KORRE: Eva Hårdén, 65 år.
SYSSELSÄTTNING: Kulturarbetare och kompassenkorre i Uruguay.
FAMILJ: Kulturarbetare och kompassenkorre i Uruguay.

Under vår vistelse i Argentina, besökte vi under några dagar, grannlandet Uruguay. En passagerarfärja tog oss över Rio del a Plata, som är ett stort deltaområde som mynnar ut i Atlanten. Båtresan tog cirka en timme innan vi var framme i staden Colonia del Sacramento.Vi färdades cirka 180 km i en bekväm buss genom ett plattlandskap med åkerbruk, frukt- och grönsaksodlingar och boskapsfarmer till huvudstaden Montevideo.

Vi bodde på ett fint hotell i stadsdelen Punta Carretas, dit det var lätt att ta sig till och från citykärnan. Den gamla stadsdelen Ciudad Vieja var intressant att promenera runt i med kullerstensbelagda gator, där det var marknadsförsäljning av allehanda varor, som hantverk, grönsaker m.m. Genom att åka med en sightseeingbuss fick vi en bra överblick av Montevideos alla vackra platser och byggnader med vackra fasadmålningar.

Vi lånade cyklar på hotellet och cyklade utmed den långa stranden på den asfalterade cykel- och gångvägen ”ramblan”. Det var skönt att slippa den intensiva trafiken i staden. Vädret var fint, det var varmt, soligt och cirka 25-30 grader varje dag.

Det var god mat och bland annat åt vi nationalrätten chivito, som är en sandwich med en grillad köttbit, ost, bacon, stekt ägg och olika färska grönsaker. På gator o torg såg vi många som bar på en termos med varmvatten och en mugg med örtte, så kallad mate. Det är landets nationaldryck. Det var intressant att passa på att besöka Uruguay när tillfället gavs.

Fakta Uruguay

Uruguay, formellt Republiken Uruguay, är ett land i sydöstra Sydamerika, vid Atlanten. Landet gränsar till Argentina och Brasilien.

Huvudstad: Montevideo.
Officiellt språk: Spanska.
Befolkning: Ca. 3,4 miljoner på en yta av 176 215 km².