tre barn och tillsammans har dom också skrivit två böcker om träning.

Janne Bäckman.

Nästa sten: Järnbirger Olsson.