Ulf Björklund

ÅLDER: 77 år. SYSSELSÄTTNING: Fd. rektor och riksdagsledamot.
FAMILJ: Frun Gudrun, 5 barn och 13 barnbarn.

FRÅGA ETT. VEM ÄR ULF?
Från början en äkta stadsbo, från industristaden Norrköping. Efter semesterresande under 50-talet med föräldrar och syskon, blev jag väldigt intresserad av landsbygden, särskilt Norrland och framför allt Lappland, samer och fjällen. Efter folkskollärarexamen i Stockholm kompletterad med sociologi, religionskunskap och till sist skolledarutbildning arbetade jag först i Stockholm i fyra år. Tillsammans med min fina fru Gudrun, som är från Norrland, och de två första barnen Jonas och Ulrika flyttade vi till Orsa. Jag har varit lärare och rektor i Mora i många år. Kombinerat med fjällvandring och fiske har hela familjen stortrivts samtidigt som ytterligare tre jättefina barn kommit till världen, Isak, David och Ida. Som ung var jag färdledare vid STF:s Turiststation i Kittelfjäll i Lappland. Fortsatte sedan i ungdomen som färdledare hos Reso i Norden och Europa sommartid och som kryssningsfärdledare till Nordkap, Färöarna och Island. Jag hamnade överraskande i kommunpolitiken 1976 och var kommunalråd i Orsa 1989 – 1991. Därefter fastnade jag i Riksdagen i elva år som ledamot av bostadsutskottet i åtta år och sedan i Miljö- och jordbruksutskottet som ordförande. Efter riksdagsåren har jag ägnat mej åt landsbygdsfrågor som ordförande i Inlandssamarbetet Kristinehamn – Gällivare IEF i 12 år, kombinerat med reseledarskap till Kina, Australien/Nya Zeeland och Mellanöstern.

FRÅGA TVÅ. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Att jag blivit njurtransplanterad tre gånger med lyckat resultat, 1977, 1995 och 2019. Jag har under åren träffat flera intressanta människor. Till exempel Boris Jeltsin, Nelsson Mandela, Bill Clinton och Dalai Lama.

FRÅGA TRE. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Jag tror jag uppfattas som engagerad och målmedveten, ibland kanske lite krävande och otålig. Att jag har känsla för människor med svårigheter, samtalar och lyssnar gärna i informella samtal och gläds när någon lyckas. Mina närmaste tycker kanske att jag håller på med lite för mycket på en gång.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Kraften att få människor finna honom som, – aldrig skrev en sång men ändå är mest omsjungen – aldrig skrev en bok men som är mest omskriven – aldrig grundade en skola men har mest efterföljare än alla – inte blev mer än drygt 30 och utan politisk makt blev den vi idag räknar tiden efter. Man måste veta vem det är! En kraft till hjälp i livet!

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
• Uppleva att våra 13 barnbarn växer upp och blir duktiga människor i framtiden till hjälp för andra.
• Tillsammans med min fina fru Gudrun uppleva fler sköna dagar i fjällen.
• Köra vespa genom Israel från Hermon till Eilat och vidare till St Katatinaklostret i Sinai.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Genom att skapa tre separata enheter för äldreboende, nära naturen med god service och gemenskap och där trivsel, glädje och frid råder, samlingspunkter för samtal och dialog. Även satsa på närhet till Ön med gång och cykelväg över Lillån, till samhällets närmsta skog, Lillåskogen. Genom sanering och röjning kan stigar och promenadstråk planeras och bli en Oas i Orsa. Ett område, enkelt att nå och väl anpassat även för äldre.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag bollar vidare till Gunnar Bäcke, en trevlig kille uppe på Bjusvägen. En mästare på schlagervisor och country/western, både i text, sång och spel.