Historien om

Midsommarafton

Tillsammans med julen är kanske midsommar den viktigaste högtiden vi har i Sverige. För många är midsommarafton dagen då sommaren och ledigheten har sin avspark. Förr i tiden innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret och midsommarnatten ansågs vara fullproppad av magiska krafter och övernaturliga väsen.

MIDSOMMARFIRANDET var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen vars kalenderdag infaller den 24 juni. Detta var den ursprungliga midsommardagen i Sverige. 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas på en fredag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.

MIDSOMMARSTÅNGEN är midsommarens största symbol. Ibland används också den lite äldre termen majstång – som inte kommer från månaden maj utan från ordet maja, som betyder ”att smycka med löv”. Midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden.
På senare år har lekar blivit ett populärt inslag i firandet. Melodin till ”Små grodorna” dök upp första gången på 1920-talet och blev snabbt populär och kopplades nu
samman med midsommar. Melodin sägs komma från en fransk sång, som brittiska soldater använde som en nidvisa om fransmännen.

MIDSOMMARNATTEN har genom historien varit föremål för magiska föreställningar. Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter och de övernaturliga väsendena antogs vara särskilt aktiva. Därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter men också för att spå in i framtiden. Att rulla sig komplett naken i midsommardaggen var stärkande för hälsan.

Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med.

ALLTEFTERSOM midsommarfirandet växte i popularitet förknippades det med föreställningar om en svenskhet. Under 1920-talet fanns röster som menade att midsommarafton borde bli Sveriges nationaldag och bilden om en nationell, kulturell identitet har säkert stärkt midsommarfestens betydelse och popularitet. Visst finns det en del gemensamma nordiska drag i högtiden, men sanningen är att den är minst lika lik de kontinentala majfesterna och på så vis ansluter den till ett europeiskt kulturarv.

Jonas Gustafsson, Orsakompassen.