KORRE: Mikael Thalin, 53 år.
SYSSELSÄTTNING: Kommunalråd i Orsa och kompassenkorre i Vietnam.
FAMILJ: Frun Anneli och två utflugna barn.

Varma och soliga hälsningar från Vietnam!
Vi har besökt ön Phu Quoc i södra delen av landet, alldeles nära Kambodjas kust. Vietnams turism är i en utvecklingsfas, planerna är ambitiösa och denna ö står i centrum för en storsatsning. Förra året invigdes världens längsta kabinbana, 7,9 km lång över tre öar. 

Vid ändstationen planeras för stora lek- och äventyrsland. En mäktig upplevelse att färdas 200 meter upp i luften! Vid besöket på marknaden i öns huvudstad märker man att fisk, skaldjur och frukt och grönt är baslivsmedel för vietnameserna. Landet är en av världens största producenter av peppar och vi har besökt en pepparodling. Vietnam är ett fattigt land, och de har väldigt mycket att göra när det gäller t.ex. infrastruktur, renhållning och miljö. Människorna är vänliga, hjälpsamma och kontaktsökande. Vietnam är en socialistisk enpartistat med hårda utreseregler för befolkningen.
På hotellet jobbar Nay som har studerat engelska på universitetet och ser en framtid inom turismen som guide och vill också söka tillstånd att få besöka Europa. En heldag har hon varit vår guide runt ön och berättat så mycket intressant om livet i Vietnam! Stränderna är så klart en viktig del i attraktionen här och solnedgången över havet är magisk!

Fakta vietnam

Vietnam ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos och Kambodja. Västra delen av landet är bergigt och bebos till stor del av
minoritetsgrupper medan de kustnära områdena är flacka och till stor del består av uppodlad mark som brukas av etniska vietnameser. Landet är en enpartistat och bara kommunistpartiet är tillåtet och press- och yttrandefriheten är begränsad. Landet har under en stor del av 1900-talet utkämpat krig vilket ledde till ekonomisk tillbakagång och isolering. Under många år har Sverige varit en viktig biståndsgivare till landet. Efter att landet öppnat upp sig mot omvärlden har turismen ökat och många utländska företag etablerat sig.

Huvudstad: Hanoi. Officiellt språk: Vietnamesiska (kinh). 
Befolkning: Ca. 90 miljoner på en yta av 329 560 km².