KORRE: Mats Karner, 71 år.
SYSSELSÄTTNING: Pensionär och Kompassenkorre i Slovakien.
FAMILJ: Sambon Inger Skog.

I mitten av maj satte sig jag och min sambo och 37 andra skogsägare, de flesta från Dalarna, på ett plan med destination Slovakien. Resan ordnades av Mellanskog. Under en lärorik och trevlig resa fick vi lära känna olika delar av slovakiskt skogsbruk.
Vi besökte bland annat de vackra och imponerande Tatrabergen med toppar på 2600 meter över havet. I de bördiga sluttningarna såg vi mycket skog, inte minst bok- och granskogar.

Slovakien har sin beskärda del av utmaningar i sitt skogsbruk. Brant terräng är en. Små arealer per ägare är en annan. Värst är dock de stora områden som fällts av stormar de senaste åren. Slovakien var ett vackert och välskött land.

Fakta Slovakien

Slovakien är en republik i Centraleuropa med gränser till Polen, Ukraina, Ungern, Österrike och Tjeckien. Huvudstad är Bratislava.
Slovakien är medlem i EU och i militäralliansen Nato sedan 2004. Efter första världskriget, då Ungern styckades upp, bildade Böhmen und Mähren (Tjeckien) en ny stat, Tjeckoslovakien, tillsammans med norra delarna av Ungern (vilka därefter skulle kallas Slovakien), där även det senare ukrainska Karpato-Ukraina ingick. Mellan 1939–1945 fanns (för första gången i historien) ett självständigt Slovakien, med reviderade gränser.

Huvudstad: Bratislava.
Officiellt språk: Slovakiska.
Befolkning: Ca. 5,4 milj. på en yta av 48 845 km².