Gunnar Bäcke

ÅLDER: 67 år. SYSSELSÄTTNING: Driver GB Entreprenadservice och Alla Tiders Musik.
FAMILJ: Frun Inger, hennes barn och fem barnbarn och min son och två barnbarn.

FRÅGA ETT. VEM ÄR GUNNAR?
Jag är född och uppvuxen i Lillhärdal i Härjedalen. 1986 flyttade jag till Orsa och Bjus. Jag har i hela mitt liv jobbat inom entreprenadbranschen i olika projekt, oftast som maskin- och fordonsförare. Jag har arbetat med att bygga ut vattenkraft i Ljusnan och varit förman i ett utvecklingsprojekt av torvbrytning i Sveg. De senaste åren har jag jobbat i Sälenfjällen genom mitt företag och bland annat jobbat med snökanonsystem, slalombackar, vägar och tomtområden. Jag är dessutom utbildad svetsmekaniker. I min andra verksamhet ”Alla Tiders Musik” får jag syssla med ett annat stort intresse, musiken! Jag skriver åt olika artister och dansband, till exempel Sigge Hill, Östen med resten, Streaplers och Lars Kristerz men jag uppträder också själv när tillfälle ges. Då blir det helst countrymusik. Jag turnerade en hel del under 70-, 80- och 90-talet både i Sverige och Norge. I slutet av 70-talet startade jag bandet Western Drifters uppe i Sveg och vi var bland annat med på den första countryfestivalen i Furuvik 1980. På 80-talet startade jag och några killar från Älvdalen bandet Ramblers, de blev så småningom det inte helt okända bandet Larz Kristerz. Jag har gett ut tre skivor. Den första ”Vargspår” kom 1995 och spelades in och gavs ut av Start Klart i Hudiksvall. De senare skivorna ”En Chans Till” och ”A Long Dusty Road” spelades in och gavs ut genom mitt eget bolag. Min fritid tillbringar jag helst i naturen med att fiska och jaga.

FRÅGA TVÅ. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Jag är släkt med Erik Lindblom från Strådalen i Härjedalen, en av de ”Three Lucky Swedes”. Han hittade tillsammans med sina två kompisar den enskilt största guldfyndigheten i USA:s historia. Jag har under en resa till Memphis på 90-talet sjungit på en av BB Kings klubbar. I publiken satt Linda Gail Lewis, syster till rockikonen Jerry Lee Lewis. Jag och min fru blev inbjudna till hennes födelsedagskalas några dagar senare.

FRÅGA TRE. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Jag tror att andra upplever mig som ganska envis, på gott och ont, och med ett stort självförtroende. Men förhoppningsvis också som en med humor, glimten i ögat och som har nära till skratt.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Det får bli den klassiska superkraften att kunna utrota fattigdom och skapa fred på jorden. Alla barn borde få gå och lägga sig på kvällen och drömma om glada och roliga lekar i stället för krig och elände.

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
• Jag vill se barnbarnen växa upp och hitta rätt i livet.
• Det vore roligt om jag lyckades placera en av mina låtar internationellt.
• Jag skulle vilja åka till San Francisco och besöka hotellet som min guldgrävande släkting köpte i början av 1900-talet. På översta våningen finns det ett museum där en del av hans saker sägs finnas bevarade.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Affärerna konkurreras ju ut av den alltmer ökande näthandeln så det är svårt att satsa på den delen. Det är tråkigt tycker jag. Men Orsa har en väldigt vacker natur med möjligheter till att idka fiske och friluftsliv, något som verkar bli alltmer populärt.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag bollar över till Jonas Andersson, en av de nya ägarna till Nya Saluhallen. Han är en driftig och positiv person som det vore kul att få höra mer om.