ÖSTRA GRUNUBERG – LEVANDE FÄBOD

Varje gång jag närmar mig Östra Grunuberg så slås jag av den fina naturen och den idylliska atmosfären. Korna råmar, betar och ser ut att trivas så bra. Getterna går ihop i grupp, killingarna skuttar runt sin mamma för att få dia. Fåren står och bräker lite lätt. Den här gången är jag på väg upp för att träffa Karl-Gustaf ”KG” Hedling för en pratstund, som varje sommar sen 40 år tillbaka varit här med djuren.

DET ÄR EN GLAD och skojfrisk KG jag träffar. Vi går in i festsalen och sätter oss, KG har precis tillagat glödstekt sill. Jag tackar nej till sillen men får en tunnbrödssmörgås med hans hemgjorda småost istället.

HUR KOMMER DET SIG att du blev bonde?
– Det är ett medfött intresse, kan man säga. Jag minns att när jag var liten och vi var ute på tur så satt jag och kollade efter kossor, säger Karl-Gustaf med ett skratt.

KG berättar att han är född i Borlänge men har bott i Orsa i 41 år, han kom till Orsa den tredje juni 1977. Han hade känningar med Lasse Moraeus som introducerade honom Orsa och visade honom några kor, Rödkullor.

VARFÖR BLEV DU KVAR i Orsa?
– Orsa är trivsamt och jag tycker att det är roligt här. Jag fick arrendera en gård i Lisselbäcka i två år. Efter det fick jag köpa gården. Från början hade jag sju kor och nio ungdjur. 1996 köpte jag de första getterna, något år innan köpte jag första fåren. Jag sålde gården 2009, så det blev ca 30 år där.

I Lisselbäcka hade KG till slut cirka 200 kreatur varav 50 mjölkkor. Nu bor KG i Oljonsbyn i Orsa, förutom på somrarna. Där har han en fin gård med bostadshus, ladugård och några stugor.
– Från början var det bara åkrar där. Jag började bygga i Oljonsbyn 2007, det tog ungefär ett år tills jag kunde flytta in på den nya gården.

NU HAR KG 50 kreatur och 15 kalvar. Ungefär 16 får och 35–40 getter. Fyra hästar, två hundar, 13 katter varav sju nykomna kattungar, ankor och ett gäng höns. Jag frågar vilka raser han har.
– Korna är Fjällkor, Rödkullor, Telemarkskor, Fjordfe och Jersey. Fåren är Gotlandsfår och getterna är Svensk Lantras. Så har vi hästarna, en Nordsvensk och tre Ardenner. Ankorna är Pekingankor. För mig var det en självklarhet att ha dessa raser.

Du har en hel del höns också, vad är de för raser? KG skrattar till.
– Haha, jag har Kochin, Brahma, Welsumer, New Hampshire, Ljus Sussex, Svart Australorps, Maran och Dvärgkochin.

1979 VAR DET EN torr sommar, berättar han. KG frågade då Bälter Sven Andersson om han fick låna hans fäbodställe så att djuren fick komma dit och beta. 1988 fick KG ta över fäboden. Nu i sommar är det 40 år sen KG började att spendera sina somrar i Grunuberg. Från början fanns där bara storstuga och en uthuslänga som var foderhus och stall. Efter det har KG byggt ut och byggt till. Senast var våren 2003 då han byggde festlokalen där han anordnar sillaftnar och grillfester varje år i augusti. Förutom det så driver han Bed and breakfast och i mån av tid och tillgänglighet till mjölk gör han smör och småost till försäljning.

KARL-GUSTAF TRIVS BRA i fäboden. Det är även ett mycket populärt besöksmål för turister.
– Här är det enkelt att vara. Att det i år har gått 40 år sen jag började spendera somrarna här måste ju firas.

JAG TACKAR Karl-Gustaf för den goda smörgåsen och vi går ut på gården. Solen är på väg ner men vi hinner ta lite bilder. Jag träffar också hans hjälpreda, en dam från Rättvik.

Återigen en fin kväll i Östra Grunuberg.

TEXT OCH FOTO: JENNY BERGMAN, ORSAKOMPASSEN.

NAMN: Karl-Gustaf Hedling.
ÅLDER: 63 år.
FAMILJ: Ca 170 djur.

Vägbeskrivning till Östra Grunuberg och andra utflyktsmål hittar du HÄR.