KORRE: Janne Karlsson, 74 år.
SYSSELSÄTTNING: Livsnjutande pensionär och kompassenkorre i Kambodja, Mongoliet och Iran.
FAMILJ: Sambo.

Vi kom fram till Teheran tidig morgon. Iran var en monarki fram till revolutionen 1979. 
Vi besökte Golestempalatset med vackra byggnader samt Ajadi monumentet byggt 1971 av Shahen. 

Nästa stopp var Kashan som är känt för sin fina tillverkning av mattor. Kashan har anor sen 9000 år tillbaka. Isfahan är en fin stad med 169 moskeér, 28 koranskolor. 
Alla moskeér var väldigt vackra med olika mosaik. Besökte även en spegelmoské med väldigt vackra mönster av små spegelglas. Vi avslutade i Shiraz som på 1200-talet var det kulturella centret. 

Fakta iran

Iran är ett land i Asien. Landet brukar placeras i olika geografiska delområden beroende på sammanhang (geografiskt, kulturellt, ekonomiskt, statistiskt och liknande) såsom omväxlande Främre orienten, Mellanöstern, Sydasien, Sydvästasien, och Västasien.

Namnet Iran togs i bruk inhemskt under sasanidernas era före den arabisk-muslimska invasionen omkring år 650 och har använts internationellt sedan 1935. Innan var landet känt för västvärlden som Persien efter den viktiga regionen Pars eller Fars. Både Iran och Persien används omväxlande i kulturella sammanhang medan Iran är det namn som används officiellt i politiska sammanhang. Namnet Iran
betyder ”Ariernas land”.

Huvudstad: Teheran. Officiellt språk: Persiska. Befolkning: Ca. 83 miljoner på en yta av 1 648 195 km².