IN

PENNY LANE

THERE IS A BARBER SHOWING

PHOTOGRAPHS …

2006 beslutade lokala politiker I Liverpool att ändra namnet på samtliga gator som bar namn efter slavhandlare. Och det var några stycken. Slavhandeln var en av kotorna i Liverpools ekonomiska ryggrad fram till abolutionen (avskaffandet av slavhandeln) 1833 (som jämförelse kan nämnas att slaveriet förbjöds i Sverige först 1847, med viss eftersläpning i vår koloni St Bartholomey). Men när man kom ut till Smithdown road stötte man på patrull. Inte kunde man byta namn på Penny Lane. Man la ner hela namnbytesprojektet (och gick inte i historierevisionist-fällan.)

VÄGEN SOM BEATLES LÅT handlar om och som utgör den andra a-sidan på singeln med Strawberry fields är nämligen uppkallad efter James Penny som på 1700-talet byggde upp en ansenlig förmögenhet på handel och den mest lukrativa varan var slavar. Liverpools slavhandlare såg egentligen aldrig sina varor. Skeppen utgick från Liverpool, lastade med får och ull. På afrikanska kusten lastade man om och ersatte fåren med slavar som skeppades direkt till Amerika där båtarna lastades om och återvände med bland annat bomull till Liverpool. Handlarna slapp uppleva eländet. Lokalpolitikerna i Liverpool insåg dock att just Penny Lane numer förknippades med helt andra saker och lät saken bero.

VAD FICK DÅ PAUL MCCARTNEY att skriva en låt om gatan (sa han som spelat in Järnvägsgatan…)? Tillsammans med bl a Strawberry fields hade Beatles planer på att spela in en hel LP med låtar om Liverpool. Penny Lane var helt enkelt Pauls bidrag. Och den handlar om – hans väg till skolan!

NÄSTAN INGET AV DET som beskrivs ligger dock på själva Penny Lane, utan runt rondellen vid Smithdown road. Här ligger busstationen mitt i rondellen, the shelter in the middle of the roundabout. Där sålde en ung sjuksköterska vallmoblommor i papper till förmån för engelska krigsveteraner. Vi vet att hon hette Beth Davidson och senare gifte sig med John Lennons polare Pete Shutton. Här finns banken där bankiren parkerade sin bil, brandstationen och fish and chips-shoppen där man kunde få en Four a fish and fingers pie, enligt Paul. Den raden begrep bara scousers, dvs Liverpoolbor och var Pauls blinkning till dom. Four a fish är fiskpinnar för fyra pennies, en slags mini-fish and chips. Fingers pie tolkade övriga England som att man gjorde en paj av fisken. Engelsmän är galna i pajer. I Liverpool är det en referens till en sexuell akt innefattande fingrar om ni förstår vad jag menar…

ÄVEN FRISÖRSALONGEN finns kvar. Den där enligt sången barberaren visade bilder på alla huvuden han gjort bekantskap med. Barberaren hette Mr Bioletti och klippte mycket riktigt såväl John och Paul som George när de var barn. De växte upp inte långt därifrån. Nu visade han väl inte bilder av alla han klippt, utan det handlade väl om exempel på frisyrer han kunde åstadkomma.

IDAG HETER MR BIOLETTIS frisörsalong Tony Slavin´s. Idag är det bilder av Beatles i fönstret. Kunderna är mest locals, men efter Paul McCartneys framträdande i Carpool Karaoke (leta rätt på det programmet på YouTube. Det är en klassiker redan!) började Beatlespilgrimerna återupptäcka salongen. Idag drivs den av Adele Allan, som glatt låter folk gå in och ut och ta bilder av den klassiska lokalen.

– Det är ett ökat intresse från kunder från utlandet efter programmet, konstaterar hon när hon klipper en av dom. Mig.

– Det komiska är att när Paul faktiskt kom hit och fick en trimning så var jag på semester i Norge. Det var min vikarie som fick klippa honom…

OM NI NU TROR att jag är en av de som drogs dit för att Paul klippt sig där vill jag bara meddela att jag av ren princip satte mig i stolen BREDVID den där Paul satt. Man vill ju inte verka starstruck …

Janne Bäckman

Artikelförfattaren får en hårtrimning hos den riktiga barberaren på Penny Lane. Så många gjorde anspråk på att vara den RIKTIGA frisören, men dagens Tony Slavin´s är The Place! Idag innehavs rörelsen av Adele Allan.

Turister letar efter alla dom där huvudena som Mr Bioletti lärt känna.

Artikelförfattaren med fru vid
the Shelter in the middle of the roundabout.

MÄRKLIGA FAKTA. Singeln Penny Lane/Strawberry fields var den första av 15 Beatlessinglar som INTE gick upp på första plats på Englandslistan. Anledningen var att den gavs ut som en dubbel a-side singel (den kan lika gärna heta Strawberry Fields/Penny Lane). Försäljningssiffrorna delades då upp på båda titlarna och Beatles fick se sig slagna av – håll i er – Please release me med Engelbert Humperdinck! En av de största engelska skandalerna fram till Brexit-debatten.