ORSA JÄRNVÄGSHOTELL SKA ÖVERTRÄFFA FÖRVÄNTNINGARNA

Oscar Diös vision är att återskapa samma känsla som vid nybyggnationen 1893 då den dåvarande framtiden och nya världen stod på tröskeln. Då som nu har järnvägen en betydelse i framtidsplanerna.

NÄR ORSA HOTELL byggdes i slutet av 1800-talet var det mycket tack vare järnvägens framfart. Nu när Oscar Diös totalrenoverar byggnaden så finns järnvägen återigen med i tankebanorna. Att hotellet är spårbundet var faktiskt en av sakerna som gjorde Oscar intresserad av projektet.
– Det är häftigt att järnvägen bokstavligt talat går in på knuten, säger Oscar.

Om inte annat skvallrar det nya namnet Orsa Järnvägshotell också om det. Oscar berättar att man ska mötas av elegans och modernitet, återigen rustat för framtiden då kanske tågen drivs med vätgas och Orsa återigen blomstrar. Oscar gillar detaljer och är delaktig i nästa alla moment i renoveringen.
– Jag har gjort den här resan tidigare och börjar få rutin, säger han medan vi kryssar genom alla rum och byggnadsarbetare i det stora hotellet.

Att förvandla kaos till struktur verkar vara något som stimulerar Oscar.

OSCAR ÄR SÄKER på sin sak, Orsa Järnvägshotell kommer att bli populärt för såväl turister som företag som vill ordna konferenser med mera.
– Här ska man kunna avnjuta god mat, koppla av och kombinera det med musik, kultur, fiske, vandring, cykling, längd- och utförsåkning och allt det här fantastiska som vi kan erbjuda här i Orsa, säger Oscar och ser lurig ut.

– Jag tror till och med att jag fick en idé exakt nu. Vi ska ha en svampplockningsweekend! Utbrister han och skiner upp. Strategin är att ge gästerna en helhetsupplevelse.

– Det är inte bara ett hotell i Orsa, jag ser det som ett hotell beläget i Siljansbygden, säger Oscar och menar att Järnvägshotellet i sig kommer att vara en anledning till att man väljer att besöka just Orsa och han ser möjlighet att samarbeta med aktörer även utanför kommunen. Förutom vår natur här i Orsa och Grönklitt som dragplåster blickar Oscar mot Dalhalla, Vasaloppet och alla andra evenemang runt Siljansbygden.

Vissa delar av fasaden är faktiskt klar.
Den gamla toaletten ska bli en mysig lounge.

JÄRNVÄGSHOTELLET KOMMER ATT, när portarna slås upp den 15 juni nästa år, kunna stoltsera med en elegant restaurang, en utetertass och ytterligare ett par ytor med elegant mysfaktor. Hotellet kommer att innefatta 24 nyrenoverade rum inkluderat en lite större svit. Oscar berättar att det kommer att finnas ett spa i källaren med bastu och kallbad. Det ska också vara möjligt att få sig en massage.

EN SPÄNNANDE DETALJ är att taket på restaurangen kommer att vara beklätt med sedummattor, alltså en sorts gräsmatta av växter med blad av lite tjockare beskaffenhet.
– Ett sedumtak är inte bara vackert att titta på det är bra för miljön också, berättar Oscar. Sedum har många fördelar. Det är bra som isolering, skyddar taket och tätskiktet mot solens UV-strålar och ur miljösynpunkt är det bra så till vida att det fångar upp delar av det sura regnet som annars hamnar i dagvattenbrunnarna.
Det är viktigt för Oscar att ha en miljöstrategi som är hållbar och genomsyrar hela processen. Inte bara i själva renoveringen av hotellet utan också i driften och när det gäller maten som ska serveras i Järnvägshotellets restaurang.

En sak är säker, Oscar Diös är lika taggad och förväntansfull som resten av Orsas befolkning.

TEXT OCH BILD: JONAS GUSTAFSSON, ORSAKOMPASSEN.

Oscar målar upp en bild av hur det kommer att se ut den 15 juni nästa år.
Det här kommer att bli en svit.