Jonny Gonzales

ÅLDER: 29. SYSSELSÄTTNING: Träsnidare, allt-i-allo på Skattunge Service, säsongsarbetare i Grönklitt och slåtterman på olika ängar och fäbodar runt om i Dalarna. FAMILJ: Mamma, pappa, äldre syster och en yngre bror. Alla bor i England.

FRÅGA ETT. VEM ÄR JONNY?
Jag är född i England och industri- och ölstaden Burton on Trent. Mamma är från Liverpool och min pappa härstammar från Mexiko men uppväxt i Kansas. Jag växte upp i ett arbetarklassområde utan bra förebilder och hamnade i lite trubbel. Jag tog mig ur problemen men kände mig ändå vilse under tonårstiden. Efter några starka upplevelser i naturen med rätt umgängeskrets så fick jag upp ögonen för vad som verkligen betyder något; Moder natur! Jag lärde mig så mycket jag kunde om naturen och vilda växter genom böcker och dokumentärer. Det var häftigt att upptäcka att man kan få marken mer hälsosam OCH odla mat samtidigt, två av mänsklighetens största kriser just nu. Jag reste genom Europa, jobbade på ekologiska gårdar och träffade människor och kulturer från hela världen. Samtidigt som jag lärde mig mycket om självförsörjning och permakultur så hittade jag mig själv. Min resa tog mig till Sverige och när jag kom till Skattungbyn och såg hur människorna här levde närmare naturen blev jag förälskad. Jämfört med min stökiga hemstad så älskar jag att bo här i min gamla timmerstuga i skogen och lever ett enkelt och stillsamt liv. Jag älskar att snida skålar, kåsor och skedar i trä, äta god mat, spela musik och röra på mig. Jag spenderar mycket tid i naturen och lär mig hela tiden nya saker om mig själv och världen.

FRÅGA TVÅ. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Eftersom jag är så lugn och ser ut som en hippie så blir en del ganska förvånad över mitt brokiga förflutna och att jag gillar boxning och fotboll.

FRÅGA TRE. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Det beror nog på vem du frågar! Mina närmsta vänner tycker nog att jag är kärleksfull, kreativ, snäll, intelligent och lugn. Vissa kanske tycker att jag verkar totalt tokig, men det är helt okej 😊.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Det är en svår fråga. Kanske förmågan att se till att människor får empati. Det skulle kunna stoppa den ekonomiska korruptionen inom politiken och företagandet. Vi kan inte suga ur jordens resurser utan att ge någonting tillbaka. Plus att världen skulle behöva mer kärlek och empati.

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
• Resa till mina farföräldrars hemland Mexiko. Jag hann aldrig träffa dem men det vore trevligt att få knyta an med kulturen som ändå finns med mig.
• Lära mig hur Mayakalendern funkar med datum och hieroglyfer. Min pappa kunde det där och jag vill kunna föra kunskapen vidare.
• Efterlämna vackra trähantverk och ett hem som jag byggt själv.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Skapa starka nätverk som uppmuntrar till samhällsaktiviteter och mötesplatser. Gemensamma trädgårdar, plantera fruktträd, buskar och bevara vild natur. Värna vår historia och stödja lokala hantverkare och producenter.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag bollar över till min vän och kollega Dennis Rotefrid, en familje- och timmerman som renoverar gamla fönster och får dem vackra igen.