5/5

Orsa camping fick fem stjärnor

Orsakompassen var på plats när Orsa Camping den 11 juni hade invigning av sin femstjärniga camping. Orsa Camping är en av Sveriges sexton femstjärniga campingar och Dalarnas första.
– Det här är en glädjens dag. Vi är väldigt stolta över det här, säger John Strand, VD för Grönklittsgruppen.

I GRÖNKLITTSGRUPPEN ingår ett bolag som heter Svenska Campingpärlor, där det finns nio fina campingplatser varav den andra femstjärniga campingen är Orsa Camping.
John fortsätter att berätta varför det är viktigt med en femte stjärna.
– Det visar att det hårda arbetet som vi gör på den här campingen bär frukt, att det uppmärksammas. Det gör också att den blir ett besöksmål och inte bara där man bor när man ska uppleva allt det andra som finns att uppleva i Siljansbygden. Därför är det viktigt för hela besöksnäringen i Orsa och området runt omkring att vi får en femte stjärna.

ATT FÅ EN FEMTE STRJÄRNA är inget man bestämmer själv utan det gör en organisation som heter Svensk Camping. Varje år klassificerar de olika campingar utifrån deras ”regelverk”. Det som gjort att Orsa Camping har fått en femte stjärna är för att de har jobbat med investeringar i serviceanläggningar med olika hygiensatsningar, aktiviteter, bemötandet och värdskapet med mera.
– Att den här campingen har blivit femstjärnig är för mig helt självklart, det är bara att se sig omkring, säger en glad John Strand som lämnar över ordet till Mikael Thalin, kommunalråd i Orsa.

MIKAEL THALIN BERÄTTAR att år 1884 var storskiftet klart i Orsa. I samband med det avsattes hela nuvarande stranden och marken som då var ett sandtag för de som bodde och verkade i Orsa. 1930 ville Orsa Planteringssällskap ha dispositionsrätt på den marken eftersom man ville försköna platsen. Det blev en livlig debatt kring huruvida Orsa Planteringssällskap skulle få ta hand om det och konkurrera om sanden/sandtaget med delägarna i samfälligheten. Men tillslut fick de bifall till det.

TIDEN GICK och på 2000-talet när Orsa kommun började med privatiseringen av fritidsbolaget, då de konstaterat att de inte kunde klara att ha fritidsanläggningar på det sättet i kommunal ägo.
– Det var en otroligt lyckosam process att påbörja den här privatiseringen, att få in företagsamma människor in i den här verksamheten som verkligen kunde vara med att utveckla den till det den är idag, säger Mikael.

Besöksnäringen har en stor betydelse i Sverige, inte minst i Orsa. 
– Att campingen nu är femstjärnig innebär ju också att vi som Orsabor har ytterligare en sak att vara stolta över i Orsa och att stolt visa upp för besökare, avslutar Mikael.

EN FANFAR och applåder ljuder när Mikael Thalin och John Strand klipper bandet till nyinvigda femstjärniga Orsa Camping. Grattis!

Text och bild: Jenny Bergman, Orsakompassen.