KORRE: Gudrun Zachrisson, 75 år.
SYSSELSÄTTNING: Pensionär och Kompassenkorre i Rwanda.
FAMILJ: Barn och barnbarn.

Sonen Kristofer bor i Kigali som är bas för hans arbete som ”safari outfitter”. Vad vill turister uppleva i Rwanda? Virungabergens gorillor! Våra snälla ”kusiner” har gjort det lilla centralafrikanska landet världsberömt. Rwandierna gör allt de kan för att skydda sina kändisar och antalet växer.

I Afrikas mest tättbefolkade och tredje minst urbaniserade land (85% bor på landsbygden) är hållbart jordbruk och ”waterconservation” ett måste. Vi besökte Vi-skogen/Agroforestry utanför stan och blev glada och imponerade över vad vi såg: en visningsdel dit intresserade bönder kan komma och få information: plantskola, demonstrationsodling av grönsaker med listigt bevattningssystem m.m. Några av kooperativets medlemmar visade fisk-, gris-, ris- och koprojekt. En positiv (och svettig) upplevelse.

Folkmordet 1994: man är öppen om detta, muséer och minnes-platser finns. I dag kan man som besökare inte förstå att denna Afrikas säkraste huvudstad med minimal brottslighet var skådeplats för grymheterna.

En rundvandring i grannskapet gav möjlighet att träffa ”vanligt folk” och se lite av det vanliga – jobbiga, trånga, nästan vattenlösa – livet. El till lyse finns dock, solenergin kommer mer och mer. Allt tas till vara – vilka mästare på återvinning!

De lyxigare delarna av resan: Firade min födelsedag på fint hotell (barnens present) i Gisenyi, nära kongogränsen. Simtur i Kivusjön, god måltid på tilapia från sjön, varmt och skönt under palmerna i trädgården. Och så nilabborre-lunch på berömda Hotel des Milles Collines i Kigali. Har ni inte sett filmen ”Hotell Rwanda”, så gör det gärna. Bakgrunden är hur flyktingar undan terrorn 1994 fick skydd på just detta hotell.

Fakta Rwanda

Rwanda, tidigare Ruanda, formellt Republiken Rwanda, är en stat i Centralafrika som gränsar till Burundi, Kongo-Kinshasa, Tanzania och Uganda. Det är Afrikas folktätaste land.

Huvudstad: Kigali.
Officiellt språk: Kinyarwanda, franska och engelska.
Befolkning: Ca. 12 miljoner på en yta av 26 338 km².