De vann ”Orsa bakar”

Under våren har skolorna Berget, Digerberget och Kyrkbyns årskurs 6 tävlat fram varsitt lag i bakning. Final och slutbedömning i kategorierna smak, utseende och tolkning av temat påsk avgjordes under onsdagen innan påsk och påsklov.

Stolta hem- och konsumentkunskapsfröknar berättar att eleverna tagit uppdraget på stort allvar och lagt ned stor möda och arbete i tävlingarna. Mål och motiv för tävlandet har varit att visa på för eleverna att bakning inte bara sker på hemkunskapen och hemma. Bakning är ett yrke man faktiskt kan välja att utbilda sig till och arbeta med.

Bakningen och förberedelser
I juryn har ingått både kakälskande amatörer och professionella. Juryn har deltagit vid deltävlingarna hos respektive skola och vaskat fram de lag som tävlade mot varandra före påsk. Före finalen fick skolorna besök av bageri och konditorielever hemmahörande i Orsa. Det var Alva Hammare och Lovisa Heikkinen som var runt och berättade om sitt utbildningsval, vad de får lära sig och deras mål efter utbildningen. De kakälskande amatörerna i juryn var skolledare och politiker och de professionella har representerades av ICA Maxi bageri, Lärlingsutbildningen med inriktning bageri på Mora gymnasium, Zorncaféet samt Café Moringa i Orsa.

Vinnarna
Kyrkbyskolans lag bestående av Nils Särström Olsson, Mohammed El Hassan och Hakim Hadi sopade banan och vann i alla kategorier. Kakorna var goda och snygga (kycklingar och kors) vilket också fick illustrerade bakningens tema. De motiverade kakornas utformning med att kakorna skulle skildra påsken nu och då. Idag handlar påsk mest om kycklingar och ägg medans påsken förr var en religiös högtid.

Text och bild: Johanna Möller, Studie- och yrkesvägledare Orsaskolan.

Lagen tillsammans med sina hem- och konsumentkunskapslärare när de väntar på juryns bedömning.
De vinnande kakorna.
De vinnande kakorna.