Lär di ossmol

Orsamålets abc

DEL 198

Det finns många fina sånger på orsamål. Att sjunga är ett bra sätt att öva sig på orsamålet. En visa som jag hoppas att alla orsabor kan sjunga med i är vår egen hembygdssång Wårwinder susa eller Wårwajsa av Jemt Hans Jonsson. Den fyller faktiskt 100 år i år!

Det var den sista april 1922. Do sjunggöd Jåmt Åns ö Ståbi Pä wårwajso upo årsmeti sö Embigdsfärenindji add upo Wöllbumäss-afton börto Godtemplör-ajsi nidi Ossa. Då sjöng Jemt Hans och Per Ståbi vårvisan på årsmötet som Hembygdsföreningen hade på Valborgsmässoafton i Godtemplarhuset (=Röda Kvarn) i Orsa.

Per Wikner publicerade visan samma år i sin artikelserie om Hembygdsföreningen i tidningen Dalabladet och skrev om den så här:
”Jämt Hans och Per Ståbi, föreningens kraftiga viljor, läto höra en hurtigt sjungen vårsång. Den mottogs entusiastiskt, lönades med stormande applåder och måste omsjungas. Författad av Jämt Hans, på ett till vissa böjningsformer modernt men i övrigt äkta orsamål.”

Ett bra tillfälle för alla att repetera Wårwajso blir nu på onsdag den 6 juli. Då har vi i Ossmolslag, tillsammans med kurbitsmålarna, Ippi ajs = Öppet hus på Hembygdsgården. Det gör ingenting att det är mitt i sommaren – Jåmt Ånsar wårwajsa kan sjungas ändå! Vi sjunger även andra gamla och nya visor.

Hembygdsgården har öppet kl. 11–15 med servering av kaffe
och annat gott. Guidad visning kl. 11, 12 och 13.
Kl. 11–15 • Kurbitsmålning i Danslogen.
Kl. 11.30 • Kom och träffa oss i Ossmolslag.
Ca 12.30 • Var med oss och sjung visor på orsamål.
Kl. 14.00 • Se Sigurd Jönssons unika film från Öderwajs
gudstjänst. En gudstjänst i Skattunge kyrka, upo skatungmol.

Sjåssum, Eva.

Kum ö wa mi wöss i Ossmolslag!

Ä wa Jåmt Åns ö Ståbi Pä sö sjunggöd wårwajso fösst göndjön upo nitto-undra-tjugutvå.
Det var Jemt Hans och Per Ståbi som sjöng vårvisan för första gången 1922.
Foto: Karl Lärka © Mora Bygdearkiv

Öderwajs gudstjänst upi Skatungbim upo 2019.