Halloween är irländarnas fel
Hade dom inte fått lov att fly sitt hemland hade aldrig Halloween vuxit sig så starkt som det är idag. Det var dom som tog Halloween till Amerika. Men låt oss ta det från början.

De gamla kelterna (vilka det nu var. Det är värt en egen artikel) hade en fest kallad Samhain. Den sammanföll med deras nyår, som man firade första november. De började det nya året i mörker med andra ord. Sommaren var definitivt slut. Dagen innan ansåg man att de döda kom tillbaka för att hälsa på. Ibland jävlades de med skörden, men de kunde också tipsa de keltiska druiderna om vad som skulle ske i framtiden. Druiderna tackade döingarna med att tända stora bål, på vilka man kastade döda kroppar, ett och annat levande djur och annat man trodde de döda skulle gilla. Och så umgicks man och försökte förutse morgondagen. (Nej, bakfull räckte inte som profetia.)
Sedan kom romarna till de brittiska öarna och de var ju pragmatiska typer som visste att ta ’seden dit man kommer’ är ett bra sätt att så småningom ta över. De lät kelterna fortsätta fira och kompletterade Samhain med de egna högtiderna Feralia, som var deras helg tillägnad de döda, och Pomona, helgen som fått namn av frukten och trädens gudinna. Det lär vara från den senare helgen som den där märkliga leken när man ska plocka upp äpplen ur ett vattenfyllt kar med munnen, utan att använda händerna, kommer. Den leken förekommer än idag på Halloween i USA.
Kristendomen slog igenom och de var inte sena att tillämpa samma knep. Först ville man fira helgonen i maj, men insåg det smarta i att flytta den till en tid då man ändå alltid firat de döda. Man kompletterade de gamla hednatraditionerna med Alla helgons dag och övertog en hel del av riterna. Dan efter började man fira Alla själars dag. Helgen hette på fornengelska Alholowmesse och där har ni ursprunget till begreppet Halloween.
Till Amerika kom inte halloween på allvar förrän i mitten av 1800-talet. De första immigranterna dit var ju puritaner och de firade inte särskilt mycket över huvudtaget. Och de som tog med sig traditionen kom över av en anledning som egentligen inte var något att fira.
Under åren 1845–1852 inföll den så kallade potatispesten i Europa och allra värst drabbat var Irland. Potatis var stapelvaran nummer ett på Irland. Pesten fick skörden att ruttna på ett par dagar. Hungersnöden svepte över landet. Irland odlade andra grödor, men intäkterna från dem och mycket av själva skörden gick till de engelska markägarna som ägde nästan hela landet och inte var sena att ta ut ockerhyror. Ironiskt nog kom potatispesten till Irland från – USA. Stora mängder utsäde importerades därifrån. Nu kom importen att ändras till export till USA. Export av människor. 2,1 miljoner irländare beräknas ha flytt sitt hemland under hungersnöden. Landet förlorade mellan 20 och 25 procent av sin befolkning.
Med sig hade immigranterna sina traditioner kring Halloween. En del av firandet fick ett seriöst inslag. Tiggandet var på allvar för de utblottade irländarna. Men snart hade de amerikanska grannarna tagit upp traditionen och ”godis eller bus”, ”trick or treat” blev en given del av firandet. Själva namnet Trick or treat etablerades dock inte förrän 1951 och då var det Walt Disney som döpte ett avsnitt där Kalle Anka och Knattarna firar Halloween för just Trick or treat.
Det var också irländarna som lanserade traditionen med att skära ut ruskiga huvuden ur pumpor. Även det är en kvarleva från de gamla kelterna som i sina bål förutom djur kastade rovor på elden som offer till de döda. Rovor växte inte så bra där irländarna slog sig ner så de valde en ny grönsak och fastnade för pumpan, som var lättare att gröpa ur och kunde förses med ljus som en påminnelse om de forntida bålen.
Halloween var inte alltid en lek. Buset tenderade att ta över. Så till den grad att man i början av förra århundradet diskuterade om att förbjuda firandet. Då hade fler dödsfall inträffat. I Tucson, Arizona, sköts en skämtare av en man som ramlat över det snöre som busaren spänt över trottoaren … Och så sent som 1984 anlades 800 mindre bränder runt om i Detroit i samband med Halloween! Men märkligt nog lyckades man stävja det värsta buset. Dels under andra världskriget då man hade annat att tänka på. (Händelsen -84 får ses som en isolerad företeelse.) Dels genom att sakta vrida om firandet så det blev en familjeangelägenhet. Märkligt nog bidrog kommersialiseringen till att hyfsa buset.

Som så ofta letar sig fenomen i USA över Atlanten och till den gamla världen igen. Liksom en hamburgare bara är en pannbiff som varit över pölen och vänt så vände Halloween tillbaka. Det var lite trögt i portgången dock. Visserligen löste polisen i Stockholm redan 1961 upp ett urspårat Halloweenfirande, men det var först i början av 1990-talet som man börjar känna igen det vi ser idag. Det beror på två företag. Hard Rock Café och Buttericks! 1991 gick man ut med ett gemensamt Halloweenfirande i en vecka i Stockholm. Året därpå spred det sig till Göteborg och sedan till Malmö och vid -95 var det etablerat. Försäljningen av Halloweenprylar ökade dramatiskt. Och när Svenska köpmannaförbundet 1997 beslutade att försöka införa detta som en ny tradition för att stimulera handeln i Sverige, ja då var det kört.
Vi har haft halloweenliknande firanden i Sverige förut. Här i Orsa hade vi traditionen med Rädigkallar som drog mellan gårdarna vid ungefär samma tid. Men man kan misstänka att lanthandlarna inte gjorde så stora vinster på det …
Halloween är alltså en gammal europeisk tradition som helt klart haft sina motsvarigheter här uppe i norr. Och även om Disney varit där och petat så tycks traditionen ha sitt ursprung i en avlägsen tid, hos ett mytomspunnet folk som gärna tog råd ifrån sina döda.
Janne Bäckman.
Källor: Ancient Origins of Halloween History Magazin 2021. Why Do We Play Bobbing for Apples on Halloween? Marthastewart.com. Wikipedia.