KORRE: Bosse Wallin, 68 år.
SYSSELSÄTTNING: Kompassenkorre på Svalbard.
FAMILJ: Sambo.

Vi flög från Oslo och Gardemoen för att deltaga i Svalbard Skimarathon. Det tog 2,5 timme och när vi flög in över Svalbard såg vi isberg stora som pyramider. Vi bodde i Longyearbye som är den största byn på Svalbard. Tre dagar innan vi anlände hade man fått skjuta en isbjörn med bedövningsampull och sedan frakta bort den med helikopter. Det finns cirka 3000 isbjörnar på Svalbard! Marken på Svalbard består av permafrost d.v.s. det är tjäle året runt. Alla hus står på plintar och vatten- och avloppsledningar ligger helt synliga ovan jord.

Tävlingen Svalbard Skimarathon (42 km) avgjordes i strålande solsken och det var vindstilla. Strax innan start skannade en helikopter av tävlingsbanan efter isbjörnar. Man hade också flera vakter utrutstade med gevär längs spåret. Den äldste deltagaren var en norrman på 93 år! Vi lämnade Svalbard fulla av upplevelser.

Hälsningar från Bosse Wallin.

Fakta Svalbard

Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis; den största ön är Spetsbergen. Öarna har cirka 2 800 invånare och den högste befattningshavaren på plats är sysslomannen i residensstaden Longyearbyen. Andra viktiga orter på Svalbard är Barentsburg, Ny-Ålesund och Svea. Namnet Svalbard kommer från fornnordiska och betyder ’kall kant’ och omtalas för första gången i en isländsk namnbok från 1190-talet.

Huvudstad: Longyearbyen.
Officiellt språk: Norska.
Befolkning: Ca. 2 800 på en yta av 61 022 km².