KORRE: Dennis Andersson, 23 år.
SYSSELSÄTTNING: Ingenjörsstudent halvvägs genom ett års studieuppehåll och kompassenkorre i Ghana.
FAMILJ: Pappa, bonusmamma och bror.

Här kommer en hälsning från Ghana, ett land som var en del av gamla Guldkusten!
Den veckolånga resan började den 18e januari med inställt flyg på Arlanda, vilket ledde till en natts försening och omväg via Addis Abeba, Etiopien. Soluppgången där var magisk! Vi landade i Accra en dag sent och blev uppmött av en 35-gradig värmevåg samt släktingar som jobbar där för FAO, som vi kom att bo hos. Måttligt jet-laggade blev vi introducerade till Accra. Dagen därpå for vi på utflykt till Shai Hills, ett naturreservat strax utanför Accra. Väl där tog vi en guidad tur och fick besöka en plats där kvinnor från urbefolkningen fick lära sig mala mjöl, vi klättrade även upp i en grotta som Shai-folket förr i tiden använde som skydd mot britterna.

Under de kommande dagarna gjorde vi mindre utflykter inom Accra och besökte olika stadsdelar och monument b.la. stadsdelen Jamestown, President Kwame Nikruma Memorial och Dubois Centre for Panafrican Culture, de senare två minnesmärken för två stora ikoner inom 1900-talets pan-afrikanska rörelse. Vi besökte även Aburis botaniska trädgårdar norr om Accra, som förr i tiden hade en viktig roll för landets kakaoproduktion.

Den sista utflykten ledde oss mot Cape Coast. Väl där besökte vi Kakum National Park och dess högt hängande grenverksbroar, som hängde nästan 40m upp i träden. Tyvärr såg vi inga apor eller elefanter, vackra fjärilar fanns det dock gott om! Innan vi åkte mot Accra så besökte vi även Elmina Castle, ett fort från kolonialtiden som hade en betydande roll i den västafrikanska slavhandeln.

Den sista dagen spenderades i Accra innan vi på kvällen tackade för oss och lyfte mot relativt iskalla Sverige. Det som jag definitivt kommer att ta med mig från resan är kontrasterna mot Sverige och hur varmt bemött vi vart av alla invånare!

Fakta ghana

Ghana är en suverän stat och republik i Västafrika. Landet gränsar till Elfenbenskusten i väst, Burkina Faso i norr, Togo i öst och Guineabukten i syd.

Ghana var en av de första afrikanska staterna att uppnå självständighet, år 1957. Från 1957 var landet en självständig stat i Samväldet och 1960 blev det en republik, med Kwame Nkrumah som första president. Vid självständigheten ansågs Ghana som ett av de mest välmående länderna i Afrika, men ekonomiskt vanstyre och sjunkande kakao-priser på världsmarknaden har under- grävt landets ekonomi.

Huvudstad: Accra. Officiellt språk: engelska. Befolkning: Ca. 29 miljoner på en yta av 238 533 km².