OrsaBO FÖdde i bilen

Tidigt i morse ringde Susanne Näslund till hennes väninna Johanna Bergman, båda boendes i Orsa, och berättade att värkarna började göra sig starkt påminda. Det var dags att föda.

JOHANNA KASTAR SIG i bilen och hämtar upp Susanne och sedan styr hon bilen mot Falun och BB. Värkarna kryper på mer och mer och Susanne känner att det är dags – barnet vill ut nu. De var då i Rättvik, där ambulansen skulle möta dom, Johanna parkerar vid OKQ8. Men ambulansen var inte där ännu.

SUSANNE TALAR OM för Johanna att ”nu är huvudet på väg”. Johanna har en barnmorska i telefonen som försöker lugna och talar om för henne hur hon ska göra. Hon lägger ifrån sig telefonen, tar av sig jackan och tar sig runt till passagerarsätet där Susanne halvligger. Hon hjälper Susanne att ta av sig nertill sen sätter det igång.
– Det var lite trångt där fram men det gick fort alltihop. Efteråt kunde jag inte prata, jag bara skakade. Jag la inte ens märke till vilket kön det var när jag hade honom i mina händer, berättar Johanna.

STRAX EFTER ATT POJKEN kommit till världen anlände ambulansen som tog Susanne och pojken vidare till Falun. Johanna berättade att hon fick lov att stå kvar en stund för att hämta andan innan hon sen åkte efter.

SUSANNE OCH BARNET mår bra – det gör även Johanna även fast det var lite stressigt där ett tag.
– Det var så häftig känsla, kan knappt förstå det – jag har förlöst ett barn! Som tur är så är ju Sus rutinerad på det här, det är ju fjärde barnet, säger Johanna och skrattar.

Vi välkomnar lillkillen på 3640 gram till världen och till Orsa. All lycka!

TEXT: JENNY BERGMAN.