Jonas Björklund

ÅLDER: 54. SYSSELSÄTTNING: Miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskog.
FAMILJ: Frun Lena-Stina och barnen Erik 14 och Ellen 12.

FRÅGA ETT. VEM ÄR JONAS?
Tack vare mina föräldrar hamnade jag som liten i Orsa. Alltid haft ett intresse för skog och natur. Gick skogsbrukskola i Älvdalen och har arbetat med skog på olika sätt därefter. En kort period läste jag swahili i Kenya och arbetade därefter ett par år med trädplantering i dåvarande Zaire. Därefter läste jag till jägmästare och har arbetat åt Korsnäs och sedan 2003 på Sveaskog. Jag har haft olika arbetsuppgifter och har i dag förmånen att, som miljö- och naturvårdsspecialist, jobba med den intressantaste fråga som finns: Hur vi på ett hållbart sätt ska bruka skogen. Jag tycker om att vara i naturen och har en inneboende dragning till fjälls när jag är ledig. Naturupplevelser ger energi och jag gillar friluftsliv i allmänhet och jakt och fiske i synnerhet. Att få med sig mat hem från naturen är betydligt intressantare och mer tillfredsställande än att handla på Ica. Våra två barn är adopterade från Kenya. I samband med adoptionerna bodde vi där i nio respektive sju månader. Tycker om att resa och uppleva andra kulturer och vacker natur. Särskilt i glest befolkade områden lära känna människor som lever mer på naturens villkor. En del av mitt hjärta finns i Afrika.

FRÅGA TVÅ. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Jag var för länge sen på skattjakt bakom ett vattenfall uppe i bergen i östra Kongo och det kunde ha slutat riktigt illa om jag inte varit fastknuten i ett rep. Någon skatt hittades inte.

FRÅGA TRE. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Jag kan nog uppfattas som trevlig, spontan och engagerad. Dom som känner mig bättre vet att jag ibland kan vara jobbig och intensiv.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Älska min nästa som mig själv, det är lättare sagt än gjort.

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
• Som dom flesta vill jag se barnen växa upp och förhoppningsvis vara dom till hjälp.
• Fixa en bil och i lugn och ro åka så långt söderut som möjligt. Förhoppningsvis till Godahoppsudden.
• Att igen få ha en finnspets som jaktkamrat och få smyga på ståndskall. Väldigt trivsam jakt.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Orsa är på många sätt bra och jag trivs här men det skulle vara ännu trevligare om vi alla Orsabor blir bättre på att ”Behandla andra som vi vill bli behandlade själva”. Sen behövs fungerande fiskvägar i Oreälven förbi kraftstationerna för Siljans- och Hansjö-öringen.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag bollar över till Carine Kiunza som alltid är glad och duktigt på att fläta hår. Jag vill gärna veta mer om henne.