KORRAR: Familjen Jensen med Sisso 48 år, Christer 48 år, Niklas 21 år, Lovisa 17 år och Evelina 13 år.

Jambo! *
På kvällen den 7 oktober landade vi i Tanzania. Tidigt nästa morgon gav oss av mot nationalparken Lake Manyara. I denna gröna park såg vi markattor, zebror, antiloper, gnuer m.m. och fick närkontakt med ett gäng elefanter. Ofattbart mäktigt att komma så nära dessa stora djur!

Följande dag gav vi oss av till Serengeti. På swahili betyder Serengeti ”ändlös slätt” och namnet är mycket passande, vi åkte i timmar utan att landskapet varierade sig särskilt mycket. På vägen stannade vi till vid en masaiby för att lära oss mer om deras kultur, mycket intressant! Vi stannade också vid Rift Valley där urtidsmänniskan Lucy hittades.
Under två dagar i Serengeti fick vi bl.a. se gnu-migrationen (tusentals gnuer förflyttar sig för att hitta ny betesmark), lejon, geparder, hyenor, giraffer och massor av flodhästar. Sedan åkte vi söderut igen mot Ngorogoro, en s.k. caldera med en diameter på 22,5 km. Här hoppades vi få se noshörningar men de var inte synliga. Ett otroligt häftigt landskap dock, och färden upp och ner från kraterkanten (från 2 300 till 1 600 m.ö.h.) var också en häftig upplevelse,

Den sista nationalparken vi besökte var Tarangire. Här hade vi sista chansen att få se noshörning, parken är också känd för sina många elefanter. Dock fick vi en helt annan upplevelse, vi hamnade mitt i en skogsbrand! Tillsammans med många djur fick vi ta oss över floden till säkrare mark. Där hamnade vi mitt i en uppgörelse mellan två babianfamiljer som var spännande att se.
Framför allt hur likt människan de agerade… Vi såg också en nyfödd (ca 4 dagar gammal) babianunge, mycket söt!!!

Sista dagen spenderades vid Arusha coffee lodge där vi kunde besöka en kaffeplantage, men framför allt sola och bada en stund innan hemfärd.

Kwaheri **
från familjen Jensen Kiswahili:                     * Hej!      ** Hej då 

Fakta Tanzania

Tanzania i Östafrika är en union mellan det före detta Tanganyika och ögruppen Zanzibar, som har inre självstyre. På fastlandet finns Kilimanjaro, som är Afrikas högsta berg. Tanzania har genom åren varit mer politiskt stabilt än många av grannländerna. Landet har många stora och ekologiskt viktiga nationalparker och naturreservat bland annat Ngorongorokratern och Serengeti nationalpark i norr samt Ruaha och Mikumi nationalpark i centrala Tanzania. Tanzanias klimat är i allmänhet varmt, men med lokala variationer. Större delen av landet har tropiskt savannklimat med en nederbördsfattig årstid från juni till oktober.

Huvudstad: Dodoma. Officiellt språk: Engelska, swahili. 
Valspråk: Uhuru na Umoja (swahili för ”Frihet och enhet”). 
Befolkning: Ca. 3 miljoner på en yta av 29 743 km².