[26 september 2022]

Vi har en felparkerad traktor”

Vissa av er kanske kommer ihåg vintern 2014 när Leksands IF blev extra mycket ”lantisar” i resten av hockeysveriges ögon? Det här är historien bakom.

Lars Von Knorring Wilander berättar historien bakom sprattet.

DET ÄR EN KALL FEBRUARIDAG och året är 2014. Lars Von Knorring Wilander, evenemangsspeaker i Mora ishall, sitter i supporterbussen från Orsa som är på väg till matchen Leksand – Örebro. Han reser tillsammans med några kompisar. De är glada i hågen och den ene av kompisarna, Jocke Dölfors frågar Lars om han känner någon i sekretariatet i Tegera Arena. Det gör självklart Lars efter att ha jobbat som evenemangsspeaker i Mora Ishall i många år och har många kontakter. De beslutar sig för att spela den gemensamma kompisen Jerker Spännar ett spratt och skriver ihop ett SMS till evenemangsspeakerkollegan hos rivalen.

FÖGA FÖRSTÅR GRABBARNA i bussen vilket genomslag det här buset ska få. I mitten av andra perioden är det dags. Lars och Jocke sitter på läktaren och hör plinget som förkunnar att ett meddelande till publiken är i antågande. Meddelandet lyder: ”Vi har en felparkerad traktor som blockerar utrymningsvägarna. Det är en traktor av märket Zetor som tillhör Jerker i Orsa”. Det skrattas och jublas på läktarna, till och med Jerker uppskattar skämtet. Lars och Jocke är nöjda men tänker inte så mycket mer på det. Men efter matchen var Sveriges Radio P4 på hugget. Ljudklippet spelas upp i radion och radiopersonligheten Lasse Swahn tillade att på sportevenemang i Dalarna kan man få höra vad som helst.

DAGEN EFTER RINGER LEKSANDS presschef till Lars. De har på något vis fått reda på att Lars har ett finger med i spelet. Lars får höra att ”Det har blivit en jäkla grej om traktorn” och att Leksand vill veta vad de ska säga till Aftonbladet som ligger på om nyheten. De vill också veta vem som äger traktorn. Lars tiger som muren. Det står inte på förrän Expressen får tag i Lars som nu säger att chauffören inte vill bli intervjuad men att traktorn går bra.

DT, EXPRESSEN OCH AFTONBLADET rapporterar nu att det eventuellt kan vara osant och ett bus. Leksands presschef försöker tona ner händelsen och berättar att de läser upp en massa olika meddelanden under match. ”Det kan vara borttappade nycklar, vilsna barn, hästar, snöskotrar. Vi bor på landet och traktorer är inget konstigt här”.

DET LÄGGS UT YOUTUBE-KLIPP och klippet sprids som en löpeld på alla hockeysajter. Det blir rena rama julafton för Leksands motståndarsupportrar som får vatten på sin kvarn. Aldrig har ramsan om att Leksand bara är knäckebröd och bönder fått ett sånt uppsving. Och bakom det låg alltså Mora IKs evenemangsspeaker.

Nu är det dags för ännu en hockeysäsong och det är återigen upplagt för känslor, rivalitet och varför inte lite bus?

Jonas Gustafsson, Orsakompassen.