KORRE: Susanne Brus, 38 år.
SYSSELSÄTTNING: Miljöinspektör och Kompassenkorre i Belgien, Granada och Montenegro.
FAMILJ: Maken Jonas och en flock med höns.

I slutet av maj åkte vi till Montenegro en vecka. Vi bodde i Herceg Novi som ligger vid Kotorbukten som är Europas sydligaste fjord. Långt in i fjorden besökte vi medeltidsstaden Kotor som finns på Unescos världsarvslista.

En annan dag tog vi bussen inåt i landet på slingrande bergsvägar för att komma till huvudstaden Podgorica. Där väntade vår bergsguide som tog oss med på en vandring högt upp i bergen. Det var ett väldigt vackert och omväxlande landskap med allt från grönskande och blommande ängar till dramatiska stenpartier och spår av skogsbränder. Efter vandringen åkte vi till en liten ekologisk vingård som vi tagit kontakt med hemifrån Sverige. Där fick vi en privat guidning av ägaren som avslutades med provsmakning tillsammans med goda lokala tilltugg.

Trots att landet är litet finns det mycket att upptäcka och vi hade gärna stannat längre.

Fakta Montenegro

Montenegro är en republik belägen vid Adriatiska havet i Sydeuropa, på Balkanhalvön. Montenegro gränsar till Kroatien och Bosnien–Hercegovina i norr, Serbien och Kosovo i öster samt Albanien i söder. Huvudstad är Podgorica. Landets invånare
benämns montenegriner. Namnet Montenegro kommer från en översättning till venetiansk italienska av det montenegrinska namnet Crna Gora som betyder ”Svarta berget”.

Huvudstad: Podgorica.
Officiellt språk: Montenegrinska.
Befolkning: Ca. 625 000 på en yta av 13 026 km².