KORRE: Mona Lindh, 71 år.
SYSSELSÄTTNING: Aktiv pensionär och kompassenkorre på Kuba, Mallorca, Australien, Singapore och Ryssland.
FAMILJ: Två barn med familjer.

En hälsning från min kryssning på floden Lena till Norra ishavet. Efter en rätt lång flygresa via Moskva landar vi i Jakutsk vid floden Lenas vänstra bank. Permafrost råder här men i juli är vädret som svensk sommar. Det är då under någon månad som man kan transportera sig med båt på floden. Temperaturen vintertid har uppmätts till -67 grader i Jakutsk.

Vi installerar oss på båten, 30 personer från Sverige, samt bland annat ett antal Nya Zeeländare och amerikaner. Sammanlagt cirka 80 resenärer och en underbar personal ombord. Vårt första stopp blir vid Lenas pelare. Fantastiska klippformationer upp till 200 meter höga som sträcker sig fyra mil längs med den långa floden. Vi blir välkomnade till Jakutien vid en ritual och sedan går vi den rätt branta vägen upp till toppen. En fantastisk utsikt får vi beskåda.

Många landstopp blir det på vår färd. Bisonoxar som varit försvunna här har man nu genom Kanada återfått en stam som ständigt förökar sig, men inom hägn. Mammutarna är utdöda men man hittar ben allt eftersom frosten ger vika. Naturen längs floden är fantastiskt vacker, sand och stenformationer. Vi besöker hembygdsmuseum och får underbar underhållning av ungdomar i sina fina skinnkläder. Tiksi som ligger vid Norra ishavet blir vår vändpunkt. Tiksi är en viktig hamn de få månader som inte är isbelagda men är även en militär utpost. Ett stopp vid polcirkeln blir det. Först är vi ett antal som klättrar upp till tavlan på höjden och efter detta tar vi ett bad. Vi får vodka och soppa efteråt. Flera stopp med möten av människor, underhållning, byggnader, museer sker förutom alla aktiviteter som ges ombord. Vi ”lär” oss ryska, dansar jakutisk dans, spelar mungiga, pysslar och mycket annat.
En fantastisk upplevelse har vi fått känna på från detta vackra karga men också rika land.

Fakta ryssland

Ryssland, formellt Ryska federationen, omfattar stora delar av Östeuropa och hela Nordasien. Landet gränsar till Norge, Finland, Estland, Lettland, Vitryssland och Ukraina, samt via exklaven Kaliningrad oblast vid Östersjökusten till Litauen och Polen, i väster, och Georgien, Azerbajdzjan, Svarta havet samt Kaspiska havet i sydväst.

I norr gränsar Ryssland till Norra ishavet och i söder till Kina, Nordkorea, Mongoliet och Kazakstan. Landet gränsar i öster till Stilla havet och har där även havsgräns mot Japan och den
amerikanska delstaten Alaska.

Huvudstad: Moskva. Officiellt språk: Ryska. Befolkning: Ca. 144 miljoner på en yta av 17 098 242 km².