Röda Kvarn visar

Jorden runt på 100 minuter

Orsabördige Anders Hanser har tidigare gjort bildspel om Nordamerika, Egypten, Serengeti i Afrika, Kina och Indien. Det som återstod var att ta ett grepp på hela jorden. Ett projekt som är svårt att överträffa. Se resultatet på Röda Kvarn den 10 november.

Anders besökte Huli-folket på Papua Nya Guinea.

SAMMANTAGET VAR ANDERS på resande fot i 100 dagar under ett år, fotograferade 60 000 bilder och spelade in åtskilliga timmar film. Inspirerad av en intervju som han gjorde med Thor Heyerdahl under sin tid på Sveriges Radio på sjuttiotalet styrde nu Anders kosan till avlägsna Påskön. På vägen besökte han Eldslandet och Patagonien i Chile. Anders ville också besöka Papua Nya Guinea.

– Sten Bergmans spännande berättelser i radion från min barndom om kannibaler fick mig intresserad av Papua Nya Guinea, säger Anders.

RESAN FORTSATTE TILL BORNEO, där fotokollegan Mattias Klum varit åtskilliga gånger, något som han berättar om i filmen. Nästa stopp blev Galapagos där Anders träffade den svenska ornitologen Gigi Sahlstrand som också medverkar i filmen. När Anders hade besökt även Japan, Botswana och Marocko hade han alltså 60 000 bilder i ryggsäcken men det är inte bara Anders egna resor som skildras i filmen.

– Nej, vi följer den delvis svenska fregatten Vanadis som under åren 1883–1885 seglade jorden runt, berättar Anders.

MED OMBORD PÅ VANADIS fanns förutom Prins Oscar också Hjalmar Stolpe, som följde med på resan för att samla föremål från olika kulturer, och en ung fotograf som tog 700 bilder. Hjalmar Stolpe grundade sedermera Etnologiska Muséet i Stockholm där den unge fotografens bilder har bevarats. Dessa unika bilder har Anders fått tillgång till. Bland de 300 besättningsmännen fanns också en som älskade att dikta sånger. På nätet finns hans idag bortglömda Vanadisvisa med 100 verser.

– Bengan Jansson sjunger 25 av dessa i filmen, flikar Anders in.

JORDEN RUNT PÅ 100 MINUTER tog ett år att sammanställa och den verkar bli en succé. Hittills har filmen visats ett tiotal gånger inför i princip fulla salonger och förbokningarna strömmar in. Anders körde tidigare sina filmer på egen biograf men nu hyr han in sig på bland annat Grand på Sveavägen. Söndag 10 november blir Röda Kvarn i Orsa den första biografen utanför Stockholm som visar Jorden runt på 100 minuter. Missa inte det!

Jonas Gustafsson, Orsakompassen.

Vanadis gjorde en världsomsegling åren 1883–1885.