[21 augusti 2023]
Sagohästen från Slättberg
Högst upp på Ödarvsklitten finns det en sentens inhuggen i klippan. Det är bildhuggaren Ragnar Gilljam som ristat in orden ”Betraktom med vördnad den eviges verk”. Fast orden är inte hans. De kommer från Halvars Lars Larsson, folkskollärare från Kallmora, samma by där Gilljam växte upp.

Uppfödaren och ägaren Tage Hedberg med sagohästen Ego Boy som kanske mer än någon bidrog till att popularisera travsporten. Ego Boy fick t.o.m. visa upp sig på en Trivselträff på Ångbåtsudden.

Ego Boy i Nederländerna 1973.
Endast åtta ekipage har bjudits in. Dessa ska tävla mot varandra i två kvalheat. Vinner samma häst båda heaten – ja då är det klart. Den hästen är vinnaren. Men nu blev det inte så. Två hästar har vunnit varsitt heat. Och det handlar om två av världens bästa travare just nu. Från USA har den under det senaste året obesegrade Flower Child med tränaren Joe O’Brien i sulkyn. O’Brien räknas vid den här tiden som världens bästa kusk. Den andra är sagohästen från Dalarna – Ego Boy, tränad och körd av Ingemar Olofsson.
Första kvalheatet tar Ego Boy hem hyfsat lätt. Men i det andra får dalahästen böja sig för Flower Child efter målfoto. Loppet måste avgöras i ett skiljeheat, där endast de två kvalvinnarna deltar.
Det är det loppet som pågår nu. Och det handlar om taktik. De båda ekipagen lurpassar på varandra. Ego Boy ligger först. Flower Child bokstavligen flåsar Ingemar Olofsson i nacken. Ibland ser det ut som att han slickar honom i örat. Det är som de båda sitter ihop med ett band.
Det är dags för andra varvet. Joe O’Brien och Flower Child ökar tempot. Ingemar Olofsson släpper fram honom en bit, tittar på amerikanarna som om han säger: ”Ska vi åka nu”. Sen sticker han. Solvalla kokar. Flower Child kämpar sig upp på utsidan i sista kurvan. Ingemar Olofsson sitter lugnt bakåtlutad och Ego Boy svävar i väg, lämnar sin amerikanske kombatant en hästlängd efter sig.
Publiken skriker: ”Ego Boy – oj, oj oj”. Ego Boy var älskad innan Elitloppet. Nu är han avgudad. Människor som knappt sett en häst förut blir över en natt travtokiga.
Sagan om Ego Boy börjar sex år tidigare i Slättberg i Orsa. Unge Ego Boy tar sina första stapplande steg hos Tage och Berit Hedberg. Pappan var Ego Hanover och mamman Ankedorle. Ego Hanover var en habil travare som kommit till Sverige från USA två år innan Ego Boys födelse.
Ankedorle kom till Sverige från Västtyskland samma år. Tage och Berit brukar oftast sälja sina avkommor vidare, men Ego Boy behåller man. Och det visar sig vara en speciell häst, både på travbanorna och bredvid. Lugn är ett för snällt ord. Ego Boy gillar bland annat att sova.
Ego Boy sätts i träning hos Ingemar Olofsson i Rättvik och det står inte på förrän han låter sig höras talas om. Som treåring tar han sex segrar. Året efter exploderar karriären. Han leker med sina motståndare och blir också utsedd till årets häst 1971. Som femåring tävlar han mer sparsamt men vinner sju av de åtta lopp han ställer upp i.
Och så blir det alltså 1973. Elitloppet är förstås det största som händer i Ego Boys karriär. Men samma år vinner han Silverhästen på Solvalla, Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, Svenskt Mästerskap på Åby, Skandinaviskt Mästerskap på Bjerkebanan utanför Oslo samt Grote Prijs der Lage Landen i Holland.
Nu haglar anbuden in från hästintressenter som vill köpa Ego Boy för fantastiska summor. Men Berit och Tage säljer inte sin ögonsten. Dom är rädd om honom. Därför tycker dom det är för tidigt att åka till USA redan 1973. Man vill vänta ett år och då kanske också få bättre villkor. För Ego Boy är het. Hetare än het.
Men vissa sagor är korta och så blev också sagan om den sagohästen, dalahästen Ego Boy.
På pingstafton 1974 hittar man Ego Boy död i sin spilta. På något sätt har han brutit en kota. Hur det gick till diskuterar man än idag. Ett antal konspirationsteorier florerade då och gör så än idag. Så brukar det bli när någon folkkär plötsligt slits ifrån en på ett oväntat sätt.
Ego Boy ligger begravd i vinnarcirkeln på Rättviks-travet där man också kör ett minneslopp varje år.
Idag är travet en folksport. Till stor del är det på grund av sagohästen från Slättberg som fick landet att stanna på ett nära Stenmarskt sätt.
Oj, oj, oj – Ego Boy.
Janne Bäckman.
När Ego Boy väljs in i travets Hall of Fame låter motiveringen: ”Ego Boy väljs in i Hall Of Fame, Travets Storheter, för att han tog travet ett steg närmare folkhemmet och för sina stora framgångar på svenska och utländska banor. Ego Boy blev oerhört populär även hos dem som tidigare inte varit intresserade av trav. Tillsammans med sin tränare Ingemar Olofsson vann Ego Boy en lång rad storlopp. Det största loppet han vann var Elitloppet, ett oförglömligt lopp där David slog Goliat.”
Källor: ATG, Nordiska travmuseets Hall of fame, Wikipedia.