Med kameran har Anders Hanser skildrat
ORSA, ABBA OCH VÄRLDEN
Den 14 juni invigdes utställningen på Slipstenstorget inför många besökare och fiolspelmän. Invigningstalare var kommunalrådet Mikael Thalin. Anders Ryman skötte om uppbyggandet av utställningen på tio stora skärmar, Monica Granholm stod för bildurvalet och Anders Hanser för fotograferandet.

NI HAR REDAN SETT HANS BILDER på Slipstenstorget under några veckor. Ett tvärsnitt av Anders Hansers produktion över en sextioårsperiod. Egentligen skulle utställningen öppnats redan ifjol, men då kom som bekant en osedvanligt svår snuva i vägen. När den höll i sig såg det ut att dröja ytterligare ett år, men då fick kulturchefen Barbro Fischerström och Monica Granlund, som sammanställt utställningen, idén att hålla utställningen utomhus. Anders hade sett en annan Orsafotograf, Anders Rymans utställning utomhus på Nybroplan i Stockholm och hans skärmar hyrdes in. Så kom Anders värld att ge liv åt Slipstenstorget.
OCH NU ÄR DET DAGS FÖR BOKEN. Den 14 juli är det boksläpp för boken Hanser – Han ser. Den spänner över samma tidsperiod som utställningen – men innehåller så där 1200 bilder på 335 sidor! Jag har själv haft den stora äran att få sätta orden till bilderna och historien. Det känns stort, bara det. Men då ska vi komma ihåg: Anders har upplevt allt som finns i boken!
SJÄLV HAR JAG FÖLJT ANDERS KARRIÄR från sidan i stort sett hela mitt liv. (Egentligen lärde jag känna hans mamma Hanser Lina och pappa Erik först. Min moster Inga var barnflicka i familjen och de höll kontakten hela livet.) Anders tillhör de lyckliga människor som kan räkna in två fasta punkter i tillvaron. Både Orsa och Stockholm är hembygd för Anders. Och när han behövde en skribent till sina kataloger så kontaktade han mig. Anders företagsmässiga historia har jag så att säga följt från parkett. Men det är bara en liten del av verksamheten – om än ack så viktig. Men det som är Anders stora grej är berättandet. I bild, med text och gärna till musik. Inte minst gäller det berättandet om sina hembygder. Orsa, Dalarna och Stockholm är väldokumenterade! Så värst många utställningar har det inte varit. Förra utställningen i Orsa 1984 satte publikrekord i Kulturhuset.

1984-86 var Anders projektledare för Kika Digga Ding i Skol-Tv och som även visades i SVT på lördagskvällarna. Ett av 16 program handlade om folkmusik och det var då fokus på Orsamusiken. En skolklass från Orsa var med i studion och i den gick 11-årige Kalle Moraeus som passade på att spela en låt för programledaren Tommy Körberg.

Inspirerad av radioprogram som Anders hade hört i sin ungdom med upptäcktsresanden Sten Bergman på Nya Guinea, reste han dit i sin Jorden Runt resa och träffade bl.a. hulifolket med sina gulmålade ansikten. Han besökte även Påskön, inspirerad av en intervju som han gjort med Thor Heyerdahl. Andra drömresmål var Eldslandet, Borneo, Galapagos, Japan, Indien …och alla finns med i filmen ”Jorden runt på 100 minuter”.

Utställningens äldsta bild togs av tolvårige Anders 1957 på Orsa vattenpololag som lockade stor publik på Ångbåtsudden i sina hemmamatcher. I laget spelade Leif Boman, ”Condis” Berglund, Göte Broberg (nedre raden från vänster), Lars Holmström. Bengt Hanser (Anders storebror), Lars Särström och Sören Pålsson (övre raden från vänster).

Hela Anders professionella liv finns samlat på 335 sidor i boken HANSER – HAN SER! Historien om fotografen Anders Hanser – en bildspelman. Boken är bildande och bildrik med över 1200 bilder och skildrar Anders bildspel och filmer som i tid motsvarar 50 långfilmer! Texten har skrivits av Janne Bäckman.
DET HAR VARIT BILDSPELEN och på senare år filmerna som varit hans språk. Folkbildningen har varit hans metod, gammal lärare som han är. Och som folkbildare vet han förstås att det finns en värld ”bortanför rondellen”. Hans första stora bildspel handlade om Egypten. Hans första riktigt stora var Mitt Amerika. Givetvis har det blivit en jorden-runt film också. Jorden runt på 100 minuter. De starka rötterna har inte hindrat Anders från att sträcka sina grenar över hela världen.
OCH SÅ ABBA FÖRSTÅS. Under några år var han deras officiella fotograf och deras osannolika framgångshistoria krävde även osannolika mängder bilder! 150 av dom finns på ABBA-museet idag. ABBA-anknytningen fick oanade Orsaeffekter. Via Anders träffade Benny det som kom att bli Orsa spelmän. Redan på tidigt 70-tal, när han skapade musikprogrammet Kika Digga Ding medverkade en 11-årig Kalle Moraeus – som för övrigt skrivit förordet till boken! Det var honom Anders först tussade ihop med Benny, på sitt 40-årskalas.
DET ÄR INTE BARA RESOR OCH LÄNDER som fascinerat Anders. Minst lika viktiga är människorna. Äldsta bilden på utställningen tog han av Orsa vattenpololag 1957 med bror Bengt som var med i förra Orsakompassen. Han plåtade sina kompisar som Mats Strandberg (sportprataren) Brasse Brännström, Daggen Olsson (elitdomare och i ungdomen tennispartner) m fl. Som radioman intervjuade han Axel Hambraeus och Mejt Ståbi, Zorns lillasyster. Han har senare gjort bildspel och filmer om våra största konstnärer och kulturpersonligheter – Från Alfvén till Zorn. I en av sina färskaste filmer berättar han om Hertig Larson av Mongoliet. Jussi Björling, Jenny Lind, Christina Nilsson och mamma Hanser Lina är operasångare som fått egna program. Malte Liewen Stierngranat har få hört talas om, men historien tangerar – om inte överträffar – Hundra-åringen som klev ut genom fönstret. Om jag säger att produktionen omfattar i storleksordningen 50 långfilmer, i stort sett alla självfinansierade, är jag kanske ursäktad för att jag missat några. (Ni kan se hela listan och en hel del – snart fler – utdrag på www.hanser.se.). Inga visningar på sommaren men i höst på Röda Kvarn en gång i månaden. Eller så skaffar ni boken Hanser – Han ser. Den 14 juli kl. 14.00 släpps den i anslutning till utställningen på Slipstenstorget. Anders är på plats därefter varje onsdag eftermiddag vid utställningen.
RESTEN AV LANDET FÅR VÄNTA PÅ BOKEN tills efter sommaren! Den kommer då också att finnas på AdLibris. Boken är utgiven av Premium förlag, som tidigare gett ut boken Från ABBA till Mamma Mia med Anders bilder och Carl-Magnus Palms text.
Själv är jag oerhört tacksam för att jag fick vara med på den här resan!
Janne Bäckman.