Sommarfesterna i Högståsen på 50-talet
Orsakompassen fick äran att ta del av två nummer av Högståsbladet, handgjorda av Kristin och Sara, som innehåller bland annat intervjuer, annonser, recept, frågesport och fakta om djur.
VARJE SOMMAR MED BÖRJAN 1953, firades midsommar i Högståsen helgen före vanliga midsommar. Festerna var mycket populära och besöktes varje år av cirka 2000 personer. Parkeringsplatser iordningställdes för upp emot 300 bilar. Bussarna avgick både från Mora och Orsa till Högståsen.
VIBORGS BYSTUGEFÖRENING stod för arrangemanget. Mycket folk från byn hjälpte till med alla förberedelser och arbetet under kvällen. De första åren lånades porslin från Hembygdsgården och dansbana från Holens by. Senare kunde eget porslin köpas, som används än idag i bystugan. Egen dansbana inhandlades också.
HELA FESTPLATSEN INHÄGNADES med ett staket. Länsstyrelsen var noga med att ordningen upprätthölls och ett flertal ordnings- och parkeringsvakter arbetade. En på förhand bestämd fäbodstuga fick lov att fungera som förhörslokal (polisstation) i händelse av att det blev bråk och någon måste omhändertas eller förhöras. Men för det mesta gick det lugnt tillväga. Lite oroligt blev det år 1955 när det på eftermiddagen upptäcktes att stången redan var rest när folk började komma och kommunfullmäktiges ordförande Sigvard Lorenz skulle hålla sitt tal.
DET VAR MASSER LOV som skötte resningen av stången och han skulle fiska på kvällen, så han reste stången själv mitt på dagen sedan åkte han till sin koja vid Draggen.
VARJE FEST GICK MED EKONOMISK VINST och tack vare det fanns det senare möjlighet att anskaffa bystugan i Viborg. Sista året festen anordnades var 1959.
Berättat av Karin Jemtpers, ur Högståsbladet nr. 3 1997.