KORRE: Mary och Tony Forsén.
ÅLDER: 67 resp. 70 år.
SYSSELSÄTTNING: Pensionärer och Kompassenkorrar i Palestina.

I början av juli åkte vi (ett sällskap på 6 personer) till Betlehem i Palestina. Det var mellan 35 och 45 grader varmt hela veckan, så vi behövde inte frysa.
Första dagen besökte vi Födelsekyrkan i Betleham, en av de äldsta i världen som ännu är i bruk. Med en vattenflaska och promenad i skuggan så fick även den charmiga Gamla stan ett besök. Dagen efter åkte vi till Jerusalem. Där var vi uppe på Oljeberget och beundrade utsikten över Gamla stan med Klippmoskén (Guldmoskén) och Al Aqsamoskén. Vi besökte även Klagomuren där många människor befann sig. Kvinnorna på ena sidan avskärmningen och männen på andra sidan. Innan vi åkte tillbaka gick vi på Golgata till Den heliga gravens kyrka (Uppståndelsekyrkan). Det blev många historiska upplevelser att begrunda den dagen.

För att svalka oss lite åkte vi till Döda havet en dag, världens lägsta punkt. Vi passerade laglöst land som varken tillhör Israel eller Palestina. Lite otäckt faktiskt, tur att vi inte fick motorstopp. Vi stannade till i Jerico som ligger 240 meter under havsnivån. Där tittade vi på utgrävningar av antika Jerico. Väl framme vid Döda havet var det 45 grader varmt så det gick fort ner i det salta, 30-gradiga vattnet. Det var ingen överdrift, vi flöt som korkar. En härlig upplevelse.

Sista dagen tittade vi på den förskräckliga muren som är 12 meter hög på vissa ställen och omger Västbanken och avskärmar folket som bor där från omvärlden. Men höjpunkten under den varma veckan var vår dotters bröllop som skedde i kyrkan Beit Sahour i Betlehem och att få umgås med hennes mans gästfria stora släkt och få inblick i deras liv och leverne.

Fakta Palestina

Staten Palestina är en stat som proklamerades genom den av PLO 15 november 1988 utropade Palestinska självständighetsförklaringen och är erkänd av 135 av världens 193 suveräna FN-stater.

Huvudstad: Ramallah.
Officiellt språk: Arabiska.
Befolkning: Ca. 4,1 miljoner på en yta av 6220 km².