Helena Björk

ÅLDER: 34 år. SYSSELSÄTTNING: Djurporträttmålare, studerar till gymnasielärare och jobbar på Orsaskolan som bildlärare.
FAMILJ: Sambon Peter och sonen Alexander 7 år.

FRÅGA ETT. VEM ÄR HELENA?
Uppväxt i Nusnäs men efter studenten tog ungdomens äventyrslust över och jag hittade på att jag hade en stadig årsinkomst och sökte lägenhet i Göteborg, fick lätt ett förstahandskontrakt och drog dit (visserligen låg lägenheten i ”våldtäktsbacken”, men det visste ju inte dalkullan om). Kände inte en kotte men det var spännande ändå. Hade fyra roliga år där och lärde känna många nya vänner. Jobbade på Biltema och sen utbildade jag mig till undersköterska och jobbade på äldreboende ute i Askim. Drog vidare till vackra Gotland och gick konstskola där ett år. Sedan ville jag hem till barndomsvännerna och snön och hamnade i Orsa. Jag har alltid gillat att rita av och målar nu fotorealistiska tavlor, mest djurporträtt men även barn. Jag är som en levande laserskrivare. Min sport är att få en målning så lik fotot som möjligt. Andra sporter jag gillar är skate, åker ofta upp till Grönklitt, längtar till Nattvasan 45 som jag brukar åka med min kusin.

FRÅGA TVÅ. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Jag har sökt jobb hos rikskriminalpolisen i Stockholm när jag bodde i Visby. De sökte efter en daktylog. Sjukt udda jobb, man jobbar med fingeravtryck. Kanske tur jag inte fick det för jag älskar mitt jobb som högstadielärare. Har skrivit dagbok sedan 1999, men slutade skriva när Alexander föddes, livets fritid och filosofiska tankar tog liksom slut då …

FRÅGA TRE. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Glad, sprider gärna glädje, jag vill att alla ska må bra runt omkring mig. Hjälpsam, det ligger i släkten har jag listat ut. Rolig, fast jag skrattar bara åt mina egna skämt.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Som historielärare skulle jag självklart vilja resa i tiden, har alltid velat bli arkeolog. Men efter 90 högskolepoäng i historia känns det som att jag har rest både bakåt och framåt i tiden. Superkraften blir nog att kunna ändra på det svenska skolväsendet (som jag anser är ett alldeles föråldrat system).

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
• Vara med om ett äventyr, kanske en slags vinterexpedition, typ köra hundsläde flera dagar i fjällen.
• Resa till Florida med farsan och se en uppskjutning av rymdraket, speciellt Falcon 9 (återanvändbar raket). Jag är uppväxt med att se livesändningar från NASA, stå ute i kylan och titta efter satelliter på stjärnhimlen.
• Köpa en sommarstuga i Nusnäs, nära sjön.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Det är redan mysigt och nära till allt. Men kan bli ännu bättre med en stor simhall (en sådan som Älvdalen har). En slags konstskola där jag skulle kunna erbjuda kurser till både barn, ungdomar och vuxna, vi behöver mer kreativitet och avkoppling i vår stressiga vardag.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag bollar över till Nettan Spjuth, även hon brinner för ungdomar!