[19 februari 2019]

När Orsa gjorde uppror – del två

I förra numret berättade vi om Dukens uppror som fick ett snöpligt slut. Det var varken den första eller sista våldsamma protesten från allmogen i österdalarna. Orsaken var oftast densamma. Våra kungars sug efter ära och berömmelse på slagfältet.

[6 februari 2019]

När Orsa gjorde uppror – del ett

Orsaborna är ett ganska fridsamt släkte, så länge man inte retar dom. Och visst flammar det upp ett och annat väguppror eller v/a-uppror även i dessa dagar, men det är en mild västanfläkt mot hur det en gång kunde te sig.

[23 januari 2019]

JAG – EN NEANDERTALÄTTLING

Det hetaste inom släktforskningen idag är förmodligen DNA-forskning. Man spottar i ett provrör eller gnider sig med en tops i kinden, skickar in resultatet till en firma och ett par veckor senare kommer ett resultat som berättar att man är Neandertalare.

[21 decemeber 2018]

ETT VRÅL FRÅN DET FÖRFLUTNA

Det är nu tjugo år sedan den intergalaktiska brottsbekämparen Gizmo anlände till Orsa i ett gigantiskt kinderägg och ”jen kåmp milla gwött å jålakt” tog sin början. Det blir nostalgi när Röda Kvarn i Orsa i mellandagarna visar den lokala amatörkultrullen Skriet från Finnmarken igen.

[14 decemeber 2018]

SCHMALENSEE OCH BJÖRKMAN

Kalkbruket skapade inte bara arbete i bygden. Det drog också till sig geologiskt intresserade människor. Och de som var med och styrde bruket var radikala för att vara företagsledare av den tiden. Axel Björkman var t.ex. VD:n som uppmanade arbetarna att starta fackförbund!

[11 decemeber 2018]

ORSA AQUADEMIE – DE FEMDERTON

De senaste åren har lärt oss att det här med att driva en akademi, det är svårt det. Då är det trösterikt att tänka på att det faktiskt funnits en akademi som oförvitligt stått på konstens och kulturens barrikader, en akademi som inte dragit sig för att ta strid …

[6 decemeber 2018]

ORSA JÄRNVÄGSHOTELL REKRYTERAR ÅTERVÄNDARE

Det står nu klart vem som blir platschef för nya Orsa Järnvägshotell.
Det är Orsabördiga Jessica Larzon …

[27 NOVEMBER 2018]

ORSABO FÖDDE I BILEN

Tidigt i morse ringde Susanne Näslund till hennes väninna Johanna Bergman, båda boendes i Orsa,
och berättade att värkarna började göra sig starkt påminda. Det var dags att föda.

[26 NOVEMBER 2018]

KALKBRUKET FÖRÄNDRAS IGEN

Kalkbruket i Kallholn har legat i malpåse sedan 2017. Nu kommer Nordkalk att riva anläggningen som sett likadan ut sen 50-talet. Men det är inte första gången bruket förändras – och kanske inte sista!

[16 NOVEMBER 2018]

ORSA JÄRNVÄGSHOTELL SKA ÖVERTRÄFFA FÖRVÄNTNINGARNA

Oscar Diös vision är att återskapa samma känsla som vid nybyggnationen 1893 då den dåvarande framtiden och nya världen stod på tröskeln. Då som nu har järnvägen en betydelse i framtidsplanerna. Orsa Järnvägshotell öppnar på nytt den 15 juni nästa år.

[12 NOVEMBER 2018]

KÄNDA MÄN OCH KVINNOR FRÅN ORSA

På Blåsenborg finns en gata vid namn de Laval-vägen. Fast naturligtvis stavad De Lavalvägen. Det ser bättre ut på skylten. En och annan av oss får en lätt rysning av stolthet när vi ser namnet. Det syftar förstås på Gustaf de Laval.

[29 OKTOBER 2018]

HISTORIEN OM ALLA HELGONS DAG & HALLOWEEN

Ska man äta godis eller kärna ur en pumpa? Ska man tända ett ljus i stillsamhet eller fullständigt skrämma vettet ur ett barn? Allhelgona är en förvirrande högtid för vissa. Orsakompassen ska nu försöka reda ut begreppen.

[1 OKTOBER 2018]

ORSA JAKT- OCH SPORTSKYTTEKLUBB

Nu är det två månader sen jag var hit senast, då fylld av nervositet och spänning. Den gången handlade det om jägarexamen. Nu är jag här för att träffa Mats Smids, en av de som håller den här ideella verksamheten vid liv. Jag är bland annat nyfiken på hur intresset för jakt är och hur klubben mår.

[17 SEPTEMBER 2018]

40 KUBIK KOLMILA I GRUNUBERG

Den 7 september var det återigen dags att ”dra åt skogen”. Då tändes nämligen årets kolmila i Grunuberg. Det var nionde året som Orsa Kolkraft anordnade denna anrika händelse vid Grunubergssågen.

[31 AUGUSTI 2018]

LÄRORIKT PÅ KVARN- OCH STAMPDAGEN

Den 25 augusti hölls den årliga kvarn- och stampdagen uppe vid Råbergskvarn som ligger invid Sandsjöån tre kilometer nordost om Östra Råberget. Orsakompassen som gillar att ”dra åt skogen” begav sig naturligtvis dit.

[16 AUGUSTI 2018]

POLITIKLÖRDAG I ORSA

Det har nog inte undgått någon att valet är i antågande och på lördag blir det ännu tydligare när Bosse Hermansson med sitt Lottbo Konsult & Event dukar upp en politisk arena utanför Kulturhuset i Orsa.

[17 JULI 2018]

ÖSTRA GRUNUBERG – LEVANDE FÄBOD

40-årsjubileum. Varje gång jag närmar mig Östra Grunuberg så slås jag av den fina naturen och den idylliska atmosfären. Den här gången är jag på väg upp för att träffa Karl-Gustaf ”KG” Hedling för en pratstund, som varje sommar sen 40 år tillbaka varit här med djuren.

[2 JULI 2018]

HISTORIEN OM ORSAYRAN

Att en festival passerar trettioårsstrecket hör inte till vanligheterna. Orsayrans unika koncept har gjort att gatumusikantfestivalen är svår att ta kål på. Janne Bäckman var med från början och har varit yrgeneral i flera omgångar. Här berättar han om yran – de första trettio åren.

Stäng meny