KORRE: Nissa Christina Gustafsson, 67 år.
SYSSELSÄTTNING: Pensionär och Kompassenkorre på Grönland.
FAMILJ: Maken Bengt och två döttrar.

Vi flög till Ilulissat som ligger i mitten av Grönlands västsida. Reste sedan vidare med båt till Ilimanaq som ligger lite söderut. Där började vi med en rundvandring i byn. Vandringen avslutades med lunch hos en grönländsk familj som var mycket gästvänliga.
På eftermiddagen åkte vi vidare till Ataa där vi åt middag (valgulasch) och sedan sov över i en stuga. Midnattsol, på dagen stålande väder, 20 grader i skuggan och mycket mygg.

Dagen därpå reste vi vidare till Eqi glaciären. Glaciären är cirka 5 km lång med en hög kant varifrån isberg kalvar ner ned i det blågröna havet. På vägen tillbaka fick möjlighet att gå iland på ett stort isberg.

Fakta grönland

Grönland är ett autonomt land inom Konungariket Danmark, som ligger mellan Norra ishavet och Atlanten, öster om Kanadas
arktiska öar. Trots att dess fysiska geografi är en del av kontinenten Nordamerika har Grönland varit politiskt och kulturellt associerat med Europa (särskilt Norge och Danmark, kolonialmakterna, liksom den närliggande ön Island) i mer än ett årtusende.
År 2008 genomförde befolkningen på Grönland en folkomröstning om självstyre. 75% av rösterna var för. Grönland är till ytan världens största ö, där över tre fjärdedelar omfattas av den enda samtida inlandsisen utanför Antarktis. Med en befolkning på cirka 56 370 (2013), är det världens minst tätbefolkade land.

Huvudstad: Nuuk. Officiellt språk: Grönländska. Befolkning: Ca. 56.000 på en yta av 2 166 086 km².