[25 november 2020]

Orsa och hockey – en bra kombination

När Orsafostrade Pontus Näsén i vinter drar på sig SHL-laget Oskarshamns tröja så är det knappast den förste orsingen som spelat hockey på högsta nivå. Det faktum att han precis blivit uttagen till Tre kronor är inte heller det något nytt, om än förstås glädjande. Få kommuner (om några?) av Orsas storlek har producerat så många hockeyspelare på elitnivå och meritlistan bland våra bästa spelare kan göras lång. Här finns SM- och VM-tecken, landslagsmeriter och cup-meriter i en diger hög. Följ med Orsakompassen på en odyssé bland de mest meriterade spelarna som orten fostrat.

[19 oktober 2020]

Kjell kåserar
ÄLGJAKT FÖRR OCH NU

På 1800-talet var jakten förbehållen svenska staten och de stora markägarna, skogsfolket på landsbygden och i de avlägsna finnmarksbyarna hade ingen chans till någon laglig jakt. Men vid 1900-talets början så släpptes jakten fri men under fastställda jakttider. Nu hade skogsfolket i byar och socknar fått sin första lagfästa älgjakt med reglerade jakttider.

[29 september 2020]

Kjell kåserar
ENÅN OCH DESS KULTURELLA BETYDELSE

Från den lilla tjärnen Esttjärn öster om Åberga slingrar sig en liten rännil ned mot Grunuflots vattensjuka myrmarker och förenar sig med Såg- och Kvarnbäcken. Där bildas den egentliga Enån. En liten bäck har nu blivit en liten ”vassla” som sakta slingrar sig förbi de vattenslipade guldgula stenarna i bottengruset.

[16 september 2020]

Kjell kåserar
En ny stjärna på höstens stjärnhimmel

I år har vi turen att se en ”nyhet” segla upp på stjärnhimlen. Detta är vår närmaste granne Mars, som nu ligger i opposition vilket betyder att den är i rak linje med solen och jorden vilket är gynnsamt för skådning i Öster. Den kommer upp rätt sent på kvällen. Efter kl. 23.30 ser vi den strax ovan horisonten i öster. Den lyser med ett kraftigt gul-rött sken och kommer att vara himlavalvets ljusstarkaste stjärna hela vinterhalvåret, innan den i vår, försvinner bakom solen, sedan får vi vänta 6 år till innan vi kan se planeten Mars igen.

[18 augusti 2020]

Kjell kåserar
Ett fantastisk björnmöte

På 1960-talet fick en nu framliden skollärare i Orsa uppleva ett fantastiskt björnmöte under hjortrontider. Det var speciellt mycket bär det året. Skolläraren hade sin blick nedsänkt i den av hjortron överdådiga marken. Med blicken nedsänkt i hjortronmyren, plockade han ihärdigt de guldgula läckerheterna utan en aning om att någon annan konkurrent kunde vara i närheten.

[5 februari 2020]

Kjell kåserar
Himlavalvets störste krigare

Mörka vinterkvällar domineras himlavalvet i söder av den stora stjärnbilden Orion. Ända fram till februari syns den fint i söder från cirka 22.00 till långt fram på natten, tills den sent i gryningen sänker sig och försvinner under horisonten i väster.

[14 oktober 2019]

Kjell kåserar
Tjuvjakt på Orsa Finnmark

Vid min skolgång i Stackmora skola berättade vår lärare Paul Rudfeldt om en tjuvjakt i Orsa Finnmark. Jag kan ej glömma denna slagfärdiga och förträffliga historia, om den är sann eller inte får läsaren själv avgöra. Men genialiska historier har alltid sin sanna bakgrund.

[13 maj 2019]

Rock´n´roll på Röda Kvarn

På lördag, den 18 maj, klockan 19.30 blir det rajtan tajtan på Röda Kvarns scen i Orsa då de tre rutinerade musikerna Little Gerhard, Peter Jezewski och Lalla Hansson bjuder upp till ett välljudande hålligång.

[23 april 2019]

De vann ”Orsa bakar”

Under våren har skolorna Berget, Digerberget och Kyrkbyns årskurs 6 tävlat fram varsitt lag i bakning. Final och slutbedömning i kategorierna smak, utseende och tolkning av temat påsk avgjordes under onsdagen innan påsk och påsklov.