HIPP HIPP HURRA!

Samtidigt som vi tackar vintern för en härlig match och välkomnar våren säger vi också tack och hej till de första tio åren som annonsorgan i Orsa. Det var alltså i april 2009 som Orsakompassen såg sitt allra första dagsljus. I det numret kunde man se annonser från Helikon, Orsa Sko, Orsa Skylt och Källarcafét med flera. Så visst går klockan fort. Pelle Klockar var till exempel först ut i 7 frågor, han var 52 år på den tiden … Sedan dess är det 232 personer som tagit emot och skickat vidare stafettpinnen. Vi har nästan uteslutande hittat på egna redaktionella inslag, en del återkommande, som till exempel; Oroskåpet, Dra åt skogen, Kompassenkorren och Duellen. Vi är också på gränsen till nackstyvt belåtna över att ha slagit ett slag för Orsamålet under hela den här tioårsperioden och vi hoppas att vi på något sätt hjälper till att bromsa upp språket från att dö ut. 160 avsnitt har det blivit, tack Eva Olander, Karin Ohlsén och Jonas Brus! Vi på redaktionen har redan börjat ta sats mot tio nya år av lokal information och vi är faktiskt redan nu smått lyriska över vissa av våra framtida påhitt.

Nummer
0
orsamål
0
korrar
0
oroskåp
0

2009

FÖRSTA UTGÅVAN

Sju frågor – Pelle Klockar

FIRA – GRATTA – TACKA

RADISAR

DUELLEN

KALENDER

ORSAMÅLETS ABC

Orsamålet får INTE dö ut, i alla fall om vi har något att säga till om. Redan från första numret har vi slagit ett slag för vårt lokala mål. Tack till Jonas Brus, Karin Ohlsén och framför allt Eva Olander för ovärdelig kulturgärning.

2010

HITTA KOMPASSEN

Stor säsongsfinal i oktober 2010. Redaktionen, som från början bestod av Jonas, Annika och Ronny, hade gömt sig på Wärdshuset Slipstenen och över 50 deltagare fördelat på 14 lag gav sig på given signal (sms) ut på en flerdelad redaktionsjakt. 

2011

STÅLBERG BLICKAR TILLBAKA

2012

SNUTENSERIER

HALLÅ DÄR

HITTA TOMTEN

DET HÄNDER I ORSA

ANSLAGSTAVLAN

OROSKÅPET

En vidskeplig redaktör kände inför midsommar 2012 att det var dags att röra om i horoskopgrytan.

KRYSSET

Jenny visade sig ha en lätt autistisk gåva. Helt plötsligt visade hon upp helt hemmagjorda korsord. Skitkul tyckte vi på redaktionen. Det tyckte resten av Orsa också.

2013

ORSA I BACKSPEGELN

LOKALBITEN

FILMSIDAN

KOMPASSENKORREN

Orsakompassens främsta kall är såklart att sprida information. Steg två är att erövra världen. Det började i nummer 19-2013 då Mats Wahlström, Janne Bäckman och Jonas Brus skickade vykort från Nordkorea, England och USA.

2014

JYMPA MED ORSAKOMPASSEN

Eftersom vi på Orsakompassen gillar när andra rör på sig så skapade vi några jympapass.

2015

INSKICKAT

ORSAKOMPASSEN TESTAR

MEMORY AV MINNEN

DRA ÅT SKOGEN

Efter att ha bett Jenny dra åt skogen en gång för mycket så tog hon oss på orden och gjorde precis det. Av hennes resor till skogen kom, just det, Dra åt skogen-guiden.

2016

ORSAKOMPASSEN UPPMÄRKSAMMAR

SAMHÄLLSINFORMATION – AKTUELLT FRÅN ORSA

2017

SJU SVAR

2018

BARNPYSSEL

JENNY TIPSAR

KOMPASSENSKRIBENTEN

BÄCKMANS ALSTER

LUNCHKOMPASSEN

Efter ett evinnerligt tjat på Dalagatan 1 om var lunchen skulle intagas och vad som stod på menyn på Orsas olika matställen fick vi nog. Vi startade Lunchkompassen. Du kollar väl in lunchkompassen.se?

2019

KALENDER

LOKALA HANTVERKARE

Vi vill att alla ska handla lokalt och anlita lokala hantverkare. Så varför inte samla de flesta under samma rubrik? I vartannat nummer hittar du Lokala hantverkare på näst sista sidan. Här på hemsidan hittar du självklart dem hela tiden.

TACK ALLA ...

… företag, föreningar och läsare som varit med på tåget de första tio åren!

Kom gärna med tips om hur vi kan göra de kommande tio åren ännu bättre!

Jonas, Jenny och Lennart.