Hockey för mig är svett och liniment

Svett och liniment. Det är det första jag tänker på när nån pratar hockey med mig. Svett och liniment. Doftminnet är starkt. Det är en doft full av drömmar och minnen. Jag har alltid varit en usel idrottsman. Intresserad men usel. Min kropp är helt enkelt inte skapt för någon sport. Så jag beslutade mig för att bli hockeymålvakt.

Yours truly redo till strid. Jo. Jag hade glasögonen under ansiktsmasken. Det gjorde att dom immade igen lite då och då, vilket gav en annan dimension till spelet … Från vänster bakre raden står: Bo Svahn, Erik Ersson, Roger Wesström och Kurt Larsson. Främre raden från vänster: Tomas Karner, Pär Nyman, Per Erik Bössfall och Ulf Andersson.

Jag vet. Vansinne. Men det var ju det där med drömmarna. Under mina mest formbara år bodde jag på Ön. Bara Lillån skiljde mig från Lillårinken. När Orsa IK hade hemmamatch hördes det hem. Snart gick det en stig över den snötäckta ån. Det såg ju så häftigt ut, det där dom höll på med. Jag begrep inte mycket, men det såg häftigt ut. Var det inte hockey tog vi, när vi kommit upp i mopedåldern, mopeden över ån och körde runt rinken i en hemmagjord cross-bana i de snöhögar som uppstod när man skottade planen.

Jag var inte helt renons på hockey. Jag hade ju bott granne med Kjell ”Rövarn” Eklind, stadig back i Mora IK. (Hans grabb och jag skulle starta popband. Vi stod i Smidsens lider och sjöng Schlavsjo jä jä jä, men det är en annan historia.)
”Rövarn” var, och måste jag tillstå är, en stor idol. Och i Mora fanns ju den största av dom alla. Lill-Strimma Svedberg. Än idag den största i mina ögon. Lagen hade betydligt fränare namn än idag. Slå Björnen och Buloc den som kan.

Fränast av alla var målvakterna, med alla sina stora benskydd och handskar och på alla hockeybilder man samlade på var det dom som såg tuffast ut på actionbilderna. Sån ville jag bli. Den stora förebilden var Jacques Plante i Toronto Maple Leafs. Det var han som uppfann ansiktsmasken. Jag till och med brevväxlade med honom några gånger och han gav tips och råd och ville förstås kränga en mask. Jacques Plante blev utnämnd till NHL:s bästa målvakt fem år i rad, men då spelade han med Montreal Canadians. Han debuterade hos dom 1952 och avslutade sin karriär först säsongen 74/75, då i Edmonton Oilers.

Jag led av vanföreställningen att målvakterna inte åkte lika mycket skridsko som dom andra. Det passade mig också ypperligt. Jag var usel på skridskor. Jag lånade målvaktsskridskor och annan utrustning, skaffade mig efter hand nya skydd där blåmärkena dök upp och gick all in. Jag var usel. Men jag fick vara med. Det var så få andra som ville stå i mål. Dom ville göra dom i stället. Vilket jag snart blev varse.

Jag blev också varse att det där med skridskoåkningen borde förbättras. Det ser inte bra ut när backarna får lov att hjälpa en upp när man försökt göra en räddning.

På den tiden ordnade Sven Olén, innehavaren av ortens sportaffär, byturneringar i hockey. Makarna Carsting var också oerhört engagerade i ungdomsidrotten. Jag blev målvakt i Västeråkerns lag. Ingen annan ville … Första året vann vi serien. Det berodde inte på mig. Andra året spolierades av att isen smälte på Lillårinken. Men vi hann förlora första matchen med 30–3. Motståndarna tog ut målvakten efter halva matchen. Det märkliga var att vi gjorde de tre målen när målisen var kvar. Till vårt försvar ska sägas att i motståndarlaget ingick både Bernt Arnesson och Sune Spännar som båda snart skulle ta plats i MIK:s A-lag.

OIK anno 1950 i stickade gula tröjor. Mössa fungerade lika bra som hjälm. Ansiktsmasken var ännu inte uppfunnen.

Bäckhems Zephyr skymtar fram vid den gamla infarten till Lillårinken, med omklädningsrum/materialbod av klassiskt liniment och svett stuk.

Rune Bäckhem (Här tillsammans med idrottspionjären Gottfrid Bostrand) får välförtjänt pris för sina insatser, här i Orsa IF. Minst lika stora tjänster gjorde han i det tysta för Orsa IK.

Jag fick också hänga med som reservmålis några matcher med OIK:s kämpecupslag. Gudskelov utan att behöva stå. Jag varvade raskt ned och spelade lite korphockey när jag var nära nog vuxen. Efter så där en 20 år gjorde jag comeback för Mora-Orsa Byggtjänst i en match. Jag var färdig att bäras ut på bår – redan efter uppvärmningen. Som väl är hade laget Mats Grötting som nyss slutat sin elitkarriär och fick vara med mot löftet att han inte fick göra mål. Så fort jag fick svårt att resa mig var han framme och tog pucken och åkte några varv runt isen tills jag kommit upp igen.

Men som sagt. Doften av svett och liniment i det varma omklädningsrummet är det bestående minnet. Lillårinken var ju utomhusrink. Det kunde vara rejält kallt. Blotta kroppsvärmen gjorde att det ångade när man kom in i plusgrader. Det kunde också snöa. Då hände det att såväl spelare som publik ryckte in och skottade planen så att man kunde fortsätta spelet. Det handlade inte om att OIK spelade i någon farmarserie. Det var helt enkelt så man gjorde, ännu i slutet av 60-talet. Sporten var idealistuppburen. Ändå fostrade man en hel del blivande stjärnor. Dom ska jag inte räkna upp här, för med tidens gång framstår några andra som lika stora stjärnor som dom som stod på isen.
Några är redan nämnda. Sven Olén och Carstings. Men det finns fler, de som ständigt stod till tjänst. De som inte bad om tack utan bara fanns där, höll reda på tvätten, slipade skridskor och till och med skjutsade folk till höger och vänster om så behövdes. Jag tänker bara nämna en av dem, men tacksamheten är lika stor mot de övriga. Jag tänker förstås på Rune Bäckhem. Alltid närvarande. Alltid engagerad. Var det inte hockey så var det fotboll. Rune kunde packa in så många som möjligt i sin Ford Zephyr (ifrån vilket ett visst popband från trakten tog namnet) och köra miltals till bortamatcher. Det var säkert si och så med sånt som säkerhetsbälten och sånt, men fram kom man. Jag blev så småningom stolt ägare av Runes gamla Zephyr. När jag köpte den hade jag ett minne av att den var risig. Det kom sig av att på en bortamatch i fotboll som jag följde med på, så fick en av killarna sitta och hålla i ett rep som bundits i dörrhandtaget för att dörren inte gick att stänga. Det visade sig vara en tillfällighet. Zephyren var lika väl skött som OIK:s eller OIF:s tävlingsdräkter.

Tyvärr tror jag att jag såg den här idealiststyrda idrotten dö också. Det var när vi bodde i Stackmora och föräldrarna delade upp lag för att skotta en annan legendarisk rink, den som sett stjärnor som Mats Lindh, bröderna Caris och Kjell Jönsson födas. Det var väl gott och väl. Våra ungar var visserligen inte så frekventa skridskoåkare, men ändå.
Det som fick mig att lacka ur var när jag insåg att vi föräldrar skottade och spolade och stod i – medan ungarna stod omklädda och undrade om vi inte var klara snart så dom kunde börja spela. Jag sa det inte. Men jag tänkte: ”Skotta själv om ni ska åka, ungjävlar.” Sen spolade jag fortsatt spolande.

Naturligtvis vet jag att det är helt andra krav på idrottande på den nivå OIK befinner sig idag, och jag är mycket medveten om att det fortfarande läggs ner ett stort engagemang och hjärta från så många håll. All heder till er. Men jag kände den dagen att dom som blivit berövade något var ungarna som stod där och väntade. Svett och liniment. Snöskottning och kokt med bröd. Det var inte bättre förr, men annorlunda.

Janne Bäckman, en av Orsas uslaste målvakter.

PS. Bäckhems Zephyr står numer på museum utanför Gislaved.