Rieke Matthei

ÅLDER: 44. SYSSELSÄTTNING: Psykolog psykoterapeut.
FAMILJ: Maken Christoph och barnen Jonathan 19, Frederik 13 och Leonard 8.

FRÅGA ETT. VEM ÄR RIEKE?
Jag är född och uppvuxen i Tyskland. Efter min psykologexamen flyttade jag till Orsa tillsammans med min man och vår äldste son som då var tre år. Det var 2008 och jag hade precis fått jobb som psykolog på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), trots att jag knappt pratade någon svenska. Sedan två år tillbaka jobbar jag på deltid inom elevhälsan i Mora samtidigt som jag driver min egen psykologmottagning i Orsa. Mina kraftkällor i livet är min familj, mina vänner och bland annat en väldigt rolig fritidsaktivitet som jag ägnat en del tid under de senaste åren, nämligen acroyoga. Kort kan man säga att det handlar om en blandning av yoga, akrobatik och thaimassage. Och så spelar jag faktiskt tvärflöjt i Orsa musiksällskap.

FRÅGA TVÅ. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Efter min studentexamen reste jag runt i Sydamerika i tio månader. Bland annat vandrade jag Inkaleden till Machu Picchu i Peru, jobbade som volontär i ett projekt med vilda djur i regnskogen i Bolivia och badade på Uruguays härliga stränder.

FRÅGA TRE. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Det beror nog på vem du frågar men de flesta upplever förhoppningsvis att jag är öppen, ärlig och hjälpsam. Jag får också höra att jag har en positiv syn på livet även i svåra situationer. Ibland kan jag nog upplevas som otålig.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Att kunna läka alla trauman. Jorden skulle vara en mycket fredligare och kärleksfullare plats om fler människor kunde läka sina känslomässiga sår istället för att upprepa samma destruktiva beteenden som de själva blivit utsatta för.

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
• Se mina barn bygga upp sina egna liv.
• Åka på yogaretreat i något varmt land.
• Bygga upp en klinik för stressrelaterade sjukdomar som bygger på helhetssyn.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Vår yngsta son önskar en skatepark i centralt läge och jag tycker att det låter som en bra idé, en plats där barn och ungdomar kan leka och föräldrar kan umgås. Annars skulle en del byggnader i centrum behöva fräschas upp.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag bollar över till Vlada Lisinenko för att höra hur det går med hennes konstnärliga projekt nu när hon flyttat till Skattungbyn.