Johanna Ström Hanser

ÅLDER: 47. SYSSELSÄTTNING: Optiker.
FAMILJ: Maken Anders och barnen Hanna 16 år och Oscar 14 år.

FRÅGA ETT. VEM ÄR JOHANNA?
En glad och sprallig orsing som redan i sjunde klass bestämde mig för att bli optiker. Nu jobbar jag som det på Synoptik i Mora. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i skolan men har ändå pluggat i drygt 18 år för att nå mitt mål. Jag har varit barnflicka i Florida, pluggat och jobbat i Stockholm och lärt känna en himla massa fina människor men Orsa och barndomsvännerna är mig närmast om hjärtat. Vi hemestrar så mycket vi kan och har bott i husvagn på campingen, hyrt stuga i Grönklitt och umgås ofta med vänner norr på skogen. Där åker vi skoter, pimplar och grillar korv. Jag ogillar att tävla men bestämde mig ändå för att hylla det livet jag fått med att göra en tjejklassiker när jag fyllde 40 år. Sedan ett par år tränar jag EFIT. En härlig träningsform där det ena passet inte är det andra likt. Jag älskar att känna mig stark både på utsidan och insidan och hoppas att det åtminstone inte minskar chansen till ett långt hälsosamt liv.

FRÅGA TVÅ. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Jag tror att andra upplever mig som en glad, babblig tidsoptimist som gillar att städa. Förhoppningsvis tycker de att jag är okomplicerad och är lätt att ha att göra med.

FRÅGA TRE. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Få vet nog om att det bor en raggarbrud inom mig som har en förkärlek till gamla bilar. Sen gillar jag Peter LeMarc och är en baddare på att baka macarons.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Det hade suttit fint att kunna fiffla med tiden för att hinna med fler saker. Jag hade önskat en superkraft som såg till att inga barn skulle fara illa i världen och så hade jag sett till att organdonationsbanken hade varit full.

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
• Jag vill se mina barn växa upp och följa sina drömmar.
• Köpa tillbaka ”Moffen”, min gamla PV från 1965 i ett toppskick och även ha en röd Ford Mustang.
• Åka en jättestor amerikansk lastbil genom alla delstater i USA.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Orsa är fantastiskt men kan bli ännu bättre. Vi måste handla lokalt, både tjänster och varor. Se till att vara goda ambassadörer och alltid tala väl om vad som finns att se och göra i Orsa. Jag hade önskat ett ”medborgarkort” som gav kommuninnevånarna rabatt på simkort på campingen och spår- och slalomkort i Grönklitt. Det hade varit bra med mer aktiviteter för våra ungdomar. De motorburna skulle haft en plats där de kan hänga med sina EPA-traktorer, spela hög musik och bränna däck.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag bollar över till min outtröttliga tränare Anna Wilander som peppar många av oss orsingar till välmående för både knopp och kropp.