orsa kvarn – sedan 1955
Det är snart ett år sedan Orsakompassen träffade Johan Smids, ägare av Orsa Kvarn, för en kort pratstund men då på Kvarn- och stampdagen vid Råbergskvarn. Den dagen malde han cirka 50 kilo mjöl, idag blir det inte lika mycket eftersom kvarnen stått still i cirka två år.

ÄVEN OM KVARNEN STÅTT STILL i ungefär två år så är det ändå full fart med annat på Orsa Kvarn. Det klyvs ved i stora partier, spannmål köps in och krossas, gräsklipparna tuggar på och vintertid körs snöslungorna varma.
– Vi är nog inne på tionde året nu med gräsklippning och snöröjning, Rut-tjänsterna – det har blivit stort, konstaterar Johan.
Förutom tjänster är det full fart för Johan i butiken.
– Ja, utbudet har ökat i takt med efterfrågan. Vi säljer bland annat pellets, bränslen, hästfoder och bröd.
ÅR 2000 köpte Johan Orsa Kvarn, som byggdes år 1955 av Orsa Jordägare när Stackmora Tullkvarn lades ner, då de ville ha en modernare kvarn. Orsa Jordägare arrenderade ut kvarnen till Lantmännen som sedan byggde nytt vid Siljan Schakt. De stängde sin butik cirka 1998–1999 och flyttade in till Mora, då köpte Johan upp deras lager.
– Det var av en slump att jag hamnade här, jag hjälpte en bonde och var hit för att hämta säd som de hade torkat. Folke Andersson, som var anställd då, frågade mig om jag ville köra vidare med det här och så blev det, säger Johan med ett leende.


PÅ DEN TIDEN tillverkade de inte så mycket foder utan mest mjöl, en av kunderna var Pyramidbageriet i Dala Järna. Det kunde bli ungefär fyra ton mjöl i veckan som levererades. Efter fem år började leveranserna avta i samma takt som Pyramidbageriet växte och de började ta hem certifierat mjöl från Tyskland.
– Idag tar vi hem mjöl från Strängnäs Valskvarn med bra kvalitét och som vi alltid har hemma, vi säljer mer mjöl nu än vad vi gjorde då.
JOHAN VISAR RUNT I LOKALEN och beskriver processen hur det går till att mala mjöl. På övervåningen finns, förutom mjölmaskinerna, en säcktork där man ställde mjölsäckar uppe på varje hål och lät mjölet samlas i dem för att sen torka.
– För att göra processen smidigare sattes det in två nya torkar där man fick in betydligt mer mjöl och färre moment för torkningen. Det är de torkarna vi använder för spannmål på hösten.
Idag har Orsa Kvarn tre åretruntanställda och sex säsongsjobbare.
Jenny Bergman, Orsakompassen.

