Karin Sigås

ÅLDER: 52. SYSSELSÄTTNING: Bitr. verksamhetschef på Folktandvården i Orsa.
FAMILJ: Sönerna Kalle och Joel samt sambon Peter och bonusbarnen Adrian och Nadine.

FRÅGA ETT. VEM ÄR KARIN?
Jag är en så kallad hemvändare som flyttade från Orsa och var borta i 15 år innan jag återvände hem igen 2002. Jag flyttade till Gotland när jag var 18 år och arbetade, sedan till Västerås där jag studerade till tandsköterska. Flyttlasset gick sedan via Oslo, där jag arbetade hos en privat tandläkare i fyra år, och sedan till Stockholm på Folktandvården. Efter det bar det hemåt till Orsa och jag började jobba hos en privat tandläkare där jag blev kvar i elva år. Just nu arbetar jag på Folktandvården i Orsa, det är ett fantastiskt kul arbete och jag har toppenkollegor. Jag tycker om att träna men när Pandemin kom blev det svårt att gå på gym, så då bildade jag och mina väninnor en träningsgrupp, vi har nu tränat i tre år i min väninnas trädgård. Jag uppskattar att resa, dels med min familj men även med mina härliga flamingoväninnor! Att bo i Orsa är toppen. Man har nära till det som jag uppskattar; skogen, lugnet, vänner/familj och skidåkning. Njuter när jag får vara i skogen och plocka bär och svamp och ta en tur till jaktkojan. Vill man ha puls så åker man i väg en helg till storstan!

FRÅGA TVÅ. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Har i min ungdom varit på Island och rensat fisk, för pengarna vi tjänade åkte vi på semester till Grönland. Har rest runt i Asien med ryggsäck i sex månader och sedan tågluffat i Europa i 1,5 månader. Har dykarcertifikat ”Padi advance diver licens” och har dykt i några av världens hav.

FRÅGA TRE. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
De säger oftast att jag är glad och positiv. Mitt ledord är ”det ordnar sig alltid på ett eller annat sätt”.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Att kunna ordna så att dygnet hade fler timmar, så man hinner med det man vill göra. Att stoppa krig och svält här i världen och framför allt Ukrainakriget. Människor förtjänar lugn och ro och ett gott liv.

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
• Att köpa en husbil och åka runt i Norden och Europa.
• Att få vara med och se vad våra barn går vidare med i livet. Och stötta dem så gott det går.
• Att bli farmor och bonusmormor, det ser jag fram emot.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Vi är nu fullt bemannade på Folktandvården i Orsa och det känns fantastiskt för mig och min personal att vi kan hjälpa alla som behöver hjälp. Det är viktigt för samhällsnyttan att det finns tandvård på orten och att det är lätt att ta sig hit, för alla åldersgrupper. Så på så vis har vi sett till att Orsa har blivit bättre! Man borde öppna tåglinjen mellan Orsa och Mora, jag vet att det är många som saknar tågen.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Till en glad och ödmjuk nybliven pensionär, Anna-Karin Lundqvist.