KORRE: Maria Tapper, 50 år.
SYSSELSÄTTNING: Sjuksköterska och kompassenkorre i Uganda.
FAMILJ: Sambo och tre söner.

Vi gjorde en safari genom afrikas pärla Uganda. Landet har ett varierande landskap med höga berg med svalt klimat, vackra kreatersjöar, torra saltsjöar och varm savann. Vi mötte många vänliga, trevliga människor och engelska fungerade utmärkt. Åkte under lågsäsong när det är som varmast, så det var aldrig trängsel. Ofta var det bara vårat gäng på de olika platserna.

Turismen bedrivs till stor del som småskalig ekoturism. Solceller och torrtoa var vanligt där vi bodde på olika lodger. Maten var enkel, men god och välsmakande. Massor av frukt varje dag! Passerade ekvatorn och bevittnade vattentricket med de olika strömmande virvlarna. Vi var på ön Bushara som är fåglarnas ö. Många av våra flyttfåglar finns i Uganda på vintern. I Bwindis ogenomträngliga djungel mötte vi de fantastiska bergsgorillorna på mer än 2000 möh.

Vi besökte även Mburo, Queen Elizabeth, Murchison som är andra nationalparker. Vi gjorde båtturer på Kazingakanalen och Viktorianilen där flodhästar, krokodiler, elefanter, bufflar, vårtsvin och alla möjliga fåglar trängdes längs strandkanterna
och såg lejon, leoparder giraffer samt den unika fågeln träsknäbben som ser ut som ett urtidsdjur.

Fakta Uganda

Republiken Uganda ligger i Östafrikas inland och gränsar till Kongo-Kinshasa, Sydsudan, Kenya, Tanzania och Rwanda. Uganda har i perioder bebotts av flera olika afrikanska folkgrupper och kungadömen. På slutet av1800-talet blev landet en engelsk koloni. 1962 frigjorde sig Uganda och bildade en självständig republik men kvarstod som medlem i Brittiska Samväldet.

Huvudstad: Kampala.
Officiellt språk: Engelska och ett 40-tal lokala språk varav luganda och swahili är störst.
Befolkning: Ca. 38,8 miljoner på en yta av 241 551 km².