[15 juni 2020]

Midsommarens magi

Då var det snart dags för den riktiga nationaldagen i Sverige. Midsommarafton. Som det mesta detta märkliga år blir den lätt rumphuggen. Men magin. Den består. För midsommar är den mest magiska tiden på året. Allt oknytt går på högvarv, det frodas och förökas som aldrig annars på året. Det är verkligen tiden då den gamla vikingen i oss nordbor får leva upp – eller…?

1983. Det var snarast en självklarhet att några av Sveriges främsta artister skulle framträda på Ångbåtsudden på midsommar. Foto: Orsa bildarkiv.
Midsommar är en gammal kyrkohögtid till minne av Johannes döparen och visst rönte en och annan firare samma öde som honom. Man tappade huvudet ... Foto: Orsa bildarkiv.
Majstången i Holen brukar räknas till Sveriges vackraste. Det här ska vara den första på platsen, rest 1908. Foto: Orsa bildarkiv.
1978 visste inte raggarna att Sverige inte hade seden med Sankt Hansbål utan eldade upp scenen på Ångbåtsudden. Foto: Orsa bildarkiv.
Previous slide
Next slide

NEJ. SORRY. För en gångs skull finns det faktiskt få rent hedniska inslag i just midsommar. Och vi som alltid trott motsatsen. Visst. Sommarsolståndet har säkert firats redan innan kristendomens införande. (Det rumlar fortfarande runt druider i Stonehenge på sommarsolståndet). Men mest har det nog blivit en festhögtid för att det är praktiskt. Sådden var avklarad – skörden låg långt fram. Det fanns helt enkelt – då som nu – en lucka för party.

MEN ALL SYMBOLIK DÅ? Majstången, denna tydliga fallos-symbol som har rests sen urminnes tider. Det måste väl vara en direkt hednisk symbol? Faktiskt inte. Visst finns det inslag av vidskeplighet och hopp om goda skördar inläst i den heliga stången. Men grejen är den att även under kristen tid dominerades själva vardagslivet av magi och tro på det övernaturliga. Det var en del av Guds skapelse. Och en och annan tyckte nog inte att det skadade att fjäska lite extra för oknyttet. Men fruktbarhetssymboler förekommer i alla religioner. Även kristendomen. Och eftersom de första bevisen på att vi rest majstänger är så moderna som från 1600-talet så är den hedniska traditionen högst försumbar. Förmodligen har vi som så mycket annat importerat seden från norra Europa.

FAKTUM ÄR ATT MIDSOMMAR ursprungligen var en viktig kyrklig högtid och en av de äldsta. Den 24 juni firades nämligen Den helige Johannes Döparens dag, sex månader före jul. Enligt Lukasevangeliet var nämligen Johannes Döparen född just sex månader före Jesus. Och det finns belägg för att dagen började firas redan på 400-talet. I så fall är den ungefär hundra år yngre än julen i den kristna partykalendern. Med tanke på Johannes Döparens öde – han blev halshuggen – kanske den ultimata hyllningen var på campingen på 70-talet där raggarna söp skallen av sig…

FÅ HELGER HAR BLIVIT SÅ ALKOHOLINDRÄNKTA som midsommar. Idag har hysterin lagt sig, men länge var det upploppen som dominerade midsommarrubrikerna. En period stod vi på tå i Orsa, Leksand, Rättvik och Sollerön och lyssnade efter mullrande V8:or och undrade vem som skulle härjas i år. Sen fick Öland ta smällen. Och Västkusten. En viss överkonsumtion kan vi nog räkna med än, denna helg. Men i jämförelse är det gudskelov en västanfläkt.

MED MINDRE ALKOHOL blir det mer utrymme för magin igen. För visst är det magiskt att vaka in midsommardagen! (Om det inte är snö och minusgrader. Det har hänt.) Sitta i det där speciella ljuset när solen bara kikat ner en stund under horisonten för att snabbt kika upp igen. Det är inte konstigt att folks fantasi satt igång just den här tiden. Dessutom är vädret betydligt bättre för kuttrasju än vid nyår… Fast mest gick förstås magin ut på att man skulle få veta vem kuttrasjuandet skulle ske tillsammans med. Knepen att få se sin tillkommande var många. Klättrandet över gärdesgårdar och blommor under kudden är förstås klassiker. Tyst skulle man vara också. Säkert ett vuxen-påfund för att föräldrarna skulle få sova. Men det finns en och annan mer tveksam rit för att få veta vem man skulle få ihop det med. Vad sägs om att bjuda på ett svettigt äpple? Man skulle helt enkelt stoppa äpplet i armhålan och behålla det där hela dagen. Sen la man tillbaka det i äppelkorgen och den som åt av det skulle bli kär. Ville man ha en extra kick skulle man göra hål i äpplet så att svetten gottade in sig ordentligt.

EN FÖR MÅNGA LITE MER MOTBJUDANDE METOD var att som kvinna bjuda den man älskade på kaffe med några droppar mensblod i. Kärleken skulle omedelbart besvaras. Prova inte detta hemma …
Framtiden kan med fördel förutses på midsommarnatten. Koka en gröt av mjölk, vatten och en himla massa salt. Du ska inte dricka något när du ätit den utan gå och lägga dig. Du kommer att vara jättetörstig och drömma om att du dricker. Dricker du vatten kommer ni att förbli fattiga. Dricker ni öl går det hyfsat för er och drömmer ni om att ni dricker vin blir ni rika. Sen kan man ju alltid kasta lite mynt i nån offerkälla. De är lätta att hitta på midsommarnatten för då lyser de upp var de än finns. Det är kanske den mest seglivade seden. Erkänn att ni kastat mynt i nån fontän nånstans nån gång…

Blir det mycket dagg på natten ska ni för övrigt vandra barfota i det eller ännu hellre rulla nakna i det. Då blir man frisk och stark.
Midsommarkransen ska ni spara och lägga i badvattnet på julafton.

Men vad ni gör – passa er för Näcken. Han är skitfarlig just på midsommarnatten.

Glad midsommar på er!
Janne Bäckman.

MIDSOMMARNATTEN ÄR OCKSÅ NATTEN då man kan få se osaliga döda gå igen. Den mest kända berättelsen i Orsa gäller paret från Kallmora som skulle gifta sig i Orsa kyrka på själva midsommarafton. Bruden hade haft en annan trolovad i byn och denne var utom sig av svartsjuka. Han lurpassade på brudekipaget vid Kransbacken, intill Oreälven, och i ett sista desperat försök att hindra bröllopet fällde han ett träd framför vagnen. Hästarna blev skrämda och kastade sig åt sidan så att kusk, vagn och brudpar föll utför älvbrinken, ner i vattnet där de omkom.

DEN FÖRSMÅDDE ÄLSKAREN vaknade till sans när han såg resultatet av sitt dåd och förkrossad av sorg och skam gick han och hängde sig. Än i dag kan man se ekipaget vid Kransbacken just på midsommarnatten och man ska även kunna höra den försmådde mördaren.

HISTORIEN FINNS I VERSIONER, både var det gäller hembyn för brudparet och friarens öde. Det finns varianter där brudparet är namngivna för att historien ska verka mer trovärdig, sannolikt finns den på fler orter också.

Men har ni inte sett eller hört paret på midsommaraftons natt KAN det ju faktiskt bero på att man bytt datum på midsommar. Sen gammalt inföll den alltid natten till den 24 juni. 1952 ändrade man så att den alltid firas den söndag som infaller mellan den 20 och 26 juni. Och är det så att det är sommarsolståndet som är den verkliga magiska natten så inträffar det normalt den 21 juni, utom i år då det är skottår. Då infaller det strax före midnatt den 20 juni.

Och inte tusan kan väl ett spöke hålla reda på det hattandet …