[5 september 2023]

I en serie av artiklar kommer vi att presentera dem som fått en slipsten på gatan.

TORONTO I KANADA HAR EN. Den är full med hockeyspelare, musiker, forskare och annat prominent folk. Nashville har en. Där dominerar förstås countrymusikens storheter. Den mest berömda är Hollywood Walk of Fame på Hollywood Boulevard där filmens storheter skapat ett magnifikt stjärnfall under åren. Att få en stjärna där är nästan lika fint som att få en Oscar eller simborgarmärket. Dessa ikoniska gator får dock i Orsakompassen stå tillbaka för den enda Walk of Fame där det bara förekommer – Orsingar!

VI PRATAR FÖRSTÅS OM Walk of Orsa på Frelins Gränd. I en serie av artiklar kommer vi att presentera dem som fått en slipsten på gatan. För självklart är de representerade av en sådan, tillverkad av Lenners Orsasten och lagda av Rosenqvists. Även där Orsadominans.

IDAG FINNS DET 20 STENAR på gatan, men det är tänkt att det ska placeras ut fler. Eller snarare 21, men den första innehåller bara namnet Walk of Orsa. Vi börjar med den ändå. Varför Walk of Orsa? Helt enkelt för att visa att stora dåd kan utföras även av folk och företeelser i små kommuner. Den första kriterien är att man ska ha gett något intryck lokalt eller i ett större sammanhang. Ofta i båda. Första gången är svårast. Då får ju inte alla plats.
Kommunen ville också ha en representativ blandning av namn. Unga, gamla, män, kvinnor. Och jodå. Även djur. Ego Boy var tidigt med i diskussionen t ex. Däremot hoppades politikerna över i första rundan, de som har till jobb att förbättra världen. I framtiden kan säkert det förändras. Vi har ju t ex Birgitta Hambraeus och Eric Borgert för att nämna ett par värda att minnas.
Så fort man nämner berömda personer från Orsa kommer namnet Gustaf de Laval upp. Och jodå. Visst är han född i Orsa. Men han hann knappast göra några stordåd under sina första år här. De kom senare. Det gäller även Gunnar Myrdal, Jans pappa, som bara var en bäbis när han lämnade Skattungbyn där han föddes. I båda fallen handlar det om stora män vars föräldrar råkade passera Orsa i sina ämbeten.

SÅ KLART FATTAS DET åtskilliga namn på listan och i slutet av den här artikelserien ska vi tillsammans lista vilka som borde förevigas med en sten.

I nästa nummer presenteras Helge Soling.

Janne Bäckman.

KURIOSA:
För att få en stjärna på Hollywood Walk of Fame måste man bli utsedd av en kommitté, förbinda sig att vara med på ett invigningsjippo och slanta upp 30 000 USD. Det slipper man i Orsa.
Fem svenskar har var sin stjärna på Hollywood Walk of Fame: Ingrid Bergman, Greta Garbo, Anna Q. Nilsson, Signe Hasso och Ann-Margret.