[26 september 2022]

”vi har en felparkerad traktor"

Vissa av er kanske kommer ihåg vintern 2014 när Leksands IF blev extra mycket ”lantisar” i resten av hockeysveriges ögon? Det här är historien bakom.

[3 februari 2020]

sommarfesterna i högståsen på 50-talet

Orsakompassen fick äran att ta del av två nummer av Högståsbladet, handgjorda av Kristin och Sara, som innehåller bland annat intervjuer, annonser, recept, frågesport och fakta om djur.

[1 november 2019]

JORDEN RUNT PÅ 100 MINUTER

Orsabördige Anders Hanser har tidigare gjort bildspel om Nordamerika, Egypten, Serengeti i Afrika, Kina och Indien. Det som återstod var att ta ett grepp på hela jorden. Ett projekt som är svårt att överträffa. Se resultatet på Röda Kvarn den 10 november.

[28 oktober 2019]

#JENNYSJAKTDAGBOK

Ni som följt mig på Orsakompassens Instagram vet att det inte blev någon älg skjuten av mig, inte i år heller. Men det har varit en härlig vecka trots regn och rusk. Nya erfarenheter och mer kunskap.

[12 oktober 2019]

SPONSORMIDDAG OCH FÖRHANDSVISNING AV ORSA JÄRNVÄGSHOTELL

Orsakompassen var med när dörrarna på Orsa Järnvägshotell öppnades för de första gästerna då Orsa IK hade middag för deras sponsorer med förhandsvisning av hotellet.

[30 september 2019]

De ger djuren en andra chans

Andra Chansen Mora–Orsa är en förening som bildades 2017 med syfte att hjälpa djur som behöver hjälp. En del hemlösa, vissa som behöver ett nytt hem på grund av sjukdom eller annat. Orsakompassen träffade två av dem som jobbar i den ideella föreningen, Susanne och Johanna.

[19 september 2019]

Litterär performancekonst I orsa kulturhus

Orsabördiga Ulla Timander bjuder den 21 november, tillsammans med Kåge Klang och Marie-Louise Zeisig, in till performanceupplevelsen Berättarröster – en afton i Orsa. Det blir en annorlunda kväll i Konsthallen på Orsa Kulturhus.

[15 juli 2019]

nya saluhallen laddar för releasefest

Anna Eldh och Jonas Andersson, nya ägare till Nya Saluhallen i Orsa, har fått en flygande start och har en del intressanta nyheter på gång.

[15 juli 2019]

orsa kvarn – sedan 1955

Det är snart ett år sedan Orsakompassen träffade Johan Smids, ägare av Orsa Kvarn, för en kort pratstund men då på Kvarn- och stampdagen vid Råbergskvarn. Den dagen malde han cirka 50 kilo mjöl, idag blir det inte lika mycket eftersom kvarnen stått still i cirka två år.

[11 juni 2019]

Orsa camping fick fem stjärnor

Orsa Camping är en av Sveriges sexton femstjärniga campingar och Dalarnas första.
– Det här är en glädjens dag. Vi är väldigt stolta över det här, säger John Strand, VD för Grönklittsgruppen.

[29 maj 2019]

Ett hälsosamt nätverk i Orsa

Orsa Wellness heter den nybildade ideella föreningen som ska göra det lättare för dig att finna hälsa och välbefinnande i Orsa.

[27 maj 2019]

deli öppnar i orsa

Det är en lite lätt stressad Jeanette som Orsakompassen träffar en förmiddag i mitten av maj. Mycket ska göras i ordning inför öppningen som sker inom kort i Orsakullan/Café Moringas gamla lokaler. ”Lilla Sällskapet – vin och deli” är namnet på Jeanettes verksamhet.

[22 maj 2019]

Nu går det som en dans igen

På söndagar med start den 2 juni klockan 18.00 drar Lasse Nord och Matilda Dahl från 100% Socialdans igång dansmusiken på den anrika dansbanan nere på Ångbåtsudden.

[21 decemeber 2018]

ETT VRÅL FRÅN DET FÖRFLUTNA

Det är nu tjugo år sedan den intergalaktiska brottsbekämparen Gizmo anlände till Orsa i ett gigantiskt kinderägg och ”jen kåmp milla gwött å jålakt” tog sin början. Det blir nostalgi när Röda Kvarn i Orsa i mellandagarna visar den lokala amatörkultrullen Skriet från Finnmarken igen.

[6 decemeber 2018]

ORSA JÄRNVÄGSHOTELL REKRYTERAR ÅTERVÄNDARE

Det står nu klart vem som blir platschef för nya Orsa Järnvägshotell.
Det är Orsabördiga Jessica Larzon …

[27 NOVEMBER 2018]

ORSABO FÖDDE I BILEN

Tidigt i morse ringde Susanne Näslund till hennes väninna Johanna Bergman, båda boendes i Orsa,
och berättade att värkarna började göra sig starkt påminda. Det var dags att föda.

[16 NOVEMBER 2018]

ORSA JÄRNVÄGSHOTELL SKA ÖVERTRÄFFA FÖRVÄNTNINGARNA

Oscar Diös vision är att återskapa samma känsla som vid nybyggnationen 1893 då den dåvarande framtiden och nya världen stod på tröskeln. Då som nu har järnvägen en betydelse i framtidsplanerna. Orsa Järnvägshotell öppnar på nytt den 15 juni nästa år.

[29 OKTOBER 2018]

HISTORIEN OM ALLA HELGONS DAG & HALLOWEEN

Ska man äta godis eller kärna ur en pumpa? Ska man tända ett ljus i stillsamhet eller fullständigt skrämma vettet ur ett barn? Allhelgona är en förvirrande högtid för vissa. Orsakompassen ska nu försöka reda ut begreppen.

[1 OKTOBER 2018]

ORSA JAKT- OCH SPORTSKYTTEKLUBB

Nu är det två månader sen jag var hit senast, då fylld av nervositet och spänning. Den gången handlade det om jägarexamen. Nu är jag här för att träffa Mats Smids, en av de som håller den här ideella verksamheten vid liv. Jag är bland annat nyfiken på hur intresset för jakt är och hur klubben mår.

[17 SEPTEMBER 2018]

40 KUBIK KOLMILA I GRUNUBERG

Den 7 september var det återigen dags att ”dra åt skogen”. Då tändes nämligen årets kolmila i Grunuberg. Det var nionde året som Orsa Kolkraft anordnade denna anrika händelse vid Grunubergssågen.

[31 AUGUSTI 2018]

LÄRORIKT PÅ KVARN- OCH STAMPDAGEN

Den 25 augusti hölls den årliga kvarn- och stampdagen uppe vid Råbergskvarn som ligger invid Sandsjöån tre kilometer nordost om Östra Råberget. Orsakompassen som gillar att ”dra åt skogen” begav sig naturligtvis dit.

[16 AUGUSTI 2018]

POLITIKLÖRDAG I ORSA

Det har nog inte undgått någon att valet är i antågande och på lördag blir det ännu tydligare när Bosse Hermansson med sitt Lottbo Konsult & Event dukar upp en politisk arena utanför Kulturhuset i Orsa.

[17 JULI 2018]

ÖSTRA GRUNUBERG – LEVANDE FÄBOD

40-årsjubileum. Varje gång jag närmar mig Östra Grunuberg så slås jag av den fina naturen och den idylliska atmosfären. Den här gången är jag på väg upp för att träffa Karl-Gustaf ”KG” Hedling för en pratstund, som varje sommar sen 40 år tillbaka varit här med djuren.

[2 JULI 2018]

HISTORIEN OM ORSAYRAN

Att en festival passerar trettioårsstrecket hör inte till vanligheterna. Orsayrans unika koncept har gjort att gatumusikantfestivalen är svår att ta kål på. Janne Bäckman var med från början och har varit yrgeneral i flera omgångar. Här berättar han om yran – de första trettio åren.