Olle Sjeldrup

ÅLDER: 75 år. SYSSELSÄTTNING: Pensionär.
FAMILJ: Frun Ann, barnen Hanna och Björn.

FRÅGA ETT. VEM ÄR OLLE?
Jag är född i Stockholm men gick i Folkskolan här i Skattungbyn som barn och senare i Orsa på Realskolan. Sedan flyttade jag tillbaka till Stockholm där jag gick
gymnasiet och efter det läste jag till sjökapten. Jag har nog varit i de flesta kustländerna då jag arbetat till sjöss på handelsfartyg i cirka 25–30 år som kapten på Salénrederierna. Under ett halvår bodde jag på Falklandsöarna där vi hade kontor. Jag var vid den tiden samordnare och koordinerade fartygen med bläckfisktransporter. Det var ett stort ansvar jag hade som sjökapten, att lasten skulle komma fram och att personalen ombord mådde bra. Tiden till sjöss har varit positiv och väldigt trevlig. Jag har även varit engagerad i politiken sedan jag var tolv år, inom moderaterna, bland annat i Länsförbundet i Dalarna. Vi hade får i Kruppa fäbod till 2009 men fick lov att lägga ner verksamheten, till största delen på grund av vargangrepp.

FRÅGA TVÅ. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Jag tror att folk tycker att jag är lätt att prata med.

FRÅGA TRE. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Jag har ”slagits” med en varg i Kruppa fäbod. Den var ungefär 40 cm ifrån mig då den fick tag i ett av våra får. Länsstyrelsens besiktningsman stod bara och tittade på. Jag har även badat i Marianergraven, världens djupaste djuphavsgrav.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Så här på äldre dagar hade det varit bra att inte bli trött, jag vill en massa saker men ibland orkar jag inte.

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
• Resa till en varm skön plats.
• Äta kokt gädda med skirat smör, riven pepparrot och potatis. Det var länge sen.
• Åka tåg mellan Stockholm och Skattungbyn igen.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Det hade varit bra att rusta järnvägen och bilvägarna här i Skattungbyn. Ko-stigarna som finns här är inte byggda för tung trafik (avlasta med järnvägen) se till att de blir stabila och inte förstör för de boende.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag vill bolla vidare till Eva Nordfjäll. Jag upplever henne som handlingskraftig och en initiativrik kvinna. Hon är en tillgång för byn.