
Vad vore julen utan julmusik?
Vad vore julen utan julmusik? Tyst. Endast nötknäpparen hade hörts. Och så hade vi förstås pratat en hel del, antar jag. Julmusiken är speciell. Vi har – förutom i religiösa sammanhang – mycket få påsksånger till exempel. Däremot har vi en hel del folksånger som återanvänds vid alla stora helger, ungefär som olika sorters inlagd sill och must. ”Små grodorna” till exempel, den gamla engelska nidvisan mot fransmännen som vi berättat om förr, och andra ringlekar som har mer med det faktum att vi dansar runt något än själva helgen. Stång på sommaren, gran på vintern. På påsken har vi inte dansat, det var en sorgehögtid, och dans var till och med förbjuden den helgen långt in på 1900-talet. Räven har dock raskat över isen sen 1600-talet. Den gamle historierevisionisten Olof Rudbeck d. ä. omnämner den i sin Atlantica, den där boken enligt vilken Sverige var alla större folkslags ursprung.
JULSÅNGER VERKAR HA FUNNITS så länge kristendomen funnits. Vi vet att det sjöngs julsånger i Rom på 300-talet. Till Europa lär de ha kommit i samband med klosterväsendet. Till de äldsta julsångerna som fortfarande sjungs brukar man räkna Staffansvisorna som vi kan härleda åtminstone till medeltiden. Staffan var en stalledräng. Den raden brukar finnas med. Men sen finns tjogvis med varianter. Visste ni förresten att Staffan troligtvis syftar på Herodes stallknekt Stefanos som blev kristen och vederbörligen stenad år 35 strax efter Jesu död och därmed den förste kristne martyren. Om det nu inte var för att han berättade för Herodes att Kristus var född, 35 år tidigare. Legenderna skiljer sig åt där. Staffanssångerna finns för övrigt i hela Norden, utom Finland, och i England.
DE RELIGÖSA JULSÅNGERNA ÄR FÖRSTÅS DOMINERANDE. Aldrig är svenska folket så kristet som till jul, oavsett om man tänker på det eller inte. Men julen blir ju liksom inte jul utan att Jussi Björling sjunger Adams julsång, O helga natt på julnatten. Och nu frågar sig vän av ordning: Vem var Adam? Det var i alla fall inte den första människan i Bibeln, utan den franske kompositören Adolphe Adam. Egentligen skulle Adams julsång (Som i original heter Cantique de noël) lika gärna kunnat kallats Cappeaus julsång, för det är ett rent beställningsverk. Vinhandlaren Placide Cappeau från staden Roquemaure gillade att skriva dikter och poem och prästen i byn hade uppmanat honom att skriva en julsång. Cappeau skrev texten 1843 och tog den med sig till Paris där han bad Adam att skriva melodin ”and the rest is history…”. Fast då hade förstås julpsalmernas julpsalm (Nåja. Jag återkommer i ämnet i slutet av krönikan.) redan 25 år på nacken. Och den till och med skrevs på själva julafton, i en kyrka i Oberndorf norr om Salzburg i Österrike. En mus hade en icke ringa roll i tillkomsten. Den hade nämligen bitit sönder orgelbälgen så kantorn Franz Gruber och hjälpprästen Joseph Mohr sjöng tvåstämmigt till gitarr istället och de valde Mohrs dikt Stille Nacht, heilige nacht som Gruber sägs ha tonsatt samma dag. Bra jobbat. Idag är Stilla Natt översatt till 300 språk och räknas som en av de mest spridda sångerna alla kategorier. Nu tänker säkert nån: ”Nu håller han på så där igen. Allt kommer från utlandet. Finns det inga svenska jullåtar”. Var lugn. Massor. Nu tändas tusen juleljus skrevs av Emmy Köhler 1898 och den är helsvensk och härifrån spridd över hela norden, inklusive Finland, Island och Färöarna samt till Ryssland och Indonesien!
VAD DET GÄLLER JUST HYMNER OCH RELIGIÖSA JULSÅNGER FRÅN UTLANDET har vi faktiskt trots allt varit ganska långsamma med att plocka hit dom. Charles Dickens har i sin julsaga gjort Christmas Carols odödliga och det är tack vare honom och Kalle Anka (där det sjungs carols så fort det är jul) som begreppet är känt hos oss. Däremot var vi ganska sena att ta upp temat. Först på 70- och 80-talet började det dyka upp grupper som sjöng efter det brittiska mönstret. För det var på de brittiska öarna traditionen uppstod, sannolikt på 1400-talet. Carol är samma ord som koral och betyder egentligen kör. Men det finns en vacker, sannolikt jättefalsk, myt om namnet. Den går ut på att det i det medeltida London fanns en ung flicka som rövades bort av okända gärningsmän. Ett stort uppbåd människor gav sig ut för att leta efter kvinnan på de mörka gatorna. För att hålla modet uppe och för att höra var de letande grupperna var sjöng man olika psalmer. Flickan, som aldrig återfanns, hette förstås: Carol.
PARARELLT MED DE RELIGIÖSA SÅNGERNA har det förstås funnits profana julsånger. Många är rena danslekar (Anders Perssons stuga står i ljusan låga är ju rätt rå i sin genre…) och inte få är i och för sig kopplade till tro: Tron på Tomten. Ur ett kristet perspektiv får vi väl kalla även dem för profana …

Alphonse Adam skrev musiken till Adams julsång, mer känd som O Helga Natt.

Skivan som banade vägen för den profana julsången.
IDAG ÄR JULSÅNGSGENREN EN EGEN INDUSTRI. ALLA gör julskivor. Till och med Bob Dylan. Men fortfarande är julens bäst säljande låt en som artisten tyckte var så där och kompositören tyckte var den bästa låt han någonsin skrivit. Kompositören heter Irving Berlin, artisten Bing Crosby och låten White Christmas. Bing Crosby framförde den första gången på radio juldagen 1941 på The Kraft Music Hall. Året därpå spelade han in den för Decca. Inspelningen tog 18 minuter! Mer välspenderade minuter än dom får man leta efter, för idag har låten sålt över 100 miljoner skivor i olika versioner och hälften av dom är någon av Crosby´s versioner! (Han spelade in den igen 1947, sedan originalmastern blivit utsliten av allt kopierande). Den var egentligen skriven för musikalen Holiday Inn och en annan låt blev första hiten. Men White Christmas kom ikapp och gick om. När USA gick in i kriget efter anfallet på Pearl Harbor var det nostalgiska hemtama temat i låten givet att gå rakt in i alla amerikanska soldaters hjärtan. Liksom hos dom som var kvar hemma. Bing Crosby har själv berättat om sitt svåraste framförande av låten.
I december 1944 var han i Frankrike tillsammans med bland andra Andrew Sisters och Bob Hope. Inför 100 000 gråtande amerikanska soldater framförde han White Christmas, hela tiden rädd för att bryta ihop själv. Bara dagar senare inledde tyskarna Ardenneroffensiven under vilken tusentals ur publiken dödades eller sårades.
White Christmas är utan tvekan den mest inflytelserika profana julsången någonsin. Den letade sig till och med in på första platsen på Harlem Hit Parade som mest inriktade sig på svarta artister. Men den har fått uppföljare en masse. Många på det nostalgiska temat om vita jular och komma hem till myspys och snö och sånt. Men så en dag 1987, kom en av de idag mest spelade jullåtarna att ändra på den historien.
Fairytale of New York. The Pouges kanske finaste stund. Den har legat på Englands Top 20 17 gånger sen den gavs ut, sedan 2005 har den gått upp varje år! Det är Englands mest spelade julsång och ligger högt på våra spellistor också. Det är rätt imponerande av en låt som handlar om en man och en kvinna som grälar i en fyllecell i New York. Och det på ett sätt så att delar av BBC med jämna mellanrum (beroende på vilken temperatur den engelska moralpaniken har uppnått det året) censurerar texten. Nu pratar vi profan … Men faktum är att de, eller åtminstone Shane MacGowan i sann julanda svär på att alla hans drömmar rör sig kring flickvännen, den fantastiske och alltför tidigt bortgångne Kirsty MacCall. Det tog två år och två producenter för James Finer och Shane MacGowan att få till den slutgiltiga versionen.
OCH DÄRMED ÖVER TILL DET DÄR MED JULPSALMERNAS JULPSALM. Så hedning jag är har jag nämligen en favorit. Den bygger på en text och förmodligen även melodi av självaste Martin Luther, skriven 1534 och handlar om anledningen till att vi firar jul. ”Ett barn är fött på denna dag” heter den i vår version. Och med risk för att ni ska sätta skinkan i halsen och lämna tillbaka den för dyra julklappen vill jag påminna om julens budskap och önska God jul med att citera en rad i psalmen:
”Dock vilar du i ringhet klädd, på fattigdomens bädd”.
Sug på den och god jul önskar Janne Bäckman.

Kirsty MacCall tog det profana ett steg längre med Fairytale of New York.

Martin Luther skrev Bäckmans favoritpsalm redan 1534. Quality never goes out of style …
Bäckmans julsånger tio-i-topplista
1. O helga natt, Jussi Björling.
2. White Christmas
3. Fairytale of New York
4. Christmas must be tonight
5. Little Drummer Boy
6. The litte boy that Santa Claus forgot
7. Father Christmas, Kinks
8. Christmascard from a Hooker in Minneapolis
9. Röd elektrisk gitarr
10. Santa Claus is Back in town
Bubblare: Run Rudolph Run, Santa Claus is coming to town,
Det är inte snön som faller, Snart kommer änglarna att landa.
Bäckmans knäppaste julsånger (känsliga varnas)
1. Grandma got runover by a reindeer
2. Chipmunks roasting on an open fire
3. Fan ta Lucia, Henrik Dorsin
4. Little Dealer boy
5. Krampus, Henrik Dorsin
6. Vår julskinka har rymt
7. Jultomten är faktiskt död
8. Kalle och hans vänner
9. Walking round in womans underwear
10. I came upon a roadkill deer
Bubblare: Allt med Bob Rivers och Elmo.